08 Haziran 2000 21:00

Terör raporuna uygun terör

Yunanistan Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Tuğgeneral Stephen Saunders'in bir saldırı sonucu yaşamını yitirmesi kuşu uyandırdı.

Paylaş
Terör raporuna uygun terör
Seyit Aldoğan
Yunanistan'ın başkenti Atina'da dün sabah silahlı saldırıya uğrayan İngiltere Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Tuğgeneral Stephen Saunders öldü. Cinayetle ilgili olarak yapılan ilk açıklamalarda 17 Kasım örgütü suçlandı. Ancak olayın ABD'de CIA ve FBI ajanları tarafından hazırlanan bir raporun ardından gerçekleşmesi olayın bir provokasyon olduğu yolundaki şüpheleri artırdı.
Yunanistan'ın teröre destek verdiğini ileri süren rapor, bu ülkeye çeşitli yaptırımlar uygulanmasını öngörüyor.
Saldırganlar kaçtı
İki yıldır Yunanistan'da çalışan 50 yaşındaki Saunders, dün sabah saat 07.44'te Atina'nın kuzey banliyölerini kent merkezine bağlayan Kifisia bulvarında, kendi kullandığı araç içinde silahlı saldırıya uğradı. Saldırganların, 2 motosikletle İngiliz görevliye çapraz ateş açarak ağır yaraladıktan sonra olay yerinden uzaklaştıkları belirtildi. Saunders, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.
İngiltere'den tepki
İngiltere Dışişleri Bakanı Robin Cook, saldırıya "büyük öfke duyduğunu" söyledi. Cook, BBC radyosuna yaptığı açıklamada, "Bu vahşi ve manasız saldırıdan hepimiz şoke olduk" dedi.
Dışişleri Bakanı, kişinin ailesine endişe vermekten başka bir amacı olamayacak saldırıdan "büyük öfke ve üzüntü duyduğunu" bildirdi.
Yunan yetkililerle temas halinde olduğunu söyleyen Cook, onlara "bu vahşi saldırıyı düzenleyenlerin adalete teslimi için tam işbirliği önerdiğini" belirtti.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ise cinayeti Yunan hükümeti ve halkının şiddetle kınadığını söyledi. Papandreu, "terörizme karşı mücadelelerini sürdüreceklerini" söyledi.
Yunanistan Kamu Düzeni Bakanlığı, Askeri Ateşe Saunders'e yönelik saldırıda "bir numaralı şüphelinin" 17 Kasım örgütü olduğunu açıkladı. Kamu Düzeni Bakanlığı Genel Sekreteri Dimitri Efstatiadis, saldırının düzenlenme biçimi ve kullanılan silahların, 17 Kasım örgütünün "klasik eylemlerine" benzediğini ileri sürdü.
Atina polisi, olay yerinde 17 Kasım örgütünün saldırılarında kullandığı türden 45 kalibrelik mermi kovanları bulunduğunu açıkladı. Polis, görgü tanıklarının ifadelerine dayanarak, saldırının bir motosikletle Saunders'in aracına yaklaşan iki kişi tarafından yapıldığını belirtti.
ABD raporu
Ancak geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir ABD raporu, bu resmi açıklamaların üzerine gölge düşürüyor. "Yunanistan'ın teröre verdiği destek" konulu ABD raporu, Yunanistan basınında geniş yer buldu.
60 sayfalık rapora göre Yunanistan; Kolombiya ve Pakistan, Suriye, Irak, İran Kuzey Kore ve Küba gibi "terörist ya da teröre destek veren ülkeler" arasında bulunuyor. Rapor, Yunanistan'ın "terörün üstüne gitmediği gibi, terörle mücadele konusunda da yeterli işbirliği yapmadığını, yapacağına dair de hiçbir belirti bulunmadığını" ileri sürüyor. Raporu hazırlayan komitenin içerisinde CIA ajanları ve FBI polisleri yer alıyor.
Peki, Yunanistan neden teröre destek veren ülkeler arasında sayılıyor? Bu sorunun cevabı da rapordaki şu ifadelerle açıklanıyor: "Yunanistan'da ABD karşıtı gösteriler sona ermediği gibi ABD'yi hedefleyen olayların failleri de bulunmamıştır." Raporu hazırlayanlar, ABD hükümetine önerilerde de bulunuyorlar: "Yaptırımlar uygulanmadı, vize konusunda kısıtlamalar getirilmeli, silah satışları durdurulmalıdır."
ABD yönetimi böylelikle, Yunan hükümetini baskı yoluyla "Terör Anlaşması"nı imzalamaya zorlamak, antiemperyalist halk hareketinin güçlü olduğu ülkede ABD karşıtı kitle gösterilerinde zor kullanılmasını sağlamak, işçi emekçi muhalefetini denetim altına almasını sağlamak ve ABD'nin bölgeye yönelik planlarının uygulanması sırasında oluşan engelleri ortadan kaldırılması gibi hedefler güdüyor. Hatırlanacağı gibi, ABD önderliğindeki NATO, Yugoslavya'yı bombalaması sırasında ve sonrasında Yunan halkının güçlü karşı koyuşuyla karşılaşmıştı. NATO güçlerinin abluka altına alınıp limanlardan çıkması için günlerce bekletildikleri, yollarda barikatlar kurulduğu, yüzbinlerce işçi ve emekçinin ABD konsoloslukları önünde gösteriler yaptığı, bilim adamlarından sanatçı ve yazarlara kadar NATO'nun saldırılarının pek çok kesim tarafından protesto edildiği, başta ABD Başkanı Bill Clinton olmak üzere bütün NATO üyesi ülke başkanlarının meydanlarda kurulan mahkemelerde insanlık karşısında suçlu ilan edildikleri, Clinton'ın Yunanistan ziyareti sırasında zor anlar yaşadığı düşünüldüğünde, Yunanistan'ın neden "teröre destek veren ülkeler" arasına koyulduğu ortaya çıkmaktadır.
ÖNCEKİ HABER

Mogan sahibini arıyor

SONRAKİ HABER

Patent ithal ilacı artırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...