03 Haziran 2000 21:00

Zonguldak'ta ulaşım da özelleşiyor

Temizlik, otopark gibi hizmetler ile sosyal tesisler, hayvanat bahçesi, plaj ve tanzim satış mağazalarının özelleştirildiği Zonguldak Belediyesi'nde sıra ulaşımda.

Paylaş
Zonguldak'ta ulaşım da özelleşiyor
Özer Akdemir
Zonguldak Belediyesi'nde temizlik işleri, oto parklar, sosyal tesisler, hayvanat bahçesi, plaj ve Tansa'nın ardından şimdi de ulaşım hizmeti özelleştiriliyor.
Zonguldak Belediyesi, belediye otobüslerinin çalıştığı 11 hattın "Halk Otobüsleri" adı altında özelleştirilmesini kararlaştırdı. "Mevcut otobüslerin eskimesi, verimin azalması ve zarar edilmesi" gibi gerekçelerle alınan karar, 6 Haziran 2000 tarihinde yapılacak ihaleyle uygulamaya konulacak.
Otobüs hatlarının özelleştirilmesine karşı çıkan Belediye-İş Sendikası'nın Zonguldak Şube Başkanı Cavit Zülfikar, gelişmelerle ilgili sorularımızı yanıtladı.
- Zonguldak Belediyesi'nce en son otobüs hatlarında gündeme getirilen ve daha önce belediyenin hizmet verdiği birçok alanda uygulanan özelleştirmelerle ilgili görüşleriniz nedir?
Her şeyden önce belediyeler, yaptıkları hizmetlerde kâr amacı güdemezler. Şehiriçi ulaşım da belediyelerin asli görevidir. Bu gerçekler göz önündeyken, Zonguldak Belediye Meclisi 15 Şubat 2000 tarihinde "Zarar ediyor" gerekçesiyle belediye otobüslerinin çalışmakta olduğu hatların büyük bir kasmını "Halk Otobüsü" adı altında özelleştirme kararı aldı. 'Halk Otobüsü' formülünü önümüze koyarken Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirleri örnek gösterdiler. Oysa bu şehirlerde uygulanan halk otobüsü seferleri, belediye otobüsleriyle aynı hat üzerinde ortak yapılmaktadır. Zonguldak Belediyesi'nin uygulamak istediği ise 11 hattın tamamının halk otobüsü adı altında özelleştirilmesidir.
- Daha önceki özelleştirmelerin sonuçları ne oldu?
Belediyenin daha önceki özelleştirme uygulamalarının sonuçları, tüm özelleştirmelere karşı çıkmamızın gerekçeleri durumundadır. Yok pahasına elden çıkarılan temizlik işleri, Merkez Çarşısı, Sosyal Tesisler, Kapuz Plajı, otopark ve hayvanat bahçesinin özelleştirilmesi Zonguldak halkının yaşamını olumsuz yönde etkilemiştir. Halkımızın ücretsiz gidebileceği, oturup eğleneceği park, parasız gidebileceği plaj kalmadı. Mahallelerdeki, özellikle yoksul emekçi mahallelerindeki temizlik içler acısı durumda.
Bu özelleştirmeler yapılırken getirilen gerekçelerden biri de belediyenin gelirinin artırılması ve işçi alacaklarının ödenmesi idi. Belediyeye ait 30-35 milyarlık dükkânlar 16 milyara satıldı. Hayvanat Bahçesi'nin girişi paralı yapıldı. Belediyeye yansıyan bir şey yok. Özelleştirilen otoparklardan belediyeye gelen gelirin ne olduğu belirsiz. "İşçi alacaklarının ödenmesi" ise hiç doğru olmayan bir gerekçe. Bugün itibariyle bir işçimizin belediyeden olan alacağı 2 milyarı geçmiştir.
- Bir süredir otobüslerin özelleştirilmesine karşı bildiriler dağıtıyor, afişler asıyor, açıklamalarda bulunuyorsunuz. 6 Haziran'da ihale yapılacak. Bundan sonra ne yapmayı düşünüyorsunuz?
Zonguldak halkını duyarlı kılmak için her şeyi yapıyoruz. Şu anda otobüslere teklif veren bir kişi ya da kuruluş yok. Bunu Zonguldak halkının bir başarısı olarak görüyoruz. Ama yeterli değil. Zonguldak parça parça satılıyor. Bu noktaya gelinmişse herkesin suçu vardır.
İlerki günler için mücadele çizgimize gelince; halkın bilinçlenmesine yönelik bildiri, afiş ve açıklamalarımız kesintisiz sürecek. Otobüs işletmesinin elimizden gitmemesi için gerekirse üretimden gelen gücümüzü kullanacağız. Ayrıca bu ayın sonunda ya da önümüzdeki ay sendika yöneticileri ve 120-150 kişi ile Ankara'ya yürümeyi düşünüyoruz. Bu yürüyüşün çalışmasını başlattık. Sendika genel merkezimiz ve şubelerimizden de destek isteyeceğiz.
ÖNCEKİ HABER

TMY ağırlaştırılıyor

SONRAKİ HABER

Taşeronlaştırma 'kaza'ları artırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa