11 Haziran 2000 21:00

Oy yoksa su da yok!

Adana'ya 15 kilometre uzaklıkta ve İncirlik Belediyesi'ne bağlı Cumhuriyet Mahallesi'nde 3 aydır sular kesik.

Paylaş
Oy yoksa su da yok!
Kamil Şanverdi
Adana'ya 15 kilometre uzaklıkta ve İncirlik Belediyesi'ne bağlı Cumhuriyet Mahallesi'nde 3 aydır sular kesik. Kanallardan aldıkları suları içen, yemek yapan, çamaşır yıkayan, 300 haneli 2500 nüfuslu mahallenin tek suçu ise, Belediye Başkanı Hasan Hilmiaydınoğlu'na oy vermemeleri. Üç aylık susuzluklarına rağmen Cumhuriyet Mahallesi sakinlerine ayda 3 ile 10 milyon arasında değişen su faturaları geliyor.
Genellikle Van, Siirt, Mardin, Niğde ve Urfa'dan işsizlik nedeniyle göç eden ve Cumhuriyet Mahallesi'ne yerleşen mahalle sakinleri, burada da susuzluktan insanca yaşamıyor.
Aktif kuyulardan pompalanan sularla su ihtiyacı karşılanan mahallenin, bu dönem susuz kalmasının, belediye başkanı tarafından açıklanan sebebi ise trajikomik: "Pompayı ayarlayacak işçiler hasta".
Üç aydır bir pompacı bulunamamasını inandırıcı bulmadıklarını ifade eden mahalle halkı, bunun bilinçli bir ayrımcılık olduğunun farkında olduklarını söylüyor.
Çocuklar tehlikede
Kanaldan aldıkları suların pis ve sağlıksız olmasından dolayı birçok çocuğun hasta olduğunu ve özellikle suyla temasları yoğun olan kadınların vücutlarında yaraların çıktığını ifade eden mahalle sakinleri, birkaç sarılık vakasının da yaşandığını ifade ediyor.
İncirlik Belediye Başkanı Hilmiaydınoğlu, Cumhuriyet Mahallesi vatandaşlarını oy çıkmamasından dolayı cezalandırırken, Yüreğir Belediye Başkanı Ahmet Ünal ise, mahalle çevresinde bulunan ve üniversiteye ait 15 bin dönümlük araziyi, Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ile birlikte konuta açmak gibi bir düşünce taşımasından dolayı Cumhuriyet Mahallesi'nin kendilerine bağlanmasını istiyor.
Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Şehmuz Danış, özellikle mahallelerinden oy çıkmadığı için belediye başkanının böyle davrandığını ifade etmesine rağmen Yüreğir Belediyesi'ne kesinlikle bağlanmak istemediklerini vurguluyor. Mahallelerinin Yüreğir ilçesine bağlanması durumunda, elektirik, su gibi faturalarını yatırmak için iki otobüse binmek zorunda kalacaklarını, mezarlıktan faydalanamayacaklarını ve daha birçok sorunla karşılaşacağını söyleyen Danış, mahallelinin de başka bir belediyeye bağlanmaktan yana olmadığını belirtti.
'Partizanlık işimizden etti'
Tacettin Aybar isimli mahalle sakini ise, CHP'den meclis üyesi olduğunu ve belediye başkanının meclis kararıyla kendisini toplantılardan kovduğunu söyledi. İçişleri Bakanlığı da dahil birçok kuruma durumu dilekçe ile bildirdiğini fakat yine de bir sonuç alamadığını söyleyen Aybar, aynı partizan anlayışın 147 işçiyi de işinden ettiğini belirtti. Daha önce belediyede çalışırken çıkarılan Şerif Dinler ise, "Geçtiğimiz ağustos ayında bizi işten çıkardı. 3 milyarı aşkın alacağımız ve tazminatlarımız var. İşimizden attığı yetmiyormuş gibi bir de susuzlukla bizi cezalandırıyor" dedi. 20 yıl önce buralara işsizlik nedeniyle göç ettiğini belirten Seyim Bahçeli, "9 tane çocuğum var, oralarda iş yok belki buralarda ekmek kazanırız diye geldik, fakat bizi buralarda böyle cezalandırıyorlar.
Giydiğim elbiseleri yıkayamıyorum. Geldiğimiz yerlerde iş yoktu, fakat güzel suları ve temiz insanları vardı" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Emekçiye ajanlık komplosu

SONRAKİ HABER

Üretici de Kızılay'a hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...