06 Haziran 2000 21:00

Rüzgâr enerjisi de özelleştirilecek

Rüzgâr enerjisi de özel şirketlerin kullanımına sunulacak. Dün başlayan 4. Uluslararası Sargıgerme Rüzgâr Enerjisi Atölye Çalışması'nda...

Paylaş
Rüzgâr enerjisi de özelleştirilecek
Ebru Ilgaz
Rüzgâr enerjisi de özel şirketlerin kullanımına sunulacak. Dün başlayan 4. Uluslararası Sargıgerme Rüzgâr Enerjisi Atölye Çalışması'nda, Enerji Bakanlığı yetkilileri, yabancı ve yerli firmalara rüzgâr enerjisine yatırım yapmaları halinde uluslararası tahkim sözü verdiler.
Açılış konuşmalarını İberotel Genel Müdürü Heinz H. Fugger, Kocaeli Üniversitesi Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynak ve Teknolojileri Araştırma Biriminden Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği Yöneticisi Dr. Tanay Sıdkı Uyar, Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği'nden Adnan Temiz, Kocaeli Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Müd. Prof. Dr. Semra Öztürk ve Muğla Valisi Lütfi Yigenoğlu'nun yaptığı toplantıya çok sayıda yerli ve yabancı firma temsilcisi de katılıyor.
Dr. Uyar dia gösterimi eşliğinde yaptığı sunusunda rüzgâr enerjisinin küresel gelişimi ve yeni politikaları; Türkiye'de Devlet Planlama Teşkilatı Kalkınma Planı'nın rüzgâr enerjisine ilişkin hedeflerinden bahsetti. Rüzgâr enerjisinin diğer enerji üretim teknolojisine nazaran daha ekonomik olduğunun kanıtlandığına dikkat çeken Uyar, bu konuda bir süredir devam ettirilen çalışmalar sonrasında Türkiye'nin de bazı projeler oluşturduğunu söyledi.
Türkiye'nin rüzgâr enerjisi için 2000 yılında 400 MW, 2005 yılına gelindiğinde ise 5000 MW bir hedef önüne koyduğunu hatırlatan Uyar, planlanan bu hedefin bir an önce yürürlüğe girmesi gerektiğine dikkat çekti.
Rüzgâra da YİD modeli
Toplantının 2. oturumunda yapılan yuvarlak masa toplantısında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü yetkilisi Selçuk Karadeli ise, Türkiye'nin ihtiyacı olan enerjinin karşılanması için çeşitli kaynaklardan yararlanılmaya çalışıldığını belirtti. Rüzgâr potansiyelinden yararlanmak için de bazı projeleri onayladıklarını söyleyen Karadeli, rüzgâr enerjisi alanında yapılacak yatırımların kıstaslarını anlattı. Karadeli, rüzgâr enerjisi santrallerinin yap-işlet- devret (YİD) modeline göre yapılacağını söyleyerek, İzmir, Bursa, Balıkesir, Manisa ve Çanakkale'de rüzgâr enerjisi santrallerinin kurulacağını bildirdi.
Tahkim sözü
Cumartesi günü sona erecek Sarıgerme Rüzgâr Enerjisi Atölye Çalışması süresince katılımcı firmalar projelerini sergileyecek. Dünkü oturumlarda Enerji Bakanlığı yetkililerinin yatırım yapmak isteyen firmalara gerekli kolaylıkların sağlanacağı bu konuda tahkim ve çeşitli yasaların onaylandığını açıklamaları dikkat çekti. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Çukobirlik işçilerine MHP baskısı
Çukobirlik Genel Müdürlüğü ve bağlı Pamuk Tarım Satış Kooperatifleri'nde çalışan işçilerin, MHP tarafından baskı yapılarak Tez-Koop-İş Sendikası'ndan istifa etmeye zorlandıkları bildirildi.
Konuyla ilgili olarak Çukobirlik Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenleyen Tez-Koop-İş Sendikası, Çukobirlik içerisinde kooperatiflere bağlı çalışan ve Tez-Koop-İş'te örgütlü 670 işçiye Koop-İş'e geçmeleri için baskı yapıldığını açıkladı. Basın toplantısında konuşan Tez-Koop-İş Genel Sekreteri Faruk Üstün, bazı kişilerin kendi kişisel çıkarları adına Çukobirlik işçilerinin huzurunu ve işyeri barışını bozmak için çirkin girişimlerde bulunduklarını söyledi.
Bu girişimlerin bir siyasi partinin adı kullanılarak yapıldığını ifade eden Üstün, Tez-Koop-İş üyesi işçileri tehditle, baskıyla sendikalarından istifa ettirerek Türk-İş'ten ihraç edilmiş ve yüzde 10 barajın altında kalmış, toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi olmayan Koop-İş'e üye yaptırılmak istendiğine dikkat çekti. Bu kişilerin direkt MHP'nin adını kullanarak bu işleri yapmaya kalkıştıklarını belirten Üstün, "İşçiler hangi sendikayı istediklerine kendileri karar vermelidir. Hiçbir kişi, makam ve örgüt bu konuda baskı yapmamalıdır ve yapmaya da hakkı yoktur. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre de bu suçtur" dedi.
Tez-Koop-İş Sendikası Adana 2 No'lu Şube Başkanı Saim Karabulut da, bazı genel müdür yardımcılarının, işçilere "MHP'den talimat geldi. Koop-İş Sendikası'na geçeceksiniz" şeklinde baskı yaptığını kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da bir günde

SONRAKİ HABER

Yetmiş yıllık baraj mı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...