05 Haziran 2000 21:00

Denizli'de deprem fırtınası

Denizli'de dün hafif şiddette 6 ayrı deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden verilen bilgiye göre...

Paylaş
Denizli'de deprem fırtınası
Denizli'de dün hafif şiddette 6 ayrı deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden verilen bilgiye göre, Denizli'de dün saat 00.24'te 3.3, saat 00.53'te 3.3, Denizli Honaz'da saat 01.43'te 3.4, Denizli merkezde saat 01.55'te 3.3, Denizli Sarayköy'de de saat 03.56'da 3.4 ve saat 04.40'ta 3.3 büyüklüğünde 6 ayrı deprem kaydedildi.
Denizli Valisi Yusuf Ziya Göksu, sarsıntıların hasara yol açmadığını belirtti. Halkın, 1.5 ay önce 5.2 büyüklüğündeki depremin korkusunu halen üzerinden atamadığı için evlerini ve işyerini terk ettiğini belirten Vali Göksu, "Vatandaşların bir bölümü araçlarla kentdışına çıktı.
Geriye kalanlar ise geceyi park ve açık alanlarda geçirdi" dedi. Bu arada, sık aralıklarla meydana gelen depremler nedeniyle ilde okullar 1 gün tatil edildi. Depremlerin gündüz de devam etmesi ve en son saat 11.15'te, Richter ölçeğine göre 3.0 büyüklüğünde sarsıntı hissedilmesi üzerine, valilik tarafından okullar 1 gün süreyle tatil edildi.
İzmir'de 4 sarsıntı
Bu arada İzmir'de 4, Balıkesir ve Marmara Denizi'nde de birer deprem meydana geldi. Deprem Araştırma Enstitüsü'nden verilen bilgiye göre, İzmir'in Karaburun ilçesinde önceki gün saat 14.30, 15.10 ve 15.13'te 3.5 büyüklüğünde, 14.47'de de 3.3 büyüklüğünde depremler kaydedildi. Marmara Adası açıklarında da yine önceki gün saat 10.54'te 3.7 büyüklüğünde, Balıkesir'in Erdek ilçesinde ise 2.9 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Bu arada, Marmara Denizi'nde dün saat 00.58'de 3.2 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı oldu. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Çevre ağır ağır ölüyor
Dünya Çevre Günü, çeşitli illerde düzenlenen yürüyüşler ve etkinliklerle başladı. Etkinliklerde, şarkılar söylenip sloganlar haykırılarak, 'dünyaya sahip çıkma' çağrısında bulunuldu.
Dünya Çevre Günü dolayısıyla dün, Kayseri, Gaziantep, Trabzon, Şanlıurfa, Adana, İstanbul ve İzmir'de yürüyüşler yapıldı, şenlikler düzenlendi.
Kayseri'de 8 köy mutarı çevrenin korunmasına yönelik çalışmalarından dolayı ödüllendirildi. Dünya Çevre Günü dolayısıyla 'Çevre Yürüyüşü' de düzenlendi. Çevre İl Müdürü Bekir Kabasolak, Meydan Parkı'nda düzenlenen törende, çevrenin korunması için ortak hareket edilmesi gerektiğini belirtti.
Gaziantep'te de, İl Çevre Müdürlüğü'nce yürüyüş düzenlendi. Kırkayak Parkı'nda, halkoyunları gösterileri yapıldı, Şahinbey Belediyesi'nce düzenlenen etkinlik kapsamında yer alan fotoğraf ve resim sergileri açıldı. Şahinbey Belediyesi'nce etkinliğe katılanlara, broşürler dağıtıldı.
Trabzonda şarkılar...
Trabzonlu çevreciler de kentin en önemli çevre sorunlarından trafiği konu alan pankartlar taşıyarak çevre yürüyüşü yaptılar. Halkoyunları ekiplerinin gösterileriyle renklenen yürüyüşte, izciler de doğayı anlatan şarkılar söyleyerek halkın ilgisini çekmeye çalıştılar. Yürüyüş, Atatürk Anıtı önündeki halkoyunları gösterisiyle sona erdi.
Urfa'da resmi etkinlik
Dün Şanlıurfa'da da, çevre yürüyüşü düzenlendi. Şair Nabi Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende ise Vali Vekili Yalçın Bulut, insanın dünyaya gözlerini açmasıyla birlikte çevre ile ilişkiye başladığını söyledi. Çevre İl Müdürü İsa Güneş de önemli olanın çevreye zarar vermeden sürdürülebilinir sanayileşme olduğunu belirtti. Daha sonra Çevre İl Müdürü İsa Güneş, çevreci kurum ve kuruluşlar ile esnafa plaket ve teşekkür belgesi verdi.
İstanbul'da kitlesel yürüyüş
Dünya Çevre Günü nedeniyle İstanbul'da da, Çevre Bakanlığı ve İstanbul Valiliği'nin işbirliğiyle, 86 kitle örgütünden oluşan İstanbul Çevre Konseyi tarafından organize edilen yürüyüş, Tünel ile Taksim arasında gerçekleştirildi.
Yürüyüşe katılan İstanbul Vali Yardımcısı Bülent Karaçöl, İl Çevre Müdürü Yavuz Çengel, DSP İstanbul Milletvekilleri Ahmet Güzel ve Yücel Erdener, Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Şile Belediye Başkanı İhsan Çayıroğlu, DYP İstanbul İl Başkanı Süleyman Soylu, İstanbul Çevre Konseyi'ni oluşturan kitle kuruluşlarının temsilcileri ve çeşitli okullardan öğrenciler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde yürüdüler. Daha sonra Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda tören yapıldı. Törende, İl Çevre Müdürü Çengel ile İstanbul Çevre Konseyi Genel Sekreteri Tunay Gürsel'in anıta çelenk koymalarının ardından, saygı duruşunda bulunuldu.
Sona gelindi
Vali Yardımcısı Karaçöl, burada yaptığı konuşmada, insanoğlunun, sonsuz ihtiyaçlarını karşılamak için vahşi doğaya karşı mücadele verdiğini, ancak bugün gelinen noktada sonsuz ve tükenmez bilinenlerin sonunun olduğunun, maliyeti sıfır bilinenlerin de maliyeti olduğunun artık anlaşıldığını söyledi.
İl Çevre Müdürü Çengel de, İstanbul'un, 12 milyon nüfusu, yıllık 51 bin gemi trafiği, Türk sanayiinin yüzde 40'ı ile dünyanın en önemli çevre ve kültürel varlığına sahip şehirlerinden biri olduğunu belirterek, ilin çevre yönetim planlarının yapılmasını gerektiğini söyledi. Törende daha sonra, çeşitli ilköğretim okullarından öğrenciler folklor gösterileri yaptı.
Eminönü'nde yürüyüş
İstanbul'da ayrıca, Eminönü Belediyesi'nce, "Temiz Çevre Yürüyüşü" düzenlendi. Ellerinde "Eminönü temiz kalacak" ve "Türkiye çöl olmasın" yazılı dövizler taşıyan topluluk, Mısır Çarşısı ile Yeni Cami arasındaki alanda çevreye sahip çıkılması çağrısında bulundu.
İzmir'de fuar açıldı
İzmir'de de, İzmir Valiliği Çevre İl Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi'nce düzenlenen Çevre Fuarı açıldı. Fuarda, Bedensel Engelliler Derneği İzmir Şubesi'nin, palmiye dallarından yapılan şapka ve çantaları sergilediği stant, büyük ilgi çekti. Dernek Başkanı Ali Karaibrahimoğlu, daha önce şapka ve çantaları rafyadan yaptıklarını, ancak girdi maliyetini düşürmek için yol ararken palmiye yapraklarını keşfettiklerini söyledi.
Konak'ta fidan dikimi
Konak Belediyesi, Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında sınırları içerisindeki okullarda fidan dikimine başladı. İlk olarak Tahir Merzeci İlköğretim Okulu'na 100 fidan dikerek başlatılan etkinlik süresince ilçedeki bütün ilköğretim okullarına toplam bin fidan dikilmesinin hedeflendiği belirtildi.
ÇEVDOK uyarıda bulundu
Balıkesir Çevreyi ve Doğayı Koruma Derneği Başkanı Gül Kaman, 5-11 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısı ile bir açıklama yaparak, çevrenin belli günler değil yılın 365 gününde hatırlanmasını da istedi.
Kazdağları'na komşu olan Çanakkale'de, termik santral kurulmak istendiğini hatırlatan Kaman, "Yaşadığımız il ve ülkemizde yığınla çevre sorunu vardır. Bu nedenle çevre haftasında çevre sorunlarının çözümünü beklemek hayalcilik olur. Ülkemiz gelişmekte olan bir ülke olup, özellikle yasal mevzuat açısından çevrenin korunması amacıyla yeterince düzenleme yapılmıştır. Ancak çıkarılan yasalar, yönetmelikler, tüzüklerin, pratikte kâğıt üzerindeki kadar düzenli gitmediğini görüyoruz" açıklamasında bulundu.
ÖNCEKİ HABER

TMMOB'de Beşiktepe'nin listesi kazandı

SONRAKİ HABER

Yetmişinci Gün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...