09 Haziran 2000 21:00

Gazetelere OHAL yasağı, kapatma,

   yargılama...

Paylaş
Gazetelere OHAL yasağı, kapatma,
   yargılama...
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilciliği, gazetecilere ve basına yönelik mayıs ayı saldırı bilançosunu açıkladı. Bilançoda, 15 günde bir yayınlanan Kürtçe mizah dergisi Zırpine'ye getirilen OHAL yasağı, 6 gazetecinin yargı önüne çıkması, 2 gazetecinin aldığı mahkûmiyet yer alıyor.
Her ay düzenli olarak, basına yönelik saldırıları içerir raporlar hazırlayan RSF, mayıs ayının basının yargı kıskacında bir ay geçirdiği yönünde bir bilanço hazırladı. Dün haber merkezlerine fakslanan raporda mayıs bilonçosu, "1 OHAL yasağı, 2 saldırı, 2 mahkûmiyet, 1 onama, 1 kapatma, 6 gazeteci yargı önünde, 2 toplatma" şeklinde açıklandı. Yasaklanan, toplatılan, ceza verilen gazeteciler ve gazeteler, dergiler şöyle sıralandı:
Yasaklandılar
15 günde bir yayınlanan Zırpine dergisinin OHAL bölgesine sokulması ve dağıtılması 2935 sayılı OHAL Yasası'nın 11/e maddesi gereğince 18 Mayıs tarihinde yasaklandı. 1 Ocak 2000 tarihinden itibaren Kürt basınından 12 yayın bölgeye giremiyor.
Saldırıya uğradılar
Adana'nın Ceyhan ilçesinde yayın yapan CRT televizyonu sahipleri Tahir Özer ve Gültekin Özer kardeşler, silahlı saldırıya uğradı. Saldırının nedeni henüz anlaşılamadı.
Mahkûm oldular
26 Mayıs tarihinde haftalık Roja Teze gazetesi sahibi Veddat Mavlay, İstanbul 6 No'lu DGM tarafından 4 Ekim 1999 tarihli üç yazıda, 'bölücülük propagandası yaptığı gerekçesiyle 1 milyar 80 milyon para, Yazıişleri Müdürü Salih Sevinç de 1 yıl, 1 ay, 10 gün hapis ve para cezasına çarptırıldı. Öte yandan aynı gazete, 5 ve 20 Mayıs tarihlerinde "bölücülük propagandası" yapıldığı gerekçesiyle toplatıldı.
Yargılandılar
Çınar Gazetesi Yazıişleri Müdürü Güler Yıldız hakkında, "Devletin askeri kuvvetlerini tahkir ve tezyif ettiği" gerekçesiyle TCK'nın 159. maddesi uyarınca dava açıldı. Yıldız, Nadire Mater'in yazdığı "Mehmetin Kitabı'nı" tanıtmıştı. Yıldız, Mersin 1 No'lu Ağır Ceza'da yargılanacak.
Düşünceye açıklama özgürlüğüne destek amacıyla "Düşünceye Özgürlük 2000" broşürüne imza atan Radikal gazetesi yazarı Etyen Mahçupyan ile Yeni Binyıl gazetesi yazarı Ömer Madra hakkında dava açıldı. İki gazeteci hakkında "kanunun cürüm saydığı nakletmek", "terör örgütüne yardım ve yataklık etmek" ve "halkı sınıf, ırk, din, mezhep ve bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa yayın yoluyla tahrik etmek" suçlarından 7 yıldan 15.5 yıla kadar hapis ve para cezası isteniyor. Yeni Evrensel gazetesi yazarları Fatih Polat ve Çağdaş Günerbüyük, yazıişleri müdürü Bülent Falakaoğlu, Zeytinburnu Cumhuriyet Savcısı'na ifade verdiler. 12, 21 Nisan 2000 tarihinde yayınlanan iki yazıda "devletin kuvvetlerinin tahkir ve tezyif" edildiği iddiasıyla gazeteciler hakkında ihbarda bulunulmuştu.
Cezaları onandı
Hepileri gazetesi yazarı Yalçın Küçük hakkında verilen 4 yıl 6 aylık hapis kararı, Yargıtay'ca onaylandı. Gazeteci Küçük, 1998 yılından beri cezaevinde bulunuyor.
Kapatıldılar
Akit, Milli Gazete ve Yeni Şafak gazeteleri hakkında, umut operasyonu ile ilgili yayınlar nedeniyle suç duyurusunda bulunuldu. Gaziantep'te yayımlanan haftalık Fırat'ta Yaşam gazetesi, "belirtilen dillerin dışında yayın" yapıldığı gerekçesiyle kapatıldı.
ÖNCEKİ HABER

Öğretmenler MEB'e yürüyor

SONRAKİ HABER

Doktora 'neden yaşattın' cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...