03 Haziran 2000 21:00

Blair'e ikili kıskaç

'Avrupa Federasyonu' konusunda aralarında sert tartışmalar yaşanan Almanya ve Fransa, Avrupa Birliği kararlarının tek ülkenin vetosuyla engellenmesinin önüne geçmek üzerinde anlaştı.

Paylaş
Blair'e ikili kıskaç
'Avrupa Federasyonu' konusunda aralarında sert tartışmalar yaşanan Almanya ve Fransa, Avrupa Birliği kararlarının tek ülkenin vetosuyla engellenmesinin önüne geçmek üzerinde anlaştı. Uzlaşma, özellikle gümrük konularında İngiltere'nin muhalefetini kırmayı amaçlıyor. Bu gelişmenin birliğin genişlemesi hakkında İngiltere ve diğer Avrupa devleri arasındaki görüş ayrılıklarını derinleştireceği belirtiliyor.
Nitekim, İngiltere hükümeti tarafından yapılan bir açıklamada, vetodan vazgeçilmeyeği ve bu kararın engellenmesi için çaba gösterileceği açıkça ifade edildi. İngiltere Hazine Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada "Gümrük konusundaki veto hakkının kaldırılmasına yönelik her türlü girişime karşı koyacağız" dendi. Sözcü, "Biz gümrük rekabetine inanıyoruz, gümrük uyumuna değil" diye konuştu. Anlaşma iki ülkenin Avrupa bakanları tarafından imzalandı. Anlaşmanın ardından açıklama yapan bir yetkili "Herkes biliyor ki Avrupa artık değişti. AB artık Kohl, Mitterrand ve Delors'un 10 yıl önceki AB'si değil. Liderler arasındaki ilişkiler farklı. Bir karar sırf Fransa ve Almanya üzerinde anlaştı diye uygulamaya geçecek diye bir şey yok" diye konuştu.
Almanya ve Fransa'nın üzerinde anlaştıkları diğer konular da İngiltere'nin çıkarları ile çatışıyor. Örneğin Avrupa Birliği'nin nüfusu en yüksek ülkesi olan Almanya'nın diğer ülkelere göre daha güçlü bir oya sahip olması öngörülüyor.
İngiliz yetkililere göre bu kararların uygulamaya geçmesi "İki vitesli bir Avrupa" yaratacak ve İngiltere küçük viteste yer alacak. Almanya ve Fransa'nın üzerinde anlaştıkları bu konuların önümüzdeki aralık ayında Fransa'nın Nice kentinde yapılacak olan AB zirvesinin de en önemli gündemi olması bekleniyor. Avrupa Birliği'nin çalışmalarına ilişkin takvimi belirleme görevinin de önümüzdeki ay Fransa'ya geçiyor olması büyük önem taşıyor.
ÖNCEKİ HABER

Kimse ölmedi, şimdilik

SONRAKİ HABER

Hükümetten çiftçiye: 'Haftaya gel'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...