13 Haziran 2000 21:00

Yunanistan'a terörizm baskısı

İngiltere'nin Yunanistan askeri ataşesinin Atina'da öldürülmesinin yankıları sürüyor.

Paylaş
Yunanistan'a terörizm baskısı
İngiltere'nin Yunanistan askeri ataşesinin Atina'da öldürülmesinin yankıları sürüyor. ABD'nin Yunanistan'a uyguladığı terörizm baskısı sonuçlarını vermeye başladı. 'Terörizmle işbirliği yapmak' suçlamaları ile karşı karşıya kalan Yunanistan, güvenlik konularında İngiltere ve ABD ile, işbirliği yapacak.
Geçtiğimiz hafta İngiliz askeri ataşe Stephen Saunders, 17 Kasım adlı kontra örgütü tarafından öldürülmüş, cinayetin ABD gizli servisleri tarafından hazırlanan bir raporun hemen ardından gerçekleşmesi provokasyon olasılığını gündeme getirmişti. Sözkonusu raporda Yunanistan'ın "terörizme karşı işbirliği yapmaya yanaşmadığı" iddia ediliyordu. NATO'nun Yugoslavya'ya yönelik saldırısına karşı çıkan tek Balkan ülkesi olan Yunanistan'a karşı alınan bu tavır ilk meyvesini verdi.
Yunan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Panos Beglitis Yunanistan'ın "terörizm konusunda bir Avrupa inisiyatifi olan" İngiltere ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu açıkladı. Bu kararın Saunders'ın öldürülmesi ile bağlantılı olduğunu dile getiren Beglitis, polis eğitimi konusunda da ABD ile bir işbirliği anlaşması imzalama üzere olduklarını söyledi. Beglitis, terörizm konusunu Avrupa düzeyine taşımak istediklerini ve bugün bunu yapmak için ellerinde gereken araçların olduğunu söyledi. ABD ile imzalanacak anlaşmaya da Kamu Düzeni Bakanı Michalis Chrisohoidis'in imza koyacağı belirtiliyor.
Albright: Emin olmak istiyoruz
Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Atina'nın, terörizm konusunda "elinden geleni yaptığına ABD'yi inandırması gerektiğini" söyledi. Hafız Esad'ın, cenaze törenine katılmak üzere yola çıkmadan önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Albright, önceki sabah Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ile bir telefon görüşmesi yaptığını ve bu görüşmede "Yunanistan'ın, terörizme karşı mümkün olduğu kadar güçlü şekilde harekete geçmesinin önemi" üzerinde konuştuklarını söyledi. Albright, Papandreu'nun kendisine, Atina hükümetinin terör konusunda çok endişelendiğini ve 17 Kasım terör örgütü probleminin çözülmesinin çok önemli olduğunu hissettiğini aktardığını da kaydetti. ABD yönetiminin Atina'ya terör yaptırımı uygulamaya niyeti olmadığını söyleyen Albright, "terörizme karşı Yunan hükümetiyle birlikte çalışmak istediğimiz gibi, Atina'nın ne gerekiyorsa onu yaptığından emin olmak istiyoruz" dedi. Saunders cinayetinin öncesinde yayınlanan ABD raporunda, Kongre'ye Yunanistan'a çeşitli yaptırımlar uygulanması önerisinde bulunulmuştu.
ÖNCEKİ HABER

Koreler zirvesi yapıldı

SONRAKİ HABER

Ajanlık iddiasına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...