02 Haziran 2000 21:00

Tecavüzcü özel timciler yargılanacak

Sekiz yıl önce özel tim görevlileri tarafından gözaltına alınan ve 39 gün boyunca işkence ve tecavüze uğrayan Kamile Çığcı, yaşadıklarını büyük bir öfkeyle anlattı.

Paylaş
Tecavüzcü özel timciler yargılanacak
1992 yılında gözaltına alındığı Mardin Özel Tim Karakolu'nda yedi özel tim görevlisinin tecavüzüne uğrayan 46 yaşındaki Kamile Çığcı, sekiz yıl öncesine dönerek yaşadıklarını anlattı. Gözaltında tutulduğu 39 gün boyunca elle, asker botuyla, ayakkabıyla, copla ve "normal" yollardan tecavüze uğradığını belirten Çığcı'ya tecavüz eden yedi özel tim görevlisi hakkında, tecavüz suçundan Mardin Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Çığcı'nın avukatı Eren Keskin davanın tecavüz suçundan açılmasının önemli olduğunu belirterek, tüm kadın kuruluşlarını ve basın mensuplarını 12 Temmuz'da Mardin'de görülecek olan davaya çağırdı.
39 gün gözaltında tutulduğu Mardin Nusaybin Özel Tim Karakolu'nda defalarca tacavüze uğrayan ve ağır işkenceye maruz kalan Kamile Çığcı ve avukatı olan İHD İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin dün bir basın toplantısı düzenlediler. İşkencenin münferit değil sistematik olduğunu yıllardır dile getirdiklerini belirten Eren Keskin, cinsel işkencenin hem kadın kimliğine hem de arkasındaki kimliğe yapıldığını söyledi. Savaş bölgelerinde kadının ganimet olarak görüldüğünü de belirten Keskin, Çığcı'nın burada tecavüze uğrayan binlerce kadından biri olduğunu ifade etti. Davanın kötü muameleden değil tecavüz ve sarkıntılık suçlarından açılmasının önemli olduğunu belirten Keskin, 12 Temmuz'da görülecek olan davanın ilk duruşmasına kadın kuruluşlarını ve basın mensuplarını çağırdı. Ardından Çığcı söz alarak yaşadıklarını anlattı.
Ayakla, copla tecavüz...
1992'de Mardin'de tatlıcılık yapan Kamile Çığcı, gözaltına alındığında kendisine 'sığınağı göster' denildiğini, kendisinin ise sığınak diye birşeyi bilmediğini söylediğini ifade etti. Ondan sonra gözaltına alınıp, karakola götürülen ve burada soyularak yedi çıplak erkeğin üstüne atılan Çığcı, 33 gün gözaltında tutulduğunu ve bu süre içinde Filistin askısından falakaya kadar birçok işkenceye maruz kaldığnı söyledi. "Bir keresinde askıya astılar. Ayaklarım yukarıda, başım aşağıda. Sonra birden bıraktılar. Kulağıma vurdular, kulağım patladı, ben çığlık attım, sonra acıdı mı deyip gözüme vurdular, ben Kürtçe küfür ettim, sonra da ağzıma vurdular" diyen Çığcı, gözaltındayken koparılırcasına göğüslerinin sıkıldığını ve sonradan 'Bana yaramaz' diyerek kestirdiği saçlarının koparır gibi çekildiğini belirterek yaşadığı tecavüzleri anlattı. Çığcı, kendisine ilk tecavüzün bir görevlinin parmağını vajinasına sokmasıyla yapıldığını belirtti. Daha sonra bir bacağı yukarı kaldırılarak asker botuyla tecavüze uğrayan Çığcı, sonra kenarları tırtırlı bir sopa sonra da yüzünü hatırladığı bir görevlinin "normal" yollarla yaptığı tecavüzüne uğradığını belirtti.
'Gidebildiğin en uzak yere git'
39 gün kaldığı gözaltı süresince hastaneye götürülen ve yaşadıklarını doktora anlatmaması için baskıya da uğrayan Çığcı, gözaltı süresi bitip savcıya çıkarıldığında serbest bırakıldı. Gözaltından çıkıp hastaneye gittiğinde patlamak üzere olan safra kesesinin alındığını, eve geldikten iki gün sonra da kendisiyle beraber gözaltına alınan eniştesinin öldürüldüğünü söyleyen Çığcı, "Eşim Suudi Arabistan'da çalışıyordu. Aradım, 'beni öldürecekler' dedim. Sonra da Adana'ya gittik" dedi. Adana'da yine gözaltına alındığını ve Mardin'deki bir polisin kendisine "Beni tanıdın mı?" diye sorduğunu da belirten Çığcı, "Ben de 'Tanıdım, sen kemikkıransın' dedim. O da bana 'git buradan, gidebildiğin en uzak yere git, yoksa seni yok ederiz' dedi" dedi. Bunun üzerine çocuklarıyla beraber İstanbul'a gelen Çığcı, bu durumun kendilerini zor duruma soktuğunu söyleyerek "Çocuklarım okulu bırakmak zorunda kaldılar, biz darda kaldık" dedi. Çığcı, İnsan Hakları Vakfı'ndan aldığı rapordan sonra şimdi de Çapa'dan rapor alacak. 421. ve 416. maddelerden açılan davanın ilk duruşması ise 12 Temmuz'da Mardin'de görülecek.
ÖNCEKİ HABER

Öğretmenler norm kadroya

SONRAKİ HABER

Sinopluların ekmeğine zehir karıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...