04 Haziran 2000 21:00

TMMOB'de liste enflasyonu

TMMOB'nin iki gün DSİ Salonu'nda devam eden 36. Olağan Genel Kurulu dün TMMOB Toplantı Salonu'nda yapılan seçimlerle sona erdi.

Paylaş
TMMOB'de liste enflasyonu
TMMOB'nin iki gün DSİ Salonu'nda devam eden 36. Olağan Genel Kurulu dün TMMOB Toplantı Salonu'nda yapılan seçimlerle sona erdi. "Mavi", "Turuncu", "Pembe" ve "Beyaz" renkli dört ayrı listenin çıkarıldığı genel kurulda, sonuç bildirgesi yayınlanmaması dikkat çekti.
Birinci gün ve ikinci gün öğlene kadar oldukça sönük geçen genel kurul, ikinci gün akşam üzeri canlandı. İkinci gün gece 23.00'lere kadar süren genel kurulun, "Bir önceki Mimarlık, Mühendislik Kurultayı"nın rövanşı gibi geçtiği, ancak yine karar alınamadığı değerlendirmeleri yapıldı. Mühendis-Mimarlık Kurultayı'nda, tartışmalar nedeniyle önergeler karar haline getirilememiş ve kurultay sonuç alınamadan dağılmıştı.
Genel kurulda en çok tartışılan konulardan biri 595 sayılı KHK ile getirilmek istenen "Yapı Denetimi ve Uzmanlık" oldu.
Kararname ile yapı denetiminin özel sektöre devri ve uluslararası sermayenin Türkiye'deki yapı sektörüne girmesinin yolunun açılacağı vurgulanan genel kurulda, ayrıca bazı delegelerin 'uzmanlığı' savunarak, odaların 'uzman mühendis ve mimar" belgesi vermesi gerektiğini savundukları görüldü.
İl odacılığı da tartışılan konularda biri oldu. Özellikle İnşaat ve Mimar Mühendisleri Odaları'nın TMMOB içerisinde formüle etmeye çalıştığı il odacılığı diğer oda delegeleri tarafından yoğun eleştiri aldı.
Geç saatlere kadar süren genel kurulda kapanışı delege olmayan genç mühendislerin yapması dikkat çekti. Genel kurul sonuç bildirgesi ile gelecek dönem çalışma esaslarına ilişkin önergeler, yeni oluşacak yönetim kurulunun değerlendirmesine bırakılırken, TMMOB'nin ilk kez sonuç bildirgesiz bir genel kurul tamamlamış olduğu vurgulandı.
Üç başkan adayı
Kulislerde, Kaya Güvenç, Celal Beşiktepe ve Atila Sarp'ın başkan adayı olarak adı geçerken, başkan resmi olarak, TMMOB Yönetim Kurulu'na seçilen 23 kişi tarafından belirleniyor. TMMOB'a bağlı 23 odanın seçimlerde belirlediği üç delege, TMMOB Yönetim Kurulu'na aday olabiliyor. Bu üç adaydan en çok oyu alan yönetime girerken, diğerleri yedek oluyor. TMMOB Yönetim Kurulu'nu oluşturan 23 odadan birer kişi kendi içinde görev dağılımı yapıyor. "Devrimci Demokrat Platform" adıyla ÖDP merkez ağırlıklı "mavi" liste Kaya Güvenç'i; ÖDP'nin bir kısmı, SİP, Halkevciler ve Ulusalcılar'ın bir kısmının çıkardığı "ortak irade" olarak tanımlanan "Turuncu" liste Celal Beşiktepe'yi; sosyal demokratların "Çağdaş Mühendis ve Mimarlar" imzasıyla çıkardıkları "pembe" liste ise Atilla Sarp oldu. "Beyaz" liste ise başkan adayını deklare etmezken, listelerde pek çok ismin ortak olduğu görüldü.
"Mavi", "turuncu", "pembe" ve "beyaz" renkli dört listenin üçü çıkardıkları bildirilerle de delegelere seslendiler.
İmzasız beyaz liste çıkaran ulusalcılar, "Demokratik Açılım Grubu" adı altında çıkardıkları bildirilerinde Demokrasi Kurultayı'na vurgu yaparak, orada alınan kararların yaşama geçirilmesi talebinde bulundular. Bildiride, "Halkımızın kültürel değerlendiren saldırılırken, ekonomik faaliyetlerine darbe vurulurken, halkımızın onurlu mücadelesini unutan ve unutturmaya çalışan her türlü anlayışı reddediyoruz" denildi. "TMMOB'nin devrimci çizgisini sürdürme" sloganıyla hareket eden mavi liste ise çıkardığı bildiride, "TMMOB'nin devrimci geleneğini geleceğe taşıyacağız" dediler.
"Çağdaş mühendisler mimarlar" imzasıyla yayınlanan pembe listenin bildirisinde ise meslek anlayışı ön plana çıkarıldı. Turuncu liste bildiri yayınlamazken, tüm listelerin de bildirilerinde uluslararası sermaye ve örgütlerinin mimar ve mühendisler üzerindeki politikalara, uzman mühendis ve mimarlığa, akreditasyona ve yapı denetimine değinilmemesi dikkat çekti.
ÖNCEKİ HABER

DİSK 11 yerde eylem yapacak

SONRAKİ HABER

Öğrenci velileri örgütleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...