10 Haziran 2000 21:00

Sadece yangınlar mı?

Ormanlarda yangın mevsimi başladı ve Ekim ayına kadar devam edecek. Nisan ayında yaşanan büyük yangınların gösterdiği "önlem alınmadığı" gerçeği, kiralanan helikopterler ve geçici işçiler ile çözülmeye çalışılıyor.

Paylaş
Sadece yangınlar mı?
Suzan Aykaç
Ormanlarda yangın mevsiminin başlamasıyla birlikte, yangınlara karşı alınan önlemlerin yeterli olup olmadığı da tekrar gündeme geldi. 31 Eylül'e kadar sürecek yangın mevsiminde, alınması gereken önlemlerin çoğu alınmıyor. Ormanlar yangınların yanısıra, katrilyonlara varan rant nedeniyle yasal kılıfı hazırlanmış yağmanın da tehdidi altında. Orman Bakanlığı, bu yıl yangınları önlemek amacıyla toplam 20 helikopter kiraladı. 13 bin mevsimlik işçi de 4 ay çalıştırılmak üzere 1 Haziran tarihinden itibaren kademeli olarak işbaşı yapmaya başladı. Peki bu önlemler tek başına ormanları korumaya yeter mi?
Orman Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Kadir Erdin ile ormanların yangınlar ve yasal değişiklikler ile nasıl yok edildiği üzerine görüştük. Geçtiğimiz Nisan ayında meydana gelen büyük orman yangınlarını hatırlatan Erdin, helikopterlerin ve mevsimlik işçilerin sadece yangın mevsimi olarak belirlenen süre içinde çalıştırılmasının yanlış olduğunu, 12 ay boyunca belirli bölgelerde önlem alınması gerektiğini kaydetti.
Kadir Erdin, yaz mevsiminin başlamasıyla orman yangınlarının oluşmaması için koşulların hazırlanması gerektiğini belirterek, orman yangınlarının oluşmasının bir takım matematiksel yöntemlerle önlebileceğini kaydetti. Erdin, bugüne kadar ülkenin neresinde, hangi boyutlarda ve hangi nedenlerle yangın çıktığının birer model olduğunu ifade ederek, bu verilerin bilgisayar ortamına taşınarak yangın çıkma ihtimalinin en yüksek olduğu yerlerin saptanabileceğini söyledi. Bu modelin adının "Orman yangın bilgi sistemi" olduğunu ifade eden Erdin, ormanları önceden kontrol altına almanın böyle bir sistemli mümkün olduğunu belirterek, bu modelin bir çok ülkede kullanıldığını söyledi.
'Kontrolden çıkmış yangın önlenemez'
Erdin, bu modelden elde edilecek verilerle yatırımların yangın çıkma ihtimali olan yerlere yönlendirilebileceğini dile getirerek, bu yöntemle hızlı iletimin sağlanabileceğini belirtti. Yangınların belli tarihler arasında çıkması gibi bir yaklaşımın kabul edilemez olduğunu ifade eden Erdin, maaşları döner sermayeden sağlanan işçilerin giderlerinin bu yıl katma bütçeden sağlanacağını ve bir kısım mevsimlik işçinin yıl boyunca çalışacağını da belirtti. Erdin, yangın ihtimalinin yüksek olduğu yerlerde mutlaka helikopter bulundurulması gerektiğini de dile getirerek, helikopterlerin hepsinin farklı bölgelerde bulunması gerektiğini söyledi. Asıl amacın yangın söndürme de alınacak önlemler olduğunu belirten Erdin, kontrolden çıkmış yangının önlenemeyeceğini de sözlerine ekledi.
Orman yağmasına yasal kılıf
Ormanların yok olması konusunda yangınlar dışındaki tehditlere de dikkat çeken Erdin, İstanbul çevresinde 15 bin hektar alanın orman alanı dışına çıkarıldığını söyledi. Bu alanların orman köylüsüne verildiğinin iddia edildiğini anlatan Erdin, İstanbul çevresinde orman köylüsü olmadığını, bu alanlara siyasi çıkar uğruna her türlü altyapının sağlandığını belirtti. Erdin, orman köylüsünün desteklenmesi adına çıkarılan yasanın uygulama aşamasında bu yasanın tam bir arazi rantına dönüştüğünü kaydederek, buz alanlarda şimdi villaların, apartmanların yükseldiğini dile getirdi.
Turizmi Teşvik Kanunu adı altında çıkarılan yasadan yine en çok ormanların zarar gördüğünü belirten Erdin, kamu yararı gerekçesiyle orman alanlarından tahsisler yapıldığını ve uygulamaların ülke düzeyinde yaşandığını ifade etti. Kamu yararının kamu zararına dönüştüğünü dile getiren Erdin, bu konuda en çarpıcı örneklerin vakıf üniversitelerine yapılan orman alanı tahsisi olduğunu söyledi.
Büyük kent çevrelerinde orman köylüsünü kalkındırma yasasının uygulanmaması gerektiğini kaydeden Erdin, orman alanları dışına çıkan yapıların yapılaşmaya kapatılmasını istediklerini belirtti. Erdin, "Turizmi Teşvik yasası uygulamalarında orman alanlarının tahsisi sınırlandırılmalı" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Direnişçi işçiye ayak oyunu

SONRAKİ HABER

Dünyanın gözü Beşir'e kilitlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa