07 Haziran 2000 21:00

Gore'dan tekellere vaatler

Clinton'ın yardımcısı ve Demokrat Parti'nin ABD Başkan adayı Al Gore, Anti-Balistik Füze Anlaşması (ABM) hakkında sert bir açıklama yaptı.

Paylaş
Gore'dan tekellere vaatler
ABD'de kasım ayında yapılacak başkanlık seçiminin Demokrat Parti'li adayı ve şimdiki Başkan Yardımcısı Al Gore, başkan seçildiği takdirde, "gerekirse" Rusya ile aralarındaki Anti Balistik Füze Antlaşması'nı (ABM) kaldırabileceğini söyledi. Gore'un bu sözlerle, özellikle ABD'li silah tekellerinin desteğini almayı hedeflediği belirtiliyor.
'Gerekirse kaldırırım'
Amerikan ABC televizyonunda bir programa katılan Gore, "Amerikan halkının güvenliği ve huzurunu güvence altına almak için herşeyi göze alabilirim. Başkan seçilirsem, gerekirse, ABM antlaşmasını kaldırabilirim" dedi.
ABD, Kuzey Kore ve İran gibi, "haydut" olarak nitelediği ülkelerden gelebileceğini iddia etti füze saldırılarına karşı "ulusal bir füze savunma sistemi" oluşturmak istiyor. Ancak bu sistem, 1972'de ABD ile SSCB arasında imzalanan ve bugüne dek stratejik caydırıcılık düzeninin köşetaşı olan ABM anlaşmasına aykırı. ABD'nin söz konusu kalkanı inşa etmesi, Rusya, Avrupa ve Çin'in caydırıcılığını büyük ölçüde azaltarak, yeni bir silahlanma yarışı başlatacak. Bu ülkeler, bu nedenle sisteme kesinlikle karşı çıkıyor.
Rusya'nın sürpriz teklifi
ABD Başkanı Bill Clinton ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Moskova'da yapılan zirvede, konuyla ilgili anlaşma sağlanamamıştı. Putin, ABD'de bir füze savunma sistemi oluşturulmaktansa, riskli devletlerin yakınındaki bir bölgeye, bu ülkelerden füze atışı yapıldığı anda füzeyi havada yok edecek bir sistemin oluşturulmasının daha uygun olduğu görüşünü ortaya koymuş ve Avrupa'dan da destek almıştı. Putin'in önerisi, ABD'yi de gafil avlamıştı.
Al Gore, konuşmasında, Rusların, ABM antlaşmasında değişiklik yapılmasını reddetmelerinin, "son kararları" olduğuna inanmadığını belirterek, "Bu durumun gelecekte değişeceğini düşünüyorum" dedi. Gore, Putin'in, bazı devletlerden nükleer saldırı gelebileceği konusunda ABD'ye hak vermesini "cesaret verici" bulduğunu belirtirken, "Fikir değişiklikleri bir gecede olmaz, bunun için zaman gerekir" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

İstanbul'u dinliyorum sağlığım tehlikede!

SONRAKİ HABER

Patronlar yavuz hırsız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...