13 Haziran 2000 21:00

Koreler zirvesi yapıldı

Güney Kore Devlet Başkanı Kim Dae-jung ile Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-il, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da düzenlenen tarihi zirvede bir araya geldiler.

Paylaş
Koreler zirvesi yapıldı
Güney Kore Devlet Başkanı Kim Dae-jung ile Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-il, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da düzenlenen tarihi zirvede bir araya geldiler. Görüşmelere başlamadan önce iki lider kameralara poz verdikten sonra yan yana oturdular. Güney Kore Devlet Başkanı Kim'in görüşmeler başlamadan önce Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim'e, bu zirveyle iki
Kore'nin "düşmanlıklara son vereceği ve uzlaşma ve işbirliğine giden yeni bir dönemi açacaklarını umduğunu" söyledi. İki lider arasındaki görüşme, iki ülkenin kuruluş tarihi olarak kabul edilen 1948 yılından beri iki ülke arasındaki ilk resmi temas.
Güney Kore basınında yer alan haberde, Kuzey Kore Devlet Başkanı'nın, Güney Kore Devlet Başkanı ile yaptığı görüşmede "Aynı halkın çocuklarıyız. 13 Haziran, tarihi bir gün olacak" dediği belirtildi. Habere göre, Kuzey Kore Devlet Başkanı, iki ülke arasındaki askıya alınmış sorunların çözülmesine kaynak teşkil edecek bir önmetin hazırlandığını kaydetti. Güney Kore Devlet Başkanı Kim de Kuzeyli meslektaşıyla aynı görüşleri paylaştığını belirtti. İki liderin ilk çalışma toplantısının Pyongyang'daki resmi ikametgâhta yapıldığı kaydedildi. Güney Kore Devlet Başkanı'nın Kuzey'e yaptığı resmi ziyaret yarın sona erecek.
Bu arada, Güney Kore Devlet Başkanı Kim, Pyongyang'a gelişte, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim tarafından Sunan Havaalanı'nda resmi törenle karşılandı. Havaalanında Kuzey Korelilere hitaben bir konuşma hazırlamış olan Güney Kore Devlet Başkanı Kim'in, Kuzey Koreli yetkililerin kendisini hızla bir arabaya yönlendirmeleri sonucu bu konuşmayı yapamadığı gözlendi.
Çin olumlu karşıladı
Çin'in, Kuzey Kore ve Güney Kore arasındaki tarihi zirveyi olumlu karşıladığı ve desteklediği açıklandı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhu Bangzao, dün Pekin'de düzenlenen basın toplantısında, Kore Yarımadası'nın iki yakası arasında 50 yılı aşkın süredir ilk kez düzenlenen zirvenin, bölgedeki durumda önemli bir gelişme olduğunu ve bu nedenle "iyi bir şey" olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Bangzao ayrıca, Çin'in ABD'den, Tayvan ile her türlü resmi ilişkileri kesmesi ve silah satışını durdurması isteğini yinelediğini kaydetti. Amerikan makamlarının kısa süre önce Ulaştırma Bakanı Rodney Slater'in Tayvan'da düzenlenecek 24. Amerikan-Tayvan Sanayi ve Ticaret Ortak Yıllık Toplantısı'na katılacağını ve ABD'nin Tayvan'a F-16 savaş uçaklarında kullanılacak elektronik donanım ile çeşitli silahlar verileceğini açıkladığını hatırlatan Bangzao, bunun Çin tarafından "şiddetli hoşnutsuzlukla karşılandığını" belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Esad'a görkemli tören

SONRAKİ HABER

Yunanistan'a terörizm baskısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...