03 Haziran 2000 21:00

Hükümetten çiftçiye: 'Haftaya gel'

Hasat başlamasına rağmen Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, Dünya Bankası'ndan kaynak alamadıkları için hububat alım fiyatını ancak haftaya ele alacaklarını belirtti.

Paylaş
Hükümetten çiftçiye: 'Haftaya gel'
Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, hububat alım fiyatlarının, Bakanlar Kurulu'nun bu haftaki toplantısının ertelenmesi nedeniyle, muhtemelen gelecek haftaki toplantısında ele alınacağını bildirdi.
Gökalp, Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısı ve başbakanın yurtdışı gezisi nedeniyle bu hafta Bakanlar Kurulu toplantısının gerçekleştirilemediğini belirterek, "Alım fiyatlarını inşallah gelecek hafta Bakanlar Kurulu'nda ele alacağız" dedi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli'nin, hububat fiyatlarını beklediği yolundaki haberlerin hatırlatılması üzerine de Bakan Gökalp, "Cottarelli buğday tüccarı mı ki hububat fiyatlarını beklesin? Biz çalışmalarımızı yaptık. Kriterlerimiz belli" diye konuştu.Bakan Gökalp, tarım reformu kapsamında hayvancılığın geliştirilmesine yönelik hazırlanan projenin Dünya Bankası tarafından uygun bulunmadığını belirterek, ''Ama yeniden görüşüyoruz. Dünya Bankası, 'Biz proje veririz, bunların hazırlamaları çok uzun sürer, uygulama aşamasına getiremezler' diye bekliyordu. Oysa biz, bütün projelerimizi hazırladık ve sunduk. Onlar, hazır olmadıkları için kaynak talebimizi karşılayamıyorlar. Bizim projelerimiz hazır, kaynak bekliyoruz" dedi.
Fiyatı IMF belirledi
Türkiye'de hububat fiyatlarının, IMF'ye verilen niyet mektubunda, taban fiyatlarının belirlenmesi konusunda verilen taahhütlere uygun olarak, Şikago borsasındaki kırmızı ekmeklik buğday fiyatı yerine, söz konusu ürünün daha fazla işlem gördüğü Kansas borsası fiyatları dikkate alındığı bildirildi.
Taban fiyatları belirlenirken, Kansas borsasında kırmızı ekmeklik buğdaya en yakın ürün olan 2HRW türü buğdayın temmuz ayı vadeli satış fiyatları izlendi. Bu fiyatlara, 15-18 dolar navlun yanında ayrıca sigorta bedeli eklenecek.
Niyet mektubunda, ''hububat fiyatlarının, ithalat maliyeti+yüzde 35'in üzerine çıkmayacağı'' yönünde bir taahhüt bulunuyor. Söz konusu maliyetler ve yüzde 35'lik ek fiyat dikkate alınırsa, hububatın alım fiyatının 175 dolar civarında veya biraz üzerinde açıklanması bekleniyor.
Ancak, sosyal etkiler dikkate alınarak hükümetin, bu hesaplamalar dahilinde ''sosyal fiyat'' verebileceği belirtiliyor.
ÖNCEKİ HABER

Blair'e ikili kıskaç

SONRAKİ HABER

Ölüme sevk ettiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...