06 Haziran 2000 21:00

5.9 bile yetti

17 Ağustos ve 12 Kasım depremi henüz unutulmaya yüz tutmuşken, bu kez de Çankırı'nın Çerkeş ilçesi merkezli deprem can aldı.

Paylaş
5.9 bile yetti
Çankırı'nın Çerkeş ilçesinde dün sabah saat 05.41'de 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntının yaşanmasından hemen sonra bu illerde yaşayanlar sokaklara çıktılar. Depremde ilk belirlemelere göre Çankırı'nın Orta ilçesi ve Ankara'nın Çubuk ilçesinde 2 kişi öldü, 51 kişi yaralandı. Yaşamını yitirenlerin Ali Yılmaz ve Ahmet Aslan adlı kişiler olduğu belirlendi. Çankırı'da 403 binada hasar meydana gelirken, Ankara'nın Çubuk ilçesine bağlı 20 köyde evlerin yüzde 90'ında hasar oluştu. Enkaz kaldırma çalışmalarıyla birlikte ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.
Önlem alınmıyor
Orta şiddetteki bir depremin bile can alması ve evlerde büyük hasara neden olması, yetkililerin açıklamalarının aksine devletin deprem konusunda gerekli tedbirleri almadığını ortaya koydu. Uzmanlar, daha büyük felaketler yaşanmadan, depreme yönelik kapsamlı çalışmalar başlatılması çağrısında bulundular.
Binalarda hasar oluştu
Merkez üssü Çerkeş olan, Ankara, Bolu, Düzce, Kırıkkale, Çorum ve Kastamonu'da da hissedilen deprem, hasara neden oldu. Çerkeş'de 86, Orta'da ise 55 ev yıkıldı. Çankırı Valisi Halil Ulusoy, 5.9 büyüklüğündeki depremde ilk belirlemelere göre Çankırı ve ilçelerinde çok sayıda binada hasar meydana geldiğini söyledi. Vali Ulusoy, Çankırı merkez ve ilçelerinde yaralı ve hasar durumuna ilişkin şu bilgiyi verdi: "Çankırı merkezde 10 yaralı ve 5 binada hasar, Orta ilçesinde 15 yaralı, 200 kadar ev hasarlı ve Tumaç göletinde boydan boya çatlama mevcut. Şabanözü'de 1 yaralı, 12 binada çatlak, Çerkeş ilçede 10 yaralı ve yıkılmış binalar var. Büyükyakalı köyünde 4 ev, Yakuplar köyünde 3 ahır yıkılmış. Atkaracalar ve Bayramören ilçelerinde ise hasar yok."
Barajda çatlak
Ulusoy, Orta ilçesinde Ahmet Aslan adlı kişinin enkaz altından cesedinin çıkarıldığını, Güldürcek Barajı'nda çatlak meydana gelmesi üzerine, barajdan kontrollü olarak su tahliyesine başladıklarını söyledi. Baraj çevresindeki köylerdekiler, tedbir olarak uyarıldı.
Öte yandan, Dodurga beldesinde, yıkılan evlerin enkazı altında kalanlar bulunduğu ihtimali doğrultusunda, enkaz kaldırma çalışmaları yürütülüyor. Jandarmadan alınan bilgiye göre, Orta'nın Özlü köyünde 100 ev, Kayılar köyünde 15-20 ev, İncecik köyünde ilköğretim okulu ve 8 ev hasar gördü. Göleçören köyünde ise okulların çatıları çöktü ve çok sayıda ev hasara uğradı. Elmalık beldesinde de 10 ev hasar gördü, cami minaresi yıkıldı.
Çankırı'nın Atkaracalar ilçesinde PTT binasında, Şabanözü ilçesinde de bazı binalarda çatlaklar oluştu, birçok evin bacası yıkıldı, Merkez Camii'nin alemi düştü. Ayrıca, Kurşunlu ilçesinde ise Sosyal Konutlar Kooperatif Evleri'nde çatlaklar oluştu, Çatkese köyünde bir ev yıkıldı.
Kriz masası kuruldu
Orta ilçesinde Kaymakam Oktay Memiş başkanlığında, Çankırı Vali Yardımcısı Osman Ateş, Orta Belediye Başkanı Recep Koçak'tan oluşan bir Kriz Masası oluşturuldu. Kriz Masası, Kızılay'dan 3000 çadır, 6000 kişiye sıcak yemek çıkaracak mobil mutfak, sağlık ekibi ve jeneratör talebinde bulundu. Hastaneler alarma geçirilirken, Orta ilçesine Çankırı'dan ambulans ve sağlık personeli de talep edildi.
Bu arada depremin büyük hasara yol açtığı Orta ilçesinde insanlar evlerine giremiyorlar. Belediye hoparlörlerinden panik yapılmaması için anonslar yapılıyor. Kriz Masası tarafından hasar tespiti için köy ve mahallelere ekipler gönderildi. Yüzlerce kişi hasarı ve ihtiyaçlarını bildirmek için başvuruda bulunuyor.
Halk sokağa döküldü
Depremin Kastamonu'da hissedilmesinin ardından da halk, sokaklara çıktı. Kent merkezi Esentepe mevkiindeki eski Tosya yolu, Patpat Deresi mevkiinde meydana gelen toprak kayması sonucu trafiğe kısmen kapandı, açık olan kısımda ulaşım kontrollü olarak sağlanıyor.
Çorum ve Kırıkkale'de de hissedilen ve vatandaşları sokağa döken depremde, bu iller ve bağlı ilçelerinde, il merkezlerine can veya mal kaybı bilgisinin gelmediği belirtildi.
Elektrik veriliyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çankırı'nın Çerkeş ilçesi merkezli 5.9 büyüklüğündeki depremin enerji nakil hatlarında herhangi bir hasara yol açmadığını bildirdi. Ekiplerin görev başında olduğu deprem bölgesinde elektriğin verildiği belirtiliyor.
Öte yandan, Devlet Bakanları Edip Safter Gaydalı ve Mustafa Yılmaz ile Bayındırlık ve İskân Bakanı Koray Aydın, bölgedeki Kriz Merkezi'ne gelerek depremle ilgili bilgi aldılar.
Okullar tatil edildi
Çankırı Valisi Halil Ulusoy başkanlığında toplanan İl Kriz Merkezi, il genelinde okulları bir gün süreyle tatil etti. Alınan karar, Çankırı belediyesi hoparlörlerinden belirli aralıklarla anons ediliyor. Yetkililer aynı noktaya yakın yerlerde 1951 yılında 6.9, 1953 yılında da 6.0 şiddetinde depremler meydana geldiğini hatırlattılar.
ÖNCEKİ HABER

Futbola vergi gözaltısı

SONRAKİ HABER

İstanbul'da bir günde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa