02 Haziran 2000 21:00

Yılmaz'a Yüce Divan yolu aralandı

Aklanma komedisine sahne olan Mesut Yılmaz hakkındaki soruşturma komisyonlarından bu kez "Yüce Divan'a sevk" kararı çıktı.

Paylaş
Yılmaz'a Yüce Divan yolu aralandı
"İzmit'te SEKA'ya Ait Bir Araziyi Ford Otomotiv AŞ'ye Bedelsiz Vermek Suretiyle Görevlerini Kötüye Kullandıkları" gerekçesiyle eski başbakanlardan Mesut Yılmaz ile Sanayi ve Ticaret eski Bakanı Yalım Erez haklarında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu, Yılmaz ve Erez'in Yüce Divan'a sevkine karar verdi. Komisyonun kararı TBMM Genel Kurulu'nda öncelikli olarak görüşülecek. Yılmaz ve Erez'in Yüce Divan'a gönderilmesi için TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 276 oy gerekiyor.
Soruşturma Komisyonu Başkanı ANAP Eskişehir Milletvekili İbrahim Yaşar Dedelek, toplantı sonrasında gazetecilerin sorusu üzerine, komisyon üyesi 15 milletvekilinin de toplantıda hazır bulunduğunu söyledi. Dedelek, komisyonun, Yılmaz ve Erez'in 6'ya karşı 9 oyla Yüce Divan'a sevkine karar verdiğini ifade etti.
MHP'liler evet dedi
Komisyonda yapılan oylamaya, MHP'li 4, FP'li 3 ve DYP'li 2 üye Yılmaz ve Erez'in Yüve Divan'a sevki yönünde, DSP 'li 4 üye ile ANAP'lı 2 üye aksi yönde oy kullandılar. Kabul oyu veren milletvekilleri şöyle: MHP'li üyeler İsmail Çevik (Nevşehir), Mustafa Zorlu (Isparta), Nesrin Ünal (Antalya), Mehmet Ceylan (Sivas); FP'li üyeler Ahmet Sünnetçioğlu (Bursa) Mahmut Göksu (Adıyaman), Ramazan Toprak (Aksaray); DYP'li üyeler Necati Çetinkaya (Manisa), Mustafa Eren (Karabük).
Ret oyu verenler: DSP'li üyeler Mustafa Güven Karahan (Balıkesir), Mehmet Özcan (İzmir), Ziya Aktaş (İstanbul), Rahmi Sezgin (İzmir); ANAP'lı üyeler: İbrahim Yaşar Dedelek (Eskişehir), Şamil Ayrım (İstanbul).
276 oy gerekiyor
Meclis soruşturma komisyonlarının kararları, TBMM Genel Kurulu'nda öncelikli olarak görüşülecek. Başbakan veya bakanların Yüce Divan'a gönderilmesi için TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 276 oy gerekiyor.
TBMM İçtüzüğü'nün 112. maddesine göre soruşturma komisyonu raporları, Başkanlık tarafından bastırılarak, hakkında karar alınanlar ile milletvekillerine dağıtılacak. Rapor, dağıtımdan 7 gün sonraki birleşimin gündemine alınacak ve öncelikle görüşülecek. Bu görüşmede, komisyona, altı milletvekiline ve hakkında karar verilen eski Başbakan ya da Bakan'a söz verilecek. Son söz, hakkında karar verilen Başbakan ya da Bakan'a ait olacak ve konuşma süresi sınırlandırılmayacak. Görüşmeler tamamlandıktan sonra komisyon raporu genel kurul tarafından karara bağlanacak.
Yüce Divan'a sevk kararı, ancak üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 276 oyla alınabilecek. Genel kurulda sevk kararı alınırsa, dosya, en geç 7 gün içinde Yüce Divan görevini üstlenen Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilecek. Siyasi parti gruplarında Meclis soruşturması ile ilgili görüşme yapılamayacak ve karar alınamayacak.
ANAP'tan tepki
ANAP Genel Başkan Yardımcısı Ersin Taranoğlu, "Türkiye'de hizmetin bedeli Yüce Divan olmamalıdır" diyerek karara tepki gösterdi. Taranoğlu, komisyonda, Mesut Yılmaz'ın Yüce Divan'a sevkine ilişkin alınan karar üzerine ANAP Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamada, kendilerinin hükümet ortaklarına duyduğu güven kadar, hükümet ortaklarının da kendilerine güven duyması gerektiğini kaydederek MHP'ye sitem etti.
Yılmaz da "hesap vermeye" hazır olduğunu söyledi.
MHP Yılmaz'a göz kırptı
MHP Grup Başkan Vekili İsmail Köse, soruşturma komisyonlarında "siyaseten karar verilemeyeceğini" iddia ederek, kararın Meclis Genel Kurulu'nda görüşüleceğini hatırlatıp ANAP'a göz kırptı. Köse, soruşturma komisyonlarında alınan kararlarla hükümetin işleyişi arasında bir bağ kurmanın "söz konusu olamayacağını" da ifade ederek, "Bu durumun hükümetle hiçbir alakası yok" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Satıyorum... Satıyorum... Saaaattım...

SONRAKİ HABER

Belediyelerde grev dalgası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa