10 Haziran 2000 21:00

IMF daimi valisi geliyor

73 ülkede büro kuran IMF, Türkiye'ye de bir daimi temsilci gönderiyor. Sömürge valisi gibi dolaşan Carlo Cotarelli'ye sürekli rapor verecek olan IMF Türkiye Bürosu görevlisi Odd Per Brekk, sonbaharda işbaşı yapacak.

Paylaş
IMF daimi valisi geliyor
Bir sömürge valisi edasıyla ülkede dolaşan, emirler veren, maaşların, ücretlerin, taban fiyatların ne kadar olacağını söyleyen IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli, sürekli Türkiye'de kalacak bir IMF görevlisi atıyor. IMF'nin Türkiye Ofisi temsilciliğine atanması beklenen isim, daha önce IMF Litvanya Masası Şefliği'ni yapan Odd Per Brekk. Brekk, Türkiye ekonomisi hakkında bilgi topladığını ve ekonomik programın uygulanması konusunda hükümete yardımcı olacağını söyledi.
Norveç asıllı ekonomist Odd Per Brekk, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, IMF Türkiye heyetiyle birlikte çalışmaya başladığı günden bu yana, Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtti.
Brekk, Ankara'daki Dünya Bankası Ofisi'nde çalışmaya başlamasıyla ilgili olarak, kesin tarih belli olmamakla birlikte, IMF'den kararın çıkması durumunda, sonbahar döneminden önce Türkiye'ye atanabileceğini ifade etti. Brekk'in Türkiye'de çalışmasıyla ilgili öneriyi, Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli'nin getirdiği belirtiliyor.
Brekk'in, baltık ekonomilerindeki, bütçe açıkları ve cari işlemler konularında çalışmaları bulunuyor. Odd Per Brekk'in görevi, günlük ekonomik verileri takip etmek, programın uygulanmasını ve sosyal etkilerini de içeren raporları IMF Türkiye Masası Şefliği'ne göndermek.
73 ülkede IMF bürosu var
Bu arada IMF, orta ve uzun dönemli anlaşma yaptığı ülkelerde büro açıyor ve bu çerçevede dünya genelinde 73 bürosu bulunuyor. IMF, özellikle Asya krizi sonrasında, yeniden güvenilirlik kazanmak amacıyla, anlaşma yaptığı ülkelerdeki programın ciddi bir biçimde uygulanması amacıyla büro açılması konusunda ısrarlı oluyor.
IMF yetkilileri, büroların ilgili ülkeyle anlaşarak kurulduğunu belirterek, kurum ile ilgili ülke arasında daha sağlıklı ilişkiler kurulması, kredi dilimlerinin IMF İcra Direktörleri Kurulu'nda hemen onaylanarak kullandırılabilmesi açısından fayda sağladığını ifade ediyorlar. IMF'nin dünya genelinde bürosunun olduğu ülkeler şöyle:
"Arnavutluk, Angola, Arjantin, Ermenistan, Azerbaycan, Bangladeş Belarus, Benin, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Kamboçya, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Çin, Cote d'Ivoire, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Cibuti, Ekvador, Mısır, Estonya, Etiopya, Gabon, Gürcistan, Gana, Gine, Guyana, Haiti, Honduras, Macaristan, Hindistan, Endonezya, Kazakistan, Kenya, Güney Kore, Kırgızistan, Laos, Letonya, Litvanya, Makedonya, Madagaskar, Malawi, Mali, Meksika, Moldovya, Moğolistan, Mozambik, Nepal, Nikaragua, Nijerya, Pakistan, Peru, Filipinler, Polanya, Romanya, Rusya, Senegal, Sri Lanka, Tacikistan, Tanzanya, Tayland, Türkemistan, Uganda, Ukrayna, Özbekistan, Venezüella, Vietnam, Batı Şeria-Gazze, Zambia, Zimbabwe."
ÖNCEKİ HABER

Avrupa'ya bağımsız

SONRAKİ HABER

MEB'e geri adım attırdılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...