04 Haziran 2000 21:00

Erbakan'a Milli Görüş morali

Milli Görüş'ün kongresine FP'nin Erbakancı gelenekçileri damgasını vurdu. Erbakan, gövde gösterisi yaptığı ve moral bolduğu Milli Görüş Kongresi'nde, kendisi için insan hakları isteyip AB'den yardım diledi.

Paylaş
Erbakan'a Milli Görüş morali
Yücel Özdemir
Almanya'nın Köln kentindeki Müngersdorf Stadyumu'nda 'Barış ve Kardeşlik' sloganıyla yapılan İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG)'ün Kongesi, eski Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan için tam bir moral günü oldu. Kısa bir süre önce yapılan Fazilet Partisi Kongresi'nde ortaya çıkan "yenilikçiler-gelenekçiler" ayrımı önceki günkü Milli Görüş Kongresi'nde de kendisini gösterdi. Kendisini "yenilikçi" olarak adlandıran kanattan hiç kimsenin çağrılmadığı Milli Görüş Kongresi'ne Erbakancı gelenekçi çizgi bir kez daha damgasını vurdu.
Başta Almanya olmak üzere, birçok Avrupa ülkesinden sabahın erken saatlerinden itibaren Köln'e gelen Milli Görüş üyeleri, kongrenın yapıldığı stadyuma ellerinde Türk ve Milli Görüş bayraklarını taşıyarak girdiler.
CDU-Milli Görüş yakınlığı
Saat 14.00'te başlayan kongrenin açış konuşmasını Köln Belediye Başkanı Hıristiyan Demokrat Partisi (CDU) Üyesi Fritz Schrama yaptı. Köln'ün Avrupa'da İslam'ın başkenti durumuna geldiğini söyleyen Schrama, Milli Görüş'ün Müslümanların Alman toplumuna entegre olması için büyük bir çaba safr ettiğini söyledi. Schrama'dan sonra CDU Federal Parlamento Milletvekili Ursula Heinen'in de kısa bir selamlama konuşması yapmak üzere kürsüye davet edilmesi, bu parti ile Milli Görüş arasında bir yakınlaşmanın olduğu biçiminde yorumlandı.
Milli Görüş'ü 'yabancı dostu' ve 'entegrasyon yanlısı' olarak yansıttıği CDU, Helmut Kohl'ün başbakanlık yaptığı 16 yıl boyunca yabancılara karşı en sert politika izleyen parti durumunda. Geçtiğimiz yıl şubat ayında da CDU tarafından Almanya çapında ırkçı ve yabancı düşmanı bir imza kampanyası başlatılmıştı.
IGMG Genel Başkan Vekili Yusuf Işık'ın kongre ile ilgili yaptığı konuşmadan sonra ise, Alevi-Sünni kardeşliğinin temsilcisi olarak Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun kürsüye davet edildi.
Mücahit Erbakan!
'Mücahit Erbakan' sloganları arasında stadyuma giren Necmettin Erbakan, İGMG Kongresi'ne katılan binlerce kişi tarafından sevgiyle karşılandı. Kongreye katılanları selamladıktan sonra konuşma yapmak üzere kürsüye gelen Erbakan, değişik konularda ilginç açıklamalarda bulunduğunu söyledi. Batının, SSCB'nin yıkılmasından sonra NATO'yu İslam dünyasına karşı kullandığını söyleyen Erbakan, bugün de batının İslam'ı en büyük tehdit olarak görmeye davam ettiğini iddia etti.
Türkiye'de iktidarda bulunduğu süre içindeki icraatlarını da anlatan Erbakan, ülkeyi içinde bulunduğu durumdan kurtarmak için 'acı reçete' yerine 'tatlı reçete' uyguladıklarını öne sürdü.
Başbakanlıktan istifa etmesine de bir açıklık getiren Erbakan, 28 Şabat kararlarına değinmeden, 'Erken seçimlere gitmek için başbakanlıktan istifa ettim. Ancak dönemin Cumhurbaşkanı Demirel yanlış bir görevlendirmede bulunarak bunu engelledi' dedi.
Erbakan, yaptığı konuşmada, ayrıca AB'nin 50 yıllık tarihinde insan haklarını korumak ıçın çaba sarf ettiğini, ancak gelinen aşamada çok da fazla mesafe kat etmediğini söyledi. Kısacası Erbakan, gövde gösterisi yaptığı ve moral bolduğu Milli Görüş Kongresi'nde kendisi için insan hakları istedi ve bu konuda yardım diledi.
Bugüne kadar izlediği politika ile Almanya'da yerli ve yabancılar arasında ayrımı körükleyen, Türkiyelilerin kendi içine kapanması için çaba sarf eden Milli Görüş'ün politikaları hakkında da konuşan Erbakan, bu örgütün İslam dünyası ile AB arasında bir köprü görevi sağlayabileceğini ileri sürdü.
ÖNCEKİ HABER

Orhan Kemal'in 'Ekmek Kavgası'

SONRAKİ HABER

IMF'nin çemberi kırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...