10 Haziran 2000 21:00

MEB'e geri adım attırdılar

"Modern sürgün" olarak nitelendirdikleri "Norm Kadro Yönetmeliği"nin kaldırılması talebiyle Ankara'da toplanan ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önüne yürüyen binlerce öğretmen, MEB'e geri adım attırdı.

Paylaş
MEB'e geri adım attırdılar
"Modern sürgün" anlamını taşıyan Norm Kadro Yönetmeliği'ni kabul etmeyen 15 bine yakın öğretmen, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)'na yürüdü. Eğitim-Sen yöneticileri ile görüşen Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu uygulamayı durdurduğunu açıkladı.
Tunceli'den Edirne'ye, Ceyhan'dan Rize'ye, Mudanya'dan Akhisar'a, Antep'ten Afyon'a kadar Eğitim-Sen'in 91 şube, 321 temsilciliğinden pankart ve dövizleriyle yola çıkan öğretmenler Ankara'da taleplerini dile getirdi. Norm Kadro Yönetmeliği'nin kaldırılmasını isteyen öğretmenler ayrıca, sürgün ve cezaların durdurulması, grevli-toplusözleşmeli sendika hakkı, insanca yaşayabilecekleri ücret ve parasız, bilimsel, demokratik eğitim taleplerini de dile getirdiler.
Ankara dışından gelenler için toplanma yeri olan Hipodrom'u renk renk pankartlarla şenlik alanına dönüştüren öğretmenler, haykırdıkları sloganlarla dayatmaları kabul etmeyeceklerini ilan ettiler.
Önde Eğitim-Sen pankartı, "Norm Kadro Yönetmeliği Kaldırılsın", "Grevli, toplusözleşmeli sendika hakkı için yürüyoruz-KESK", "Herkes için nitelikli, kamusal eğitim" pankartları ve alfabeye göre şubelerin sıralandığı kortej saat 10.00'da yürüyüşe başladı. Ellerinde sendika bayrakları, taleplerini dile getiren dövizlerle, coşkulu alkış ve sloganlarla yürüyen öğretmenler, Norm Kadro Yönetmeliği'nin kaldırılmasını istediler. Yürüyüş sırasında sık sık "Zafer direnen emekçinin olacak", "Sürgünler, cezalar geri alınsın", "Norm Kadro Yönetmeliği kaldırılsın", "Norm'a karşı direniyoruz", "Paralı eğitime hayır" sloganları atıldı. Sıhhiye Köprüsü altında Ankara kitlesiyle birleşen yürüyüş korteji, daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı önüne geldi. Bakanlık önünde ve Atatürk Bulvarı üzerinde polis barikatı kurulurken, öğretmenler Bakanlık önündeki yolda toplandılar.
"Ankara, Ankara duy sesimizi, bu gelen emekçinin ayak sesleri", "IMF defol, bu memleket bizim", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganlarıyla alana yerleşen öğretmenler, Eğitm-Sen yöneticilerinin Bakan Bostancıoğlu ile görüşmesi boyunca coşkulu alkışlarla, halay çekerek, slogan atarak beklediler.
Bakanla görüşme
Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Bal ve beraberindeki heyet, Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu ile bir buçuk saat görüştü. Basına kapalı görüşmenin ardından Bostancıoğlu bir açıklama yapmazken, Kemal Bal, sorunlarının sadece hükümet tarafından çözülemeyeceğini, kendileriyle ilgili alınacak kararlarda taraf olarak kabul edilmeleri gerektiğini dile getirdi. Bakanın kendilerine, öğretmenlerin "gönüllü tayin istemleri sonuçlanıncaya kadar yönetmeliğin uygulanmayacağını" söylediğini bildiren Bal, Bostancıoğlu'nun eğitimden bütçeye daha fazla pay ayrılması ve öğretmenlerin maaşlarının artması için çaba sarf edeceği sözü verdiğini belirtti.
Görüşmenin ardından öğretmenler tarafından "Zafer direnen emekçinin olacak", "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla karşılanan heyet adına açıklama yapan Bal, eğitimcilerin karar sürecinde söz sahibi olmaması yüzünden bütçeden eğitime ayrılan payın düştüğüne dikkat çekerek, çalışanların ücretlerinin tek taraflı belirlenmesine karşı olduklarını dile getirdi.
Zafer emekçinin
"Norm kadro uygulamasını, geldiniz, durdurdunuz" diye kitleye ileten Bal, bakanın "Öğretmenlerin kefiliyim" dediğini belirterek, "Bizim yerimize kefil olmayın. Öğretmenlerin kefili Eğitim-Sen'dir" diye konuştu. Eylemlerinin kazanımla sonuçlandığını dile getiren Bal'ın sözleri alkış ve sloganlarla kesilirken, eylem "Zafer direnen emekçinin oldu" sloganıyla sona erdi.
ÖNCEKİ HABER

IMF daimi valisi geliyor

SONRAKİ HABER

Sanatçılar hücrelere karşı bir araya geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...