06 Haziran 2000 21:00

Norveç'te AGSK pazarlığı

Başbakan Ecevit, Türkiye gibi NATO üyesi olan ancak AB'ye üye olmayan Norveç'le AGSK'ya ilişkin ortak tavır almanın zeminin aradı.

Paylaş
Norveç'te AGSK pazarlığı
Başbakan Bülent Ecevit, Türkiye'nin Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği (AGSK) konusunda, AB tarafından uygun görülen "boyun eğici" rolü kabul edemeyeceğini söyledi. Resmi ziyaret için bulunduğu Norveç'teki Nobel Barış Enstitüsü'nde "21. Yüzyılın Eşiğinde Türkiye" konulu konferans veren Ecevit, Norveç'ten bu konuda destek beklediklerini kaydetti.
Türkiye'nin yarım yüzyıldır güvenilir bir NATO üyesi olarak Avrupa güvenliğine hizmet ettiğini hatırlattı. Doğu Avrupa, Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu'daki çatışmalarda da Türkiye'nin aktif rol oynadığının altını çizen Başbakan Ecevit, "işte bu nedenlerden ötürü Türkiye, AB'nin AGSK konusunda kendisi için uygun gördüğü boyun eğici rolü kabul edemez" dedi.
Ecevit, ayrıca NATO üyesi olan, ancak AB üyesi olmayan Türkiye ve Norveç'in benzer sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirterek, Norveç'ten bu konuda destek beklediklerini kaydetti. Türkiye'nin 1920'lerle birlikte hızla modernleşmeye başladığını ve bugün birçok İslam ülkesi için ilham kaynağı olduğunu söyleyen Ecevit, Türkiye ekonomisinin son yıllardaki çabalarıyla dünyanın sayılı ekonomileri arasına girdiğini iddia etti.
MGK'yı ve orduyu övdü
Ecevit, Avrupa Birliği ülkelerin hiç birisinde MGK'nın bulunmadığını hatırlatarak, Türkiye'nin bu yapıyla AB'ye nasıl tam üye olacağının sorulması üzerine, bu kurumun çok yararlı bir kurum olduğuna inandığını söyledi. Türk ordusunun Osmanlı'dan bu yana modern hareketlere öncülük
edilmesi gibi geleneksel bir role sahip olduğunu iddia eden Ecevit, Türk askerinin güvenlik hizmeti yanında vatandaşına sosyal hizmetlerin götürülmesine de büyük önem verdiğini öne sürdü.
AB için söz verdi
Önceki akşam Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg'in Akershus Kalesi'nde onuruna verdiği akşam yemeğinde konuşan Ecevit, Türkiye ile Norveç'in AB tarafından empoze edilen güvenlik sistemine başarıyla karşı durduğunu söyledi. Ecevit, Türkiye'nin AB'ye üyelik için gereken kriterleri yerine getireceği konusunda da söz verdi.Norveç Başbakanı da, yemekte yaptığı konuşmada, Ecevit'i ülkesinde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İnsan haklarının iki ülke arasında giderek derinleşen ilişkilerin ayrılmaz bir parçasını oluşturduğunu anlatan Stoltenberg, özellikle enerji alanında değerlendirilebilecek önemli fırsatlar bulunduğunu söyledi. Yapılan görüşmelerde Avrupa ile ilişkilerin önemli bir yer tuttuğunu anlatan Stoltenberg, şunları söyledi: "Sizin liderliğinizde Türkiye, Avrupa ile entegrasyon konusunda tarihi adımlar attı. Sizin ölüm cezasının kaldırılması konusundaki tavrınız, medeni Avrupa uluslarının ortak görüşüdür. Türkiye topraklarında yaşayan tüm nüfus grupları arasında entegrasyon ve barışı geliştirme yeteneği bir başka ilerleme alanıdır. Bu ilerleme sizi AB üyeliğine götürecektir. Türkiye'nin açık çıkarı AB'ye entegrasyondan geçmektedir. AB'nin kapılarını Türkiye'ye açması ise ülkenizin girdiği demokratik yol için çok önemlidir. Avrupa Türkiye'ye hoşgeldin diyecektir, çünkü, Türkiye'nin Avrupa'ya, Avrupa'nın da Türkiye'ye sunacak çok değeri var"
ÖNCEKİ HABER

Yetmiş yıllık baraj mı

SONRAKİ HABER

Enerji emekçileri ikinci defa uyaracak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...