13 Haziran 2000 21:00

ABD işyerlerinde uyuşmazlık

ABD'ye ait askeri işyerlerinde Harb-İş'in yürüttüğü toplu iş sözleşme görüşmelerinde uyuşmazlık zaptı tutulduğu bildirildi.

Paylaş
ABD işyerlerinde uyuşmazlık
Sultan Özer
Türk Harb-İş'in örgütlü olduğu Amerikan işyerlerinde bir süredir devam eden 2000-2002 dönemi toplusözleşme görüşmeleri, işverenin yüzde 4 ücret artışının üstüne çıkmaması nedeniyle uyuşmazlık aşamasına geldi.
ABD Silahlı Kuvvetleri (39 WG) Komutanlığı, AA-FES-EUR Türkiye Satış Bölge Müdürlüğü, Vinnel Brown And Root PHQ Genel Müdürlüğü ve ITT Federal Services International Corp. işyerleri ile Türk Harb-İş Sendikası arasında 1850 işçi adına yürütülen TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle uyuşmazlık zaptı tutuldu.
Süreci gazetemiz için değerlendiren Harb-İş TİS Danışmanı Güven Torun, "Çok medeni, uygar bir görüşme olmasına karşın uyuşmazlık noktasına geldik" diyerek, anlaşmazlığın ücret konusunda olduğunu söyledi.
Taşeron konusunda belirsizlik sürüyor
Arabulucu aşamasında istedikleri noktada çözümleneceğini umduklarını dile getiren Torun, bir önceki dönemde 69 günlük grevle bitmesinin nedenlerinden biri olan kaçak işçilik ve taşeron işçilik konusuna açıklık getirmedi. Torun, işverenin "eş ve çocukların çalıştırılması olayını kendi iç tasarrufu" olarak değerlendirdiğini, kaçak işçilikle ilgili ise Türkiye Cumhuriyeti'nin taraf olması gerektiğini, sendika olarak bir şey yapamayacaklarını söyledi. Torun ayrıca taşeron işçilerin sözleşmeden yararlandırılması konusunda da bir gelişme olmadığını belirtti.
Harb-İş Genel Başkan Orhan Atay'ın sözleşme başlarken, grevler döneminde işten atılan 18 kişinin işe döndürülmesini önemsediklerini ve sözleşmede buna önem vereceklerini açıklamasına rağmen gelinen aşamada bir gelişme olmadı. Bu konuda ise işverenin "Mahkemeden suçsuz olduklarını kanıtladıkları takdirde konuyu yeniden tartışacaklarını" açıkladığını belirten Torun, gelinen noktayı "iyi" olarak nitelendirdi. Ücret konusunda ise "Amerikan işyerlerinde çalışan işçilerin ücretlerinin Türkiye standartlarının çok üstünde olduğundan" işverenin 1 Nisan 2000'den itibaren yüzde 4 artış, ayrıca sözleşme dönemi boyunca 7 enflasyon ve seyyanen 4 adet 100 dolar verdiğini söyledi. Kendilerinin ise yüzde 20 artış, sözleşme boyunca 8 enflasyon ve seyyanen 4 adet 400 dolar istediklerini belirten Torun, sözleşmede iyi ilişkilerin yaşandığına inandıklarını ve işçilerin lehine transfer olacağını umduklarını belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Bahçeli'den hem nalına hem mıhına

SONRAKİ HABER

Meral, ILO haberlerini dava edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...