04 Haziran 2000 21:00

Öğrenci velileri örgütleniyor

İz-Övder Genel Başkanı Hüseyin Evin, yürüttükleri çalışmalar sonucunda, şiddet, görevi kötüye kullanma ve kayıt usulsüzlüklerinde önemli azalma olduğunu söyledi.

Paylaş
Öğrenci velileri örgütleniyor
İzmir Tüm Öğrenci Veliler Derneği (İz-Övder) Genel Başkanı Hasan Hüseyin Evin, yürüttükleri çalışmalar sonucu eğitimde şiddet, okul yöneticilerinin görevi kötüye kullanması ve kayıt usulsüzlükleri olaylarında önemli ölçüde azalma olduğunu söyledi.
Evin, yaptığı açıklamada, 1996'da İzmir'de kurulduklarını ve ilk öğrenci velileri derneği olduklarını belirtti. Evin, daha sonraki yıllarda 10 il ve birçok ilçede de veli derneklerinin örgütlendiğini söyledi. Diğer illerdeki derneklerin çoğunun kuruluş çalışmasına katkıda bulunduklarını ifade eden Evin, dernek sayısının ülke genelinde hızla arttığını kaydetti. Evin, velilerin, eğitim sorunlarının çözümüne katılmasını amaçlayan derneği Ankara merkezli bir konuma kavuşturmayı planladıklarını anlattı. Evin, bugüne kadar geçen süre içinde velilerin eğitimdeki etkinliği konusunda ciddi bir yol kat ettiklerini belirterek, şöyle dedi:
Çalışmalar sonuç verdi
"Dernek kurulmadan önce öğrencilere uygulanan maddi ve manevi şiddet İzmir'de oldukça yaygındı. Dernek çalışmalarına başladıktan sonra şiddet olaylarında büyük oranda azalma oldu. Okul yöneticilerinin görevi kötüye kullanmaları, usulsüz uygulamalarıyla ilgili olaylar konusunda milli eğitim müdürlüğü, valilik ve savcılıklara yapılan başvurular sonucunda adli ve idari yaptırımlar uygulandı. Aynı şekilde kayıtlar sırasında yaşanan zorla para alınması, öğrencinin koşulları uygun olmasına karşın kaydının yapılmaması gibi sorunlarda da kayda değer bir azalma görüldü."
Derneğin 1000 üyesi var
İz-Övder'in halen bin civarında üyesi bulunduğunu vurgulayan Hasan Hüseyin Evin, derneğe bilgi almak ya da bir sorununu iletmek için başvuran veli sayısının her geçen gün arttığını dile getirdi. Evin, bu yıl aylık bir bülten çıkarmaya başlayacaklarını, bültende eğitimle ilgili aydınlatıcı bilgilerin yanı sıra velilerin yaşadığı sorunlar ile öğrenci, öğretmen ve velilerin yazılarına yer verileceğini bildirdi.
Özel okulların yüksek zam oranlarını da eleştiren Evin, temel bir insan hakkı olan eğitimde, işletme mantığı ile hareket edilmemesi gerektiğini söyledi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Sağlık-İş'te tehditli seçim
Yusuf Karadaş
Türk-İş'e bağlı Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası (Sağlık-İş)'nın Malatya Şubesi 1. Genel Kurulu'na katılan Sağlık-İş Genel Başkanı Murat Başoğlu sendika üyelerini kendi listesini seçmeleri için tehdit etti. Yönetime aday olan sağlık işçisi Ahmet Gülmüş'ün 'şimdiki sendika anlayışının gerekli mücadeleyi vermediği için aday olduklarını' söylemesinin ardından söz alan Başoğlu, kurula gelen üyeleri "Benim adayımı seçmezseniz, şubeyi çalıştırtmam" diyerek tehdit etti. Tehditler içinde yapılan şube yönetimi seçimlerini 53'e 72 oyla Başoğlu'nun adayı olan Halil Kayalı'nın listesi kazandı.
Sağlık-İş Malatya Şubesi Genel Kurulu önceki gün Malatya Tek Gıda-İş Sendikası toplantı salonunda yapıldı. Şube Genel Kurulu'na Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Murat Başoğlu, Genel Sekreteri Yusuf Çelik ve sendikanın diğer yöneticileri katıldı. Çelenk gönderenler arasında Turgut Özal Tıp Merkezi'nde çalışan işçileri Sağlık-İş'e üye oldukları için işten atan taşeron EN-KAY şirketinin de bulunmasının dikkat çektiği genel kurulda, Divan Başkanlığı'na Sağlık-İş Genel Sekreteri Yusuf Çelik getirildi. Sağlık-İş Genel Başkanı Mustafa Başoğlu kurulda ilk konuşmayı yaparak, sendika anlayışlarının sorunların çözümünde kavgadan değil, işveren örgütüyle işbirliğinden geçtiğini söyleyerek sermaye kesiminin her zaman ilk çare olarak işçi atmayı gündeme getirmesinin ise yanlış olduğunu belirtti.
Söz alan sağlık işçisi Ahmet Gülmüş ise başta sosyal güvenlik reformu yasa tasarısı ile tahkim olmak üzere uluslararası sermayenin dayattığı yasalar karşısında, bugün egemen olan sendikal anlayışın gerekli mücadeleyi vermediğini söyleyerek kendilerinin bu anlayışı değiştirmek için sendika yönetimine aday olduklarını belirtti.
Gülmüş konuşmasında Başoğlu'nun kendilerine "Bu sendikada benim dediğim olur, burada tek liste ile seçime gidilecek" diyerek mevcut yönetime karşı liste çıkarmalarını ve kendilerini sendikayı bölmekle suçladığını söyleyerek "Sayın Başoğlu son Türk-İş Genel Kurulu'nda kendileri aday olunca bölücülük olmuyor da burada örgütlenmeyi sağlayan işçiler aday olunca mı bölücülük oluyor?" diye sordu. Gülmüş'ün konuşması sırasında divan başkanının sinirli hareketlerle sık sık konuşmayı kesmesi ve Başoğlu'nu savunması da kurulda dikkatleri çeken noktalardan biriydi.
Üyeler tehdit edildi
Gülmüş'ün ardından yapılan konuşmaların ardından Başoğlu, Gülmüş'ün eleştirilerine cevaben tekrar söz aldı ve üyelerin kendisini eleştirenlerin oluşturduğu listeyi seçmeleri halinde şubeyi çalıştırtmayacağını söyleyerek, sendika üyelerini tehdit etti. Başoğlu konuşmasını şubenin atanmış başkanı Halil Kayalı'yı yanına çağırıp, kolunu kaldırarak "Benim adayım bu ve bu kazanacak" diyerek bitirdi. Bu sözler üzerine bazı üyeler 'Bölücülük yapıyorsunuz' diyerek Başoğlu'na tepki gösterdiler. Saat 17.00'ye kadar süren oy kullanma işlemi bitiminde, 186 üyeden 125'inin oy kullandığı ve Görgün Ünalan'ın başkanlığındaki muhalif liste 53 oy alırken, Halil Kayalı'nın başkanlığındaki adayın 72 oy alarak seçimi kazandığı görüldü.
ÖNCEKİ HABER

TMMOB'de liste enflasyonu

SONRAKİ HABER

Orhan Kemal'in 'Ekmek Kavgası'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...