02 Haziran 2000 21:00

Tamteks işçileri direndi ve kazandı

Gürpınar'da kurulu Tamteks Tekstil Fabrikası'nda anayasal haklarını kullanarak sendikaya üye olan ve işten atılan 300 işçi fabrika kapısında verdikleri direnişi kazandı.

Paylaş
Tamteks işçileri direndi ve kazandı
Gürpınar'da kurulu Tamteks Tekstil Fabrikası'nda anayasal haklarını kullanarak sendikaya üye olan ve işten atılan 300 işçi fabrika kapısında verdikleri direnişi kazandı. TEKSİF ile patron arasında yapılan görüşmelerden sonra, atılan işçilerin geri alınması ve sendika gelmesinden sonra sözleşme görüşmelerine başlanması kabul edildi. Direnişe Bakırköy Sümerbank işçileri de destek verdi.
641 işçinin çalıştığı işyerinde 325 işçinin sendikaya üye olduğu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yetki için gerekli çoğunluğun sağlandığını tespit ettiği öğrenildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan müfettişlerin gelmesi ile birlikte işçiler üzerinde terör estiren patron, sendika üyesi 300 işçinin işine son verdi. Patronun tutumuna tepki gösteren işçiler ise fabrika önünde direnişe geçtiler.
TEKSİF Bakırköy Şubesi'ne üye olan işçiler, fabrikayla iş sözleşmesi imzalayan Adidas'ın "İşçiler her türlü örgütlenme hakkına sahiptir. İşveren buna müsamaha göstermek zorundadır" yazısı asmasına rağmen patronun önce sendikalaşma haklarını kabul etmek istemediğini anlatılar.
Sendika illegal örgüt değil
Gelişmeler hakkında gazetemize bilgi veren işçilerden Murat Adıgüzel, direniş sürecini şöyle anlattı, "Önceki akşam 18.05'te paydos ettik. Çıkarken, işyeri yöneticilerinin bazıları 'yarın gelmeyin' dediler. Biz de kendi imkanlarımızla bu sabah buraya geldik. Dikimhane dışındaki bölümler ise iş saati öne almak kaydıyla işbaşı yaptırılmış." Sendikanın illegal bir örgüt olmadığını yasal bir kurum olduğunu söyleyen Adıgüzel, "İşveren bunu anlamak zorundadır" dedi.
Bant kontrolcüsü olduğunu söyleyen Nazan Tomoğulları adlı işçi de, patronun kendisinden atölye içindeki bütün gelişmeleri aktarmasını istediğini belirterek, şunları söyledi: "Ben bunu kabul etmedim. Bize, 'Kafasına vura vura çalıştırın onları' diyordu. Ben vicdanen bunları kabul etmedim. İşçi arkadaşlarla yavaş yavaş çalışıp sendikaya üye olduk ve belli bir noktaya geldik."
Melahat Demir adlı işçi ise, daha önce yüzde 100 olan mesai ücretlerinin yüzde 50'ye indirildiğini ve ikramiyelerinin gasp edildiğini belirtti. Demir, "İnsanların canları burunlarına geldi ve sendikaya üye olduk" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Belediyelerde grev dalgası

SONRAKİ HABER

İSKİ, İGDAŞ ve Halk Ekmek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...