11 Haziran 2000 21:00

Emekçiye ajanlık komplosu

Başbakanlık, özelleştirmede şimdi de emekçilere "ekonomik ajanlık yapıyorlar" diyerek saldırıyor.

Paylaş
Emekçiye ajanlık komplosu
Başbakanlık, özelleştirme kapsamında bulunan işletmelerde çalışan işçi ve memurlara "ekonomik casusluk" komplosu kuruyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB)'na gönderilen bir talimatta, işletmelerde çalışan "alt düzey memurlar ve işçilerin" yabancı şirket görevlilerine işletmeler hakkında "bilgi sızdırdıkları" iddia edilerek, gerekli tedbirlerin alınması istendi. Başbakanlık'ın talimatı, imza karşılığı işletmelerde çalışan işçi ve memurlara dağıtıldı. Talimata uymayanlar hakkında da yasal işlem başlatılacağı belirtildi.
Hükümet, özelleştirmenin önünü sonuna kadar açabilmek için her türlü yola başvuruyor.
Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü, mayıs ayında ÖİB'ye gönderdiği 1 Mayıs 2000 tarihli ve 7380 sayılı talimatla, özelleştirme kapsamında bulunan işletmelerle ilgili olarak bilgi sızdırıldığı iddiasını ortaya attı. Bu sızdırmanın ise "alt düzey çalışanlar"dan geldiğini savundu. Başbakanlık'ın bu talimatı, böylece binlerce işçi ve memuru potansiyel "ajanlık" suçlamasıyla karşı karşıya bıraktı. ÖİB ise Başbakanlık tarafından gönderilen bu talimatı özelleştirme kapsamında bulunan işletmelerin genel müdürlüklerine iletti.
Bilgi sızdırılıyormuş!
Önümüzdeki aylarda satışı gerçekleştirilcek olan Karadeniz Bakır İşletmleri AŞ Genel Müdür Yardımcısı Oktay Selman Pakoğlu ve Personel İdare ve Sosyal İşler Daire Başkanı Davut Yılmaz imzasıyla tek tek bütün personele imza karşılığı verilen talimatta şöyle denildi:
"Ülkemizde görevli yabancı misyon yetkililerinin, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının özellikle alt düzey görevlileri ile sık sık görüşmeler yaptıkları ve sosyal ilişkiye girdikleri, bunun sonucunda da birtakım önemli bilgileri elde ettiklerine dair duyumlar alınmaktadır. Bu tür sakıncalı temaslarda son günlerde önemli bir artış kaydedildiği, ilgili bakanlık ve kuruluş temsilcilerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen üst düzey toplantılarda dile getirilmektedir."Hükümet açıktan bilgi veriyor
"Resmi yollarla ulaşılamayan bazı bilgilerin, alt kademelerdeki memurlardan elde edilmesi birçok sakıncayı beraberinde getirmektedir" denilen talimatta, gizlilik ihlaline meydan verilmemesi ve gizli evrakın muhafazası konusunda gerekli her türlü tedbirin alınacağı belirtildi.
ABD ve Avrupa'dan gelen şirket ve hükümet görevlilerinin hükümetin en yetkili kişilerinden bilgi aldığı her gün basına ve televizyonlara yansırken, önemli ve stratejik işletmeler hakkında bütün bilgiler tekel yetkililerine bizzat bakanlar tarafından verilirken "bilgi sızdırıldığı" iddiasının ortaya atılması, özelleştirmede yeni bir komplonun planlandığını gösterdi.
Nitekim kurumlar hakkında "istihbarat" bilgileri verdiklerinden şüphelenen işçi ve memurlar hakkında yasal işlem yapılması gündeme getirildi.
ÖNCEKİ HABER

Dünyanın gözü Beşir'e kilitlendi

SONRAKİ HABER

Oy yoksa su da yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa