07 Haziran 2000 21:00

Patronlar yavuz hırsız

"Çekirdek enflasyon" olarak nitelendirilen özel kesim imalat sanayii fiyat endeksi artış oranının mayıs ayında yüzde 2.5 olarak gerçekleşmesi, enflasyonun failini ortaya çıkardı.

Paylaş
Patronlar yavuz hırsız
Mayıs ayı enflasyon oranı, enflasyonu kimin artırdığını ortaya koydu. TİS'lerden, memur maaşlarından, tarım taban fiyatlarından şikâyet eden patronların, enflasyonun baş sorumluları olduğu, teknik olarak da ortaya çıktı. DİE'nin enflasyon değerlendirmesinde, "çekirdek enflasyon" olarak anılan özel kesim imalat sanayii fiyat endeksinin arttığını gösterdi. İşçiye, memura, köylüye
"Zam istemeyin" diyen patronlar, yavuz hırsızı oynayıp iki ayda enflasyon hedefinin üzerinde mal ve hizmetlere zam yaptılar.
"Çekirdek enflasyon" olarak nitelendirilen özel kesim imalat sanayii fiyat endeksi artış oranının mayıs ayında yüzde 2.5 olarak gerçekleşmesi, enflasyonun failini ortaya çıkardı. Bu endeksin diğer aylara göre yüksek oranda artması, "Enflasyonu yeniyoruz" kampanyası açan ve herkesten fedakârlık isteyen patronların diğer aylara göre yüksek zam yaptığını gösterdi. Nitekim son iki ayda KİT'lerin zam oranı yüzde 1.1 ve 1.2 olarak gerçekleşirken, aynı aylarda özel sektörün zam oranı yüzde 2.9 ve 1.9 oldu.
Konuya ilişkin bir açıklama yapan Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Murat Tokmak da, enflasyonun failinin yakalandığını belirterek, "Özel kesim imalat sanayii fiyat endeksi, bu gücün adresini vermektedir" dedi.
Tokmak, son beş ayın enflasyon rakamlarının ortaya konulan hedefin tutmayacağını kanıtladığını, ancak ondan da önemlisi enflasyonun ardında neyin yattığının daha iyi biçimde anlaşılmasını sağladığını kaydetti.
Tokmak, son iki haftadır özellikle büyük sanayi kuruluşlarının sözcülerinin var güçleriyle kamuoyunu yönlendirme girişimlerinin tipik bir "yavuz hırsız" örneği olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Yaptıkları zamları gizleme telaşına kapılanlar, kendilerine bir bahane arayışı içinde ilk akıllarına gelen kesime, emekçilere ve ardından da tarım kesimine yüklenmeyi görev bilmişlerdir. Mayıs ayı içinde sonuçlanmış yaklaşık 6-7 bin dolayında bir işçi kitlesini ilgilendiren ücret ortalaması birbirinden çok farklı işçiler için bağıtlanmış toplusözleşmelerin aynı ayın fiyat endeksini nasıl etkilediği açıklanmaya muhtaçtır. Artık birileri gerçekleri açıkça ortaya koymalıdır. Bu ülkede enflasyon, sermayenin bir servet edinme aracıdır. Bu kesimler ellerinde tuttukları güçlü ülke ekonomisine ve kamuoyunun oluşumuna diledikleri gibi yön vermektedir. Gazetelere verilen ilanlar, propaganda filmleri, imzalanan mutabakatların ne derece samimi ve gerçekçi olduğu net biçimde ortaya çıkmıştır. Ve enflasyonun faili yakalanmıştır. Kendileri dışındaki herkesi 'hükümetin enflasyonla mücadele programına inanmamakla' suçlayanların inançsız oldukları kanıtlanmıştır."
ÖNCEKİ HABER

Gore'dan tekellere vaatler

SONRAKİ HABER

Hükümet ve Ecevit hakkında gensoru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...