09 Haziran 2000 21:00

Üretici IMF'ye kurban edildi

Hükümet milyonlarca üreticiyi IMF'ye kurban etti. Dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, buğday destekleme fiyatı 102 bin lira olarak açıklandı.

Paylaş
Üretici IMF'ye kurban edildi
Hükümet, hububat destekleme fiyatını 102 bin lira olarak açıkladı. Verilen fiyat, üreticinin 120 bin liraya yaklaşan maliyetinin oldukça altında kaldı. Üretici örgütleri ise destekleme fiyatına tepki göstererek, üreticinin ipinin çekildiğini vurguladılar.
Hükümet milyonlarca üreticiyi IMF'ye kurban etti. IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli buğday fiyatının dünya fiyatları baz alınarak açıklanmasını istemiş ve en fazla yüzde 27-28 oranında bir artış sağlanması gerektiğini söylemişti. Hükümet de dün yaptığı Bakanlar Kurulu toplantısında, IMF'nin isteğini yerine getirdi ve buğday destekleme fiyatını 102 bin lira olarak açıkladı.
Ancak üreticinin bu yıl 1 klogram buğday için yaptığı masraflar 120 bin lirayı buldu. Bu nedenle ziraat odaları, kârı da eklendiği zaman destekleme fiyatının en az 156 bin lira olması gerektiğini açıklamışlardı.
Maliyetler dikkate alınmadı
Üreticinin bu yıl 1 klogram buğday ekimindeki maliyeti şöyle: Tarla kirası, gübre, sürme, tohumluk, ilaçlama, hasat ve depolama gideri 96 bin 700 lira; yüzde 31 işletme faizi 33 bin 845 bin lira.
Bu maliyetler üzerinden tespit edilen kâr marjı da eklendiği zaman destekleme fiyatının en az 156 bin 645 lira olması gerekiyor. Hükümet ise bu maliyetleri hiç dikkate almadan fiyatı açıkladı.
Diğer yandan hububat ekiminde kullanılan girdilerin fiyat artışları mayıs ayına kadar enflasyonun üzerinde arttı. Örneğin gübrede yıl başından bu yana fiyat artışı yüzde 38 olarak gerçekleşmişti. Geçen yıl motorinin fiyatı 194 bin 500 lira iken yüzde 123 oranında artışla bu yıl fiyat 433 bin liraya çıktı.
Fiyatın geç açıklanması da üreticiyi vurdu. Çukurova'da hasadın bir ay önce başlaması dolayısıyla üreticiler ürünlerini peşin ödeme yapmayan ve hükümetin verdiği fiyattan daha düşük bir fiyattan ürünleri satın alan tüccarların kucağına düştüler. Türkiye Mahsulleri Ofisi (TMO) de fiyat açıklanmadığı için bir aydır alım yapmıyordu.
Bu arada alımlar için TMO'ya, bütçede bu yıl da herhangi bir ödenek konulmadı. Bu nedenle TMO 500 milyon dolarlık bir dış borçlanmayı gidiyor. Böylece TMO yine özel bankalara borçlandırılacak. Ürün alımları da, peşin ödemeden çok, geçen yılki gibi bir bölümü peşin, kalanı taksitli ödeme şeklinde yapılacak.
ÖNCEKİ HABER

Kamu emekçileri 'grev' dedi

SONRAKİ HABER

Öğretmenler MEB'e yürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...