07 Haziran 2000 21:00

Çadır sıkıntısı yaşanıyor

5.9 büyüklüğündeki Çerkeş depreminin ardından evleri hasar gören halk, geceyi sokakta geçirdi. 5 binden fazla evin depremde hasar gördüğü açıklanırken, bölgeye gönderilen çadır sayısı bunun çok çok altında.

Paylaş
Çadır sıkıntısı yaşanıyor
Çankırı'nın Çerkeş ilçesi merkezli olarak önceki sabah meydana gelen depremin artçı şokları devam ederken, bölge halkı havanın serinliğine rağmen geceyi açık alanlarda geçirdi. 5000'i aşkın evin hasarlı olduğu bölgede, Kızılay'ın dağıttığı az sayıda çadır yetersiz kaldı. Özellikle en büyük hasarın yaşandığı Orta ve Çerkeş ilçelerinde, çadır sıkıntısının had safhada olduğu belirtiliyor.
Çankırı'nın Orta ilçesindeki depremzedelerin büyük bölümü, havanın serin olmasına rağmen, geceyi evlerinin önündeki açık alanlarda geçirdi. Depremzedelerin bir bölümünün, Kızılay tarafından kurulan az sayıda çadırda gecelediği ilçede, bir kısım vatandaş da battaniye ve naylonlardan yaptıkları barakalarda kalıyor.
Orta ilçesinde 4000 çadıra ihtiyaç duyuluyor. Ancak şu ana kadar ilçeye 1500 çadır gönderildi. Yetkililer, çadır ihtiyacının had safhada olduğunu, bölgeye bir an önce çadır ulaştırılması gerektiğini kaydettiler.
Yunan ekibi geldi
Yunanistan'dan 8 kişilik "Hellenic" adlı kurtarma timi de Orta ilçesine geldi. Kurtarma timi, bölgede bulunan diğer kurtarma timleriyle birlikte çalışmalara katılacak. Çankırı merkez, ilçeler ve köylerde depremin yol açtığı hasarın tespiti için başlatılan çalışmalar devam ediyor. Öte yandan, Afet Bölge Koordinatörlüğü'nce gönderilen 38 TIR dolusu yardım malzemesi Orta ilçesine ulaştı.
Çankırı'da 4842 bina hasarlı
Çankırı genelindeki hasarlı binaların toplam sayısının 4842'ye yükseldiği açıklandı. Çankırı Kriz Masası'ndan edinilen bilgiye göre, il genelinde hasar gören binaların 1182'si hafif, 1642'si orta ve 2018'i ağır hasarlı bulunuyor. Kriz Masası yetkilileri, tespit edilen ölü sayısının 1, yaralı sayısının 61 olduğunu duyurdu. Çankırı merkez ilçede, hayatın normale döndüğü belirtildi. Çankırı'da okullarda eğitim ve öğretime başlanırken, kamu kurum ve kuruluşları da normal hizmetlerini sürdürmeye başladılar.
3500 çadır gönderildi
Afet Bölge Koordinatörü Vali Kutluay Öktem, Çankırı'daki depremzedelere 3500 çadır gönderildiğini açıkladı. Bolu Valisi Nusret Miroğlu'nu makamında ziyaret eden Öktem, Çankırı'ya depremden sonra 3500 çadır gönderildiğini, bunlardan 1000 adedinin Orta ilçesinde bulunan Lojistik Destek Koordinasyon Merkezi'ne ulaştığını söyledi. Bu arada, Kızılay Bolu Temsilcisi Enver Levent, Çankırı'ya 500 Japon çadırı ve 4 personel gönderdiklerini bildirdi. Vali Nusret Miroğlu ise bölgeye 70 çadır, 140 sünger yatak, 170 gıda paketi ve 140 battaniye gönderdiklerini kaydetti.
8 çadırkent kurulacak
Çankırı Valisi Halil Ulusoy ise, depremden etkilenen yerleşim birimlerine, koruyucu sağlık hizmetleri verilmesi amacıyla birer sağlık ekibi gönderdiklerini bildirdi. Ulusoy, deprem sonrası yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çankırı Valisi Halil Ulusoy, Orta ilçesine 1500 çadırın ulaştığını, bir o kadar çadırın da akşam saatlerine kadar ilçe merkezine geleceğini söyledi. İlk etapta Orta ilçesinde 8 farklı yere çadırkent kurulacağını anlatan Ulusoy, 13 köye de çadır tahsis edildiğini belirtti.
Çubuk'ta 675 çadır kuruldu
Depremden hasar gören Ankara'nın Çubuk ilçesi ve köylerinde de 675 çadır kurulduğu açıklandı. Çubuk Kaymakamı Abdülhamit Erguvan, Çubuk ilçesine bağlı köylerin 32'sinde deprem dolayısıyla binalarda hasar meydana geldiğini belirterek, ilçede ihtiyaç sahiplerinin tümüne çadır dağıtıldığını bildirdi.
Çubuk Stadyumu'nda, 57 çadırlık bir çadırkent kurulduğunu da kaydeden Erguvan, depremden zarar gören veya hasar olduğu için evine girmeye çekinenlerin çadırlarda barındıklarını, bu vatandaşlara 3 öğün yemek verildiğini ifade etti.
Hayvanlar kireçlenip gömülüyor
Enkaz kaldırma çalışmalarının ise ön hasar tespitinden sonra yapılacağı kaydedildi. Enkaz altında kalan hayvanların sağlık açısından tehlike arz etmemesi için de kireçlenerek gömüleceği ifade edildi. Depremden etkilenen yerleşim birimlerinde içme sularının klorlanmasına da başlandı.
Bu arada, CHP heyeti de, merkez üssü Çerkeş olan 5.9 büyüklüğündeki depremden etkilenen bölgeye giderek, incelemelerde bulundu.
ÖNCEKİ HABER

Hükümet ve Ecevit hakkında gensoru

SONRAKİ HABER

'Binlerce ölümün sorumlusu kim olacak?'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...