06 Haziran 2000 21:00

Futbola vergi gözaltısı

Transfer mevsiminin başlamasıyla birlikte futbolcular da milyon dolarlık sözleşmelere imza atarken, vergileri de yeniden gündeme geldi.

Paylaş
Futbola vergi gözaltısı
Transfer piyasasında dönen trilyonlar için, Gelirler Genel Müdürlüğü tarafından kapsamlı bir vergi incelemesi başlatıldı. Futbol Federasyonu Başkanlığı ile gelir teşkilatı da uyarıldı. Uyarıda, futbolcuların basında çıkan transfer rakamlarıyla aldıkları rakamların uyuşmadığı vurgulanarak, vergi kontrollerinde bu duruma dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.
Transfer mevsiminin başlamasıyla birlikte futbolcular da milyon dolarlık sözleşmelere imza atarken, futbolcuların vergileri de yeniden gündeme geldi. Bol sıfırlı transfer ücretleri için harekete geçen maliye, futbolcuların gerçek transfer rakamları üzerinden vergi ödemesi için de herkesi üzerine düşeni yapmaya çağırdı.
Gelirler Genel Müdürü Akif Hamzaçebi imzasıyla Futbol Federasyonu Başkanlığı'na bir yazısı gönderildi ve federasyonun bu konuda kulüpleri uyarması istendi. Futbol sezonunun sona ermesinden itibaren yeni sezon için futbol kulüplerinin transfer çalışmalarına başladıkları ve bazı kulüplerin çeşitli futbolcularla anlaşma sağladığı yönünde haberler çıktığına işaret edilen yazıda, şu görüşlere yer verildi:
Gerçek rakamlar belirlensin
"Spor kulüplerinin 1 Ocak 1999 tarihinden itibaren futbolcu transferinde yapacakları transfer ücreti ödemelerinden, Gelir Vergisi Kanunu'nun 103. maddesinde yer alan vergi tarifesindeki gelir dilimleri ve bu dilimlere karşılık gelen oranlar üzerinden vergi tevkifatı yapmaları ve tevkif edilen vergilerin de kanunda yer alan esaslar uyarınca sporcular tarafından değil, tevkifatı yapan spor kulüplerince muhtasar beyanname ile bağlı bulundukları vergi dairesine beyan edilerek ödenmesi gerekmektedir. Öte yandan, futbolculara yapılan transfer ücreti ödemeleri konusunda belirlenmiş programlar dahilinde bakanlığımız denetim elemanlarına vergi incelemesi yaptırılmaktadır. Vergi incelemelerinde özellikle, transfer ücretlerinin basına yansıyan tutarları ile taraflar arasında yapılan sözleşmelerde yazılı tutarların farklı olup olmadığı göz önünde tutulmaktadır.
Spor kulüplerimizin ve yöneticilerinin, cezalı vergi uygulaması ile karşı karşıya kalmamaları için bu hususların profesyonel futbol şubesi bulunan spor kulüplerimize duyurularak, gerekli özenin gösterilmesini rica ederim."
ÖNCEKİ HABER

Türkiye-İran ilişkileri geriliyor

SONRAKİ HABER

5.9 bile yetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...