12 Haziran 2000 21:00

TEKSİF Genel Başkanı Polat:

   Hükümetin dediği olmayacak

Paylaş
TEKSİF Genel Başkanı Polat:
   Hükümetin dediği olmayacak
TEKSİF Genel Başkanı Zeki Polat, "Toplusözleşme masasında hükümetin dediği olmayacak" dedi. TEKSİF Bursa Şubesi tarafından düzenlenen ve işsizlik sigortası, SSK mevzuatı ile toplusözleşme konularının ele alındığı eğitim seminerinin açış konuşmasını yapan Polat, 296 işyerinde 93 bin tekstil işçisini kapsayan 12. dönem grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin temmuz ayı ortalarında başlayacağını ve sancılı geçeceğini kaydetti.
Polat, enflasyon hedefi gerekçesiyle toplusözleşmelerde yüzde 25'lik oranın dayatıldığını ifade ederek, bunun çalışma hayatı ve sendikal mücadele için kabul edilemez olduğunu söyledi.
Sabancı'nın, bazı kuruluşlarında işçilerine yüzde 60 oranında zam yapmasına değinen Polat, "Sabancı da, 'yüzde 30'dan fazla vermem' dedi. Ne verdiği ortada. Enflasyonu biz artırmıyoruz. Elektriğe, benzine kim zam yapıyor? Toplusözleşme masasında hükümetin dediği olmayacak" dedi.
Örgütlenme güçlüğü
Çalışma hayatındaki örgütlenme güçlüğü ve giriş çıkışlardaki sirkülasyona dikkati çeken Polat, "Şu andaki çalışma hayatı noterleri zengin etmemizi sağlıyor; bir ayda ödediğimiz para 80 milyardan aşağı düşmüyor" dedi.
Polat, bütün uyarılara rağmen kayıtdışı işçi çalıştırmada artış gözlendiğini, bunun işverenler arasında da haksız rekabet yarattığını ve iş barışını tehdit eder hale geldiğini bildirdi. Polat, uzun bir süredir telaffuz edilen esnek çalışma modeline de değinerek, Avrupa'daki çalışma şartlarının uygulanması halinde, altına gözü kapalı imza atabileceklerini, kıdem tazminatı konusunda ise kesinlikle taviz vermeyeceklerini ifade etti.
Eleştirilere cevap
Cenevre'de yapılan ILO toplantısıyla ilgili eleştirilere değinen TEKSİF Genl Başkanı Polat, "Cenevre'de kebap yiyip rakı içtik diye günlerdir eleştirildik.
Sendika ağalığı yapmakla suçlandık. Yurtdışı gezilerine bakarak bizi gezmekle, yiyip içmekle suçlayanlar devleti sömürenlere, banka batıranlara bir şey demiyorlar. Bizim cebimizde başka pasaportumuz yok. Bizimle fazla uğraşmayın" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Üretici meydana çıkıyor

SONRAKİ HABER

Göç edenler dönmek istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...