11 Haziran 2000 21:00

Diyarbakır'da vaat pazarı

Partisinin Diyarbakır il kongresine katılmak için dün Diyarbakır'a gelen Ecevit, işsizlikten köye dönüş projelerine, koruculuktan idam sorununa, turizmden toprak reformuna kadar bir dizi konuda bölgeye yönelik vaatlerde bulundu.

Paylaş
Diyarbakır'da vaat pazarı
Partisinin Diyarbakır il kongresine katılmak üzere dün sabah Diyarbakır'a gelen Başbakan Bülent Ecevit'i, 300 kişilik bir partili grubu karşıladı. "Baba mesleği hayvancılığa destek, işsizliğe son", "Toprak reformuna evet, yayla yasağına hayır", "Eğitim ve iskân sorununa kesin çözüm", "Kadro istiyoruz-Köy Hizmetleri mevsimlik işçileri" pankartlarıyla karşılanan Ecevit, daha sonra kongrenin yapılacağı Ziya Gökalp Kapalı Spor Salonu'na geçti.
Kongrede yaptığı konuşmasına, DSP'nin kurultay sürecinin Diyarbakır il kongresiyle başladığını ve bu kadar hızlı kongre toplayan Diyarbakır İl Örgütü'nün seçimlerde bunun meyvesini alacağını söyleyerek başlayan Ecevit, DSP'nin gücünü Ecevitlerden değil halktan aldığını söyledi. Son birkaç yıldır DSP'li iktidarlar döneminin açıldığını söyleyen Ecevit, "Bölücü terör bitirilmiştir. Hâlâ silahlı militanlarını sınır dışına çekerek Türkiye'ye karşı tehdit unsuru olarak kullanmak istiyor ama başaramayacak" dedi. Ecevit, devletin zan altında bulunduğu faili meçhul cinayetlerin, "sözde bir din örgütü" tarafından işlendiğinin ortaya çıktığını iddia ederek, 57. hükümet döneminde işkencenin de "tamamen" bittiğini öne sürdü. Ecevit, "Devlet bu meseleyi (faili meçhulleri) işkenceyle değil bilim ve akılla çözdü. Bu meçhulleri çözen polisler gökten zembille inmedi. Onlar daha önceki yönetimler tarafından yanlış yönlendirildiler" diye konuştu.
Koruculuk sorununa kesin çözüm bulacaklarını vaat eden Ecevit, "Hayatlarını tehlikeye atan, şehitler veren korucular, terörün bitmesiyle ortada bırakılmayacaktır" dedi.
İdam sorunu
Ecevit, bölge açısından 'hassas' konulardan biri olan idam konusuna da değinerek DSP'nin 1985'ten beri, kendisi ve Rahşan Ecevit'in ise daha öncesinden idama karşı çıktıklarını söyleyerek, idam cezasının kaldırılmasıyla, hem yurtdışında bulunan suçluların iadesinin gerçekleşmesinde hem de AB yolunda önemli bir engelin aşılmış olacağını anlattı. Ecevit en coşkulu alkışları konuşmasının bu bölümünde aldı.
Bölgeye yönelik bir kalkınma seferberliği başlatacakları sözünü veren Ecevit, "Yerli ve yabancı yatırımcıyı bölgeye getireceğiz. Güneydoğu'yu hayvancılık bakımından en verimli bölge haline getireceğiz. Bölgenin çalışkan halkı bunu başaracak güçtedir" dedi. Bölgenin yatırım noktasında iki eksiğinin olduğunu savunan Ecevit birincisinin organize sanayi bölgelerinin yetersizliği ikincisinin ise elektrik dağıtımındaki eksiklikler ve dengesizlikler olduğunu belirterek "Nisan ayında enflasyon hedefinin tutmasıyla ilk kez fiyatlar düşmeye başlamıştır. Sıra sosyal ve ekonomik yatırımlara gelmiştir" dedi. Ecevit'in konuşmasının bu bölümünde 20 yaşlarında bir genç Ecevit'in önüne fırlayarak, "Bıji serok Apo", "Yaşasın barış" sloganları attı. Eylemci genç gözaltına alınırken, Ecevit, "Zannedersem özürlü bir arkadaşımız. Biz özürlülerin sorunlarını da çözeceğiz" dedi.
Köye dönüş
Köykent ve merkezköy projelerini savunan Ecevit bu konuda şunları söyledi, "Halkımız bölücü terörün baskısıyla göç ettiği köyünden güvenliğin sağlanmasıyla haklı olarak köyüne geri dönmek istiyor. Ancak bölücü terör silahlı militanlarıyla yurtdışında bir tehdit olmaya devam ediyor. Güvenliğin tam sağlanmasıyla köykent ve merkezköy projeleri etrafında köylere geri dönüş sağlanacaktır." Bölgede turizmin de canlandırılacağını vaat eden Ecevit bunu da güvenliğin sağlanması şartına bağladı. İşsiz gençlere meslek eğitim kursları açılacağını söyleyen Ecevit topraksız köylü için de adaletli bir toprak reformu sağlanacağını vaat etti ve ekledi: "Ancak Atatürk bile bu reformu gerçekleştirememiştir bazı aşılamayan büyük engeller nedeniyle."
Ecevit eğitim hamlesi gerçekleştireceklerini iddia ederek yatılı bölge okullarının yagınlaştırılacağını söyledi. Bu sırada Et Balık Kurumu (EBK)'nun özelleştirilmesine karşı slogan atan EBK işçilerinin sesini daha fazla duymazlıktan gelemeyen Ecevit, onları da, "EBK'ları özelleştirme kapsamı dışına çıkardık" diyerek avutmaya çalıştı.
Konuşmasında, Öcalan'ın sağlık koşullarına da değinen Ecevit, İmralı'da Öcalan'a en iyi koşulların sağlandığını söyledi. Ecevit daha sonra, OHAL valileriyle toplantı yapmak üzere salondan ayrıldı.
ÖNCEKİ HABER

Roman ve gazetenin öncülerinden

SONRAKİ HABER

Ankara belediyelerinde greve doğru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa