13 Haziran 2000 21:00

Ajanlık iddiasına tepki

Başbakanlık'ın özelleştirme kapsamındaki işletmelere gönderdiği "alt düzey memurların bilgi sızdırdığına" ilişkin talimatı sendikaların tepkisini çekti.

Paylaş
Ajanlık iddiasına tepki
Sendikalar, hükümetin "alt düzey memurların" yabancılara özelleştirilecek işletmeler hakkında bilgi sızdırdığı iddiasına tepki gösterdi. Özelleştirmeci şirketlerle üst düzey yöneticilerin ve hükümet yetkililerinin görüştüğüne dikkat çeken sendikacılar, hükümetin asıl amacının "işçi ve memurları mücadeleden caydırmak ve susturmak" olduğunu belirttiler.
Hükümet, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na (ÖİB) gönderdiği bir talimatta "alt düzey memurların yabancı görevlilere işletmeler hakkında bilgi sızdırdıkları" iddiasında bulunuyor. Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen 1 Mayıs 2000 tarihli talimatta, "bilgi sızdırdığı, yabancı şirket görevlileriyle görüştüğü konusunda şüphelenilen" kişiler hakkında yasal işlem yapılması isteniyor.
Bu talimatın uygulandığı yerlerden biri Karadeniz Bakır İşletmeleri AŞ. Karadeniz Bakır İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Oktay Selman Pakoğlu ve Personel İdare ve Sosyal İşler Daire Başkanı Davut Yılmaz imzasıyla işçilere ve tüm pensonele tek tek imzalatılan talimatta, "gerekli her türlü tedbirin alınacağı" bildirildi.
Her şeyi deniyorlar
Samsun'da özelleştirme kapsamında bulunan Azot Gübre, TÜGSAŞ ve POAŞ'ta örgütlü Petrol-İş Sendikası'nın Samsun Şube Başkanı Sebahattin Çam, talimatı şöyle değerlendirdi: "Özelleştirme için her şeyi deniyorlar. İşçileri gizli, kapaklı tehdittir bu bana göre. Caydırıcı bir baskı, sindirme politikası. Onlar kendileri gönderiyorlar. Mesela; Samsun Gübre'ye Tunuslular talip, Samsun TÜGSAŞ'a da Tunuslularla Gübretaş ortak olarak talip. Adamlar, madem ki özelleştiriyorsunuz bir tespit yapalım, diyorlar. Zaten ÖİB emri verip, bu işi yaptırıyor. Ondan sonra da çıkıp böyle bir şey diyorlar. İşçileri, memurları, personeli susturmayı amaçlıyorlar." Çam, Petrol-İş olarak özelleştirmeye karşı mücadeleyi de ve bu mücadeleyi kamuoyuna yayma işini de sürdüreceklerini belirtti.
Ortak tavır alacağız
Talimatı bir "baskı" yöntemi olarak değerlendiren Liman-İş Samsun Şube Başkanı Muhittin Bektaş da "Hükümetin amacı özelleştirmeye karşı olan müesseseleri tamamen susturmak" dedi. Özelleştirmeye karşı hazırlıklarını sürdürdüklerini belirten Bektaş, Petrol-İş, Liman-İş, Türk Metal, Tes-İş ve memur sendikalarının içinde yer aldığı bir platform oluşturarak özelleştirmeye karşı ortak tavır alacaklarını kaydetti.
Alt düzey memurlar bilemez
Tek Gıda-İş Samsun Bölge Şube Başkanı Mustafa Başarmak da sendika olarak özelleştirmeye karşı olduklarına dikkat çekerek, "Üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek istiyorlar. Alt düzeydeki memurların bu bilgileri bilmesi de vermesi de mümkün değil. Özellikle memur arkadaşlarımıza gözdağı vermek istiyorlar" diye konuştu.
Kendilerine henüz böyle bir talimat gelmediğini belirten Bektaş, gereken tepkiyi koyacaklarını, hükümetle kavga vermeye hazır olduklarını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Yunanistan'a terörizm baskısı

SONRAKİ HABER

Bergamalılar yaşama haklarını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...