03 Haziran 2000 21:00

Taşeronlaştırma 'kaza'ları artırdı

Tuzla'daki tersane işçileri için zaten tehlike oluşturan kazalar özellikle son yıllarda artan taşeronlaştırmayla birlikte birkaç kat sıklaştı.

Paylaş
Taşeronlaştırma 'kaza'ları artırdı
Şerif Karataş
Tuzla'daki tersane işçileri için iş kazaları her an karşılarına çıkabilecek bir tehlike. Aslında en başından beri var olan kazalar özellikle son yıllarda artan taşeronlaştırmayla birlikte birkaç kat arttı.
Limter-İş Sendikası Genel Sekreteri Hacı Yapıcı, patronların aşırı kâr hırsından dolayı gerekli güvenlik önlemleri almamalarının kazaların daha da artmasına neden olduğunu söylüyor. Yapıcı, iş kazalarının resmi kayıtlara da geçmediğini belirterek, "Kayıtlara geçmemesinin en büyük nedeni tersane patronlarının özel sağlık kuruluşlarıyla anlaşmalarından kaynaklanıyor. Çünkü devlet hastanelerine veya SSK hastanelerine götürdüklerinde kayıtlara geçiyor"dedi. Son olarak Sedef Tersanesi'nde yaşanan iş kazasının ölümle sonuçlandığını belirten Yapıcı, tersane sahiplerinin işlerini taşerona vererek sorumluluktan kaçtıklarını ifade ediyor. Taşeronların akrabalarını çalıştırdıkları için yaşanan kazaları basit bir şekilde çözdüklerini vurgulayan Yapıcı, "Ailesini görerek, veya üç beş kuruş cebine sıkıştırarak olayı kapatıyorlar" dedi. Yapıcı, iş kazalarına, işsizlik ve örgütsüzlük nedeniyle her zaman kitlesel tepki gösterilemediğini vurguladı.
Gerekli tedbirler alınmamıştı
Sedef Tersanesi'nde Teknol adlı taşeron firmada çalışırken 18 Mayıs'ta yaşanan iş kazasında ölen Salman Gözpınar'ın ağabeyi Mehmet Gözpınar da, işyerinde gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmadığını anlatıyor. Gözpınar, kardeşinin evli ve iki çocuk babası olduğunu hatırlatarak, tersane kardeşinin çocuklarının ve eşinin mağduriyetini gidermediği sürece açtıkları davadan vazgeçmeyeceklerini söylüyor. Gözpınar, görgü tanıklarının ifadelerinin yer aldığı raporda tersanenin kusurlu olduğunun açıkca belirtildiğine de dikkat çekiyor.
ÖNCEKİ HABER

Zonguldak'ta ulaşım da özelleşiyor

SONRAKİ HABER

Savaşın mağlubu yoksullar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...