06 Haziran 2000 21:00

İstanbul'da bir günde

   üç yerde polis saldırısı

Paylaş
İstanbul'da bir günde
   üç yerde polis saldırısı
Karakollarda işkence aletlerinin bulunması ve "Hortum Süleyman" olayıyla tekrar gündeme gelen polis şiddeti, dün İstanbul sokaklarında bir kez daha kendini gösterdi. Üç ayrı yerde yapılan basın açıklamalarına saldırarak izin vermeyen polis, çok sayıda kişiyi yaraladı ve gözaltına aldı. Ayrıca, saldırılardan basın mensupları da nasiplerini aldılar.
Halen Bayrampaşa Cezaevi'nde tutuklu bulunan ve karaciğer kanseri olan Murat Dil'in ailesi ve tutsak yakınları, dün saat 12.30'da Bayrampaşa Cezaevi önünde Murat Dil'in cezasının ertelenmesi talebiyle basın açıklaması yapmak istediler.
Basın açıklamasını okuyan Murat Dil'in kardeşi Niyazi Dil, ağabeyi Murat Dil'in 33 yıla mahkûm olduğunu hatırlatarak, Dil'in ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu ve gereken önlemlerin alınmadığını kaydetti. Ağabeyinin aşırı kilo kaybı olduğunu, konuşamaz ve yürüyemez halde olduğunu ifade eden Dil, 26 Mayıs'tan beri ağabeyi Murat Dil'e karaciğer kanseri teşhisi konulduğunu dile getirdi. Dil, 1 Haziran itibariyle ağabeyinde kısmi hafıza kaybının da başladığını belirterek, artık hiçbir şekilde yatağından kalkamadığını söyledi. Dil, ağabeyi Murat Dil'in artık ölümün kıyısında olduğunu ifade ederek, cezasının ölümcül bir hastalığa yakalanmış olması nedeniyle CMUK'un 399. maddesi gereğince ertelenmesini talep ettiklerini dile getirdi. Basın açıklamasını okuyan Niyazi Dil'in açıklamaya devam etmesine izin vermeyen polis, "dağılın" uyarısında bulundu. Uyarının ardından dağılmaya başlamalarına rağmen tutuklu yakınları polisin saldırısına uğradı. Saldırıda, aralarında Murat Dil'in annesi Zöhre Bad, kardeşi Niyazi Dil ile birlikte Nursel Turuç, Mehtap Kuruçay, Meliha Yıldız, Şeyda Gergin'in de bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı. Saldırı sırasında basın mensuplarının çekim yapmasını engelleyen polis, gazetecilere de saldırarak, çeşitli yerlerinden yaralanmalarına sebep oldu.
HADEP'lilere engel
HADEP İstanbul İl Kadın Kolları üyelerinin, "F tipi" cezaevlerini protesto amacıyla yapmak istedikleri basın açıklamasına izin vermeyen polis, 100'e yakın kişiyi gözaltına aldı. Eminönü'deki Yeni Cami önünde toplanan ve çoğunluğu HADEP İstanbul İl Kadın Kolları'na üye yaklaşık 200 kişi, "Yaşasın özgürlük" ve "Zindanlar boşalsın, tutsaklara özgürlük" şeklinde sloganlar atmaya başladı. Sloganların ardından, "F tipi" cezaevlerini kınamak için basın açıklaması yapmak isteyen gruba polis müdahale etti. Saldırıda, HADEP İstanbul İl Başkanı Temel Peköz ile il yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 100'e yakın kişi, polis tarafından gözaltına alındı.
Öğrencilere de saldırı
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi ek binası önünde, üniversitelerdeki faşist saldırıları portesto etmek için basın açıklaması yapmak isteyen öğrencilere de polis saldırdı. Abdurrahman Demiryaka, Utku Dinç, Kaan Dinç, Umut Kurç, Murat Mercan ile ismini öğrenemediğimiz bir öğrenci polis tarafından dövülerek gözaltına alındı. Utku Dinç isimli öğrencinin ağır yaralandığı saldırıda, basın mensupları da polis tarafından tartaklandı. Saldırının ardından fakülte önüne gelen İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Nur Serter, polisle görüşerek, polise "Basın açıklamasını engelleyemezsiniz" dedi. Daha sonra, arkadaşlarının gözaltına alınması üzerine tekrar basın açıklaması yapmak isteyen öğrencilerle Nur Serter arasında bir tartışma yaşandı. Sertel, öğrencilerden basın açıklaması yapmamalarını isteyerek, "Eğer yaparsanız sonuçlarına katlanmak zorunda kalırsınız. Ben arkadaşlarınızın durumunu öğrenmeye gidiyorum" diye konuştu. Alkışlı protestoda bulunan öğrenciler, fakülte önünde bir süre bekledikten sonra dağıldılar.
MÜ'de 6 gözaltı
Bu arada Marmara Üniversitesi Nişantaşı Kampüsü'nde önceki gün yaşanan faşist saldırının ardından dün, 6 öğrenci gözaltına alındı. Sınavlarına girmek üzere sabah saatlerinde kampüse girerken 6 öğrencinin gözaltına alındığı bildirildi. Önceki gün üç arkadaşlarının faşistler tarafından yaralanmasını protesto etmek için dün saat 12.30'da basın açıklaması yapacaklarını duyuran öğrenciler, bu gelişmeler üzerine basın açıklamasını gerçekleştiremedi. SİP'li öğrenciler tarafından yapılan yazılı açıklamada, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması istendi.
Öte yandan, geçtiğimiz cuma günü Abdi İpekçi Erkek Yurdu'nda faşistler tarafından bıçaklanan MÜ İletişim Fakültesi 2. sınıfa devam eden Ulaş isimli öğrenci, önceki gün saat 24.00 sıralarında gözaltına alındı.
ÖNCEKİ HABER

5.9 bile yetti

SONRAKİ HABER

Rüzgâr enerjisi de özelleştirilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...