05 Haziran 2000 21:00

MIT, CIA'nın taşeronu mu?

Amerikan CBS televizyonunun, İran ajanı Said Behbahani Shahram'ın Türkiye'de CIA tarafından sorgulandığı ve "Lockerbie faciası"na kadar bir dizi gelişmenin...

Paylaş
MIT, CIA'nın taşeronu mu?
İran'ın Yurtdışı Terör Eylemleri Koordinatörü olarak görev yaptığı belirtilen Said Behbahani Shahram'ın Türkiye'de Amerikan Merkezi İstihbarat Örgütü (CIA) tarafından sorgulandığı ve 12 yıl önce Pan American Havayolları'na ait yolcu uçağının İskoçya'nın Lockerbie kenti üzerinde düşmesine yol açan bombalama eylemini iddia edildiği gibi Libya'nın değil İran'ın planladığını söylediği şeklindeki haberle ilgili gelişmeler dün de sürdü. Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı (MİT), tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, Seyyid Behbahani'nin 7 Mart 2000 tarihinde illegal yollardan Türkiye geldiği ve şu anda ifadelerine açıklık kazandırılması yönünden sorgulandığı belirtildi.
Seyyid Behbahani'nin 1968 Tahran doğumlu ve lise mezunu olduğunun belirtildiği açıklamada, bu kişinin Türkiye'ye gelerek, sığınma talebinde bulunduğu ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne başvurarak, "ABD'ye gitmek istediğini" illettiği kaydedildi. Behbahani'nin ilk ifadelerinde, "bir süre İran İstihbarat Bakanlığı'nda çalıştığını, 1998'de bir yabancı ülkeye casusluktan suçlanarak, Evin Cezaevi'ne konulduğunu ve buradan kaçarak Türkiye'ye geldiğini" anlattığının ve bu kişinin Türkiye'ye gelmeden önce, bir yabancı haber kanalı ile irtibata geçtiğinin belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Durumu şüpheli görülen Behbahani, teşkilatımız tarafından ifadelerine açıklık kazandırması yönünden mülakata alınmış ve halen bu çalışmalar devam etmektedir. Şahıs, ifadelerinde geçmiş tarihlerde basına da yansıyan bazı terör eylemlerinin İran tarafından organize edildiğini iddia etmektedir. Behbahani'nin, teyidi muhtaç bu ifadeleriyle ilgili olarak bazı ülkelerin servisleri ile gerekli koordine yapılmakta ve konu her yönü ile müştereken değerlendirilmektedir."
Behbahani'nin, Türkiye'deki silahlı ya da bombalı saldırılarla ilgili açıklamada bulunmadığına dikkat çekilen açıklamada, "Konu teşkilatımızca tüm yönleriyle incelenmekte, iddiaların teyidi alınıncaya kadar olayın spekülasyonlara ve provokasyonlara sebebiyet vermemesi bakımından ihtiyatlı davranılmaktadır" denildi.
Emniyet: "Bilgimiz yok"
Emniyet Genel Müdürü Turan Genç ise Behbahani ile ilgili sorular üzerine, "O konuda bilgilerinin olmadığını" söyledi. Genç, "Bu cinayetlerin aydınlatılmasında söylenen kişiyle irtibatımız olmadı" dedi. Genç, "Ahmet Behbahani adlı kişinin ifadeleri sonucu Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı ve Muammer Aksoy cinayetlerinin aydınlatıldığı" iddialarınının hatırlatması üzerine de Genç, "Bu cinayetlerin aydınlatılmasında söylenen kişiyle irtibatımız olmadı" yanıtını verdi.
İran reddetti
İran devlet televizyonunda konuyla ilgili olarak yapılan ilk yorumda, "Sözde eski İran istihbarat ajanı olarak tanıtılan şahsın, İran'ın bu saldırıya karıştığına dair iddiaları başarısızlığa mahkum bir komplodur" denildi. "Bu komployu, uluslararası siyonizm ve ABD'nin yaptıklarının er ya da geç ortaya çıkacağı" yorumunu yapan İran televizyonu, "İran, daha önce sivillerin ve masumların hayatını tehlikeye atacak her türlü terörist eyleme karşı olduğunu ifade etti" dedi.
İran'da yayınlanan Tehran Times gazetesinin dünkü başyazısında da Behbehani'nin "Türkiye'deki bir Halkın Mücahitleri üyesi olduğunu" savunuldu. Yazıda, İran Dışişleri Bakanlığı'nın "Siyonist lobilerin etkisi altında olan ve Halkın Mücahitleri teröristlerini İran'a karşı kullanan ülkelere karşı sert önlemler alması" istendi.
Olayla ilgili gelişmeler, "ABD İran'ı köşeye sıkıştırmak için CIA üzerinden MİT'i ve dolayısıyla Türkiye'yi taşeron olarak mı kullanıyor?" sorusunu akıllara getirdi.
ÖNCEKİ HABER

Yetmişinci Gün

SONRAKİ HABER

Türk-İş ve Hak-İş'ten gaspa destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...