12 Haziran 2000 21:00

Göç edenler dönmek istiyor

Göç Edenler Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği (Göç-Der), Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yaşanan olaylar sonucu göç ederek...

Paylaş
Göç edenler dönmek istiyor
Göç Edenler Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği (Göç-Der), Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yaşanan olaylar sonucu göç ederek İstanbul ve başka kentlerde zor koşullarda yaşayanların köylerine geri dönmeleri için uygun koşulların sağlanmasını istedi. Dün Başbakanlık'a mektup göndermek üzere Galatasaray Postanesi önünde toplanan Göç-Der'lilerin basın açıklaması yapmasına polis izin vermedi. Bunun üzerine postaneye girerek Başbakanlık'a mektup gönderildi.
OHAL ve koruculuk kaldırılsın
Mektupta, göç sorununun ülkeyi ekonomik, sosyal ve siyasi yönden etkileyen temel sorunlardan biri olduğu belirtilerek, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin 1978'den beri sıkıyönetim ve Olağanüstü Hal (OHAL) ile yönetildiği ifade edildi. 1990'dan beri de koruculuğu kabul etmedikleri gerekçesiyle binlerce köyün boşaltıldığının dile getirildiği mektupta, OHAL ve koruculuk sisteminin kaldırılarak, köye dönüşün sağlanması gerektiği dile getirildi. Mektupta ayrıca köylerde yaşanan maddi zarardan dolayı finansman sağlanması gerektiği belirtilerek, göç mağdurları ve köy korucularının tekrar sivil ve üretken bir yaşama kazandırılması gerektiği de vurgulandı.
OHAL uygulamasının, köye dönüşün gerçekleşebilmesi için demokratikleşmenin önünde bir engel olduğu dile getirilirken, seyahat ve yerleşim özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması gerektiği ifade edildi. 150 haneli ve daha büyük köylere altyapı sağlanması gerektiğinin belirtildiği mektupta, boşalan dört bine yakın köyün imarının düzenlenmesi ve bütün sorunların çözümü için acilen önlemler alınmasının sosyal hukuk devletinin gereği olduğu vurgulandı.
ÖNCEKİ HABER

TEKSİF Genel Başkanı Polat:

SONRAKİ HABER

'Herkese sınavsız üniversite'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...