02 Haziran 2000 21:00

Koreli işçiler şalter indirdi

Güney Kore'de, IMF'nin sözünden çıkmayan hükümetin yönelttiği saldırılara karşı bu yılın en büyük eylemi yapılıyor.

Paylaş
Koreli işçiler şalter indirdi
Güney Kore'de kitlesel işten atmalar ve düşük ücretlerle karşı karşıya olan onbinlerce işçi greve çıktı. Önceki gün, ülkenin en büyük işçi örgütü olan Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu (KTCU) tarafından başlatılan grevin en önemli talepleri; işgüvencesinin sağlanması, haftalık çalışma süresinin beş güne indirilmesi ve ekonomik krizden bu yana sürekli eriyen ücretlerin yüzde 15.2 oranında artırılması.
Başkentte yürüyüş
Otomotiv ve demir-çelik gibi tüm önemli sektörlerde grev nedeniyle üretim tamamen dururken, KTCU üyesi işçiler, başkent Seul'da büyük bir miting gerçekleştirdi. Chongmyo Parkı'nda yapılan eyleme 25 bin işçi katıldı. İşçiler, son üç yıl boyunca polis-işçi çatışmalarına sahne olan Myongdong Katedrali önüne kadar yürüyerek çeşitli sloganlar attılar.
Grevin hedefleri
KCTU Başkanı Dan Byung-ho, burada yaptığı konuşmada, temel hedeflerinin 6 günlük haftalık çalışma süresinin 5 güne indirilmesi ve yeterli bir ücret olduğunu söyledi. Byung-ho, ülkenin en büyük otomotiv tekellerinden Daewoo'nun da yabancı şirketlere satılmasına karşı olduklarını belirtti. Hükümet ve patronlara "tek taraflı yeniden yapılanma" uygulamalarına son verme çağrısı yapan KCTU lideri, geçici işçilerin haklarının korunması gerektiğini de vurguladı.
70 bin işçi katıldı
Sendika açıklamasına göre, başta ülkenin büyük tekellerinde çalışanlar ve hastaneler olmak üzere, greve 70 bin işçi katıldı. Eylemlerin öncülüğünü ise, metal işçileri ve hemşirelerin yaptığı belirtildi. Konfederasyona bağlı Kore Sağlık ve Tıp İşçileri Sendikası'na üye 3000 hemşire, 18 hastanede çalışmayı durdurdular. Bu hastanelerde sadece acil servisler çalıştı. Greve en coşkulu ve yoğun katılım ise, Kore Metal İşçileri Federasyonu'ndan geldi. Tahminlere göre, aralarında LG Kimya ve Kumho Lastik'in de bulunduğu 40 kadar şirkette onbinlerce işçi şalter indirdi. 65 büyük şirkette çalışan onbinlerce işçi de, farklı sürelerde işbıraktı.
600 bin üyeli KCTU'nun liderleri, greve katılımın kademeli olarak artırılabileceğine de işaret ettiler. Buna göre, önümüzdeki günlerde devam edecek olan eyleme katılım 100 bine kadar çıkabilecek.
Öte yandan, halen "yasalara aykırı" statüde bulunan 1200 üyeli Kore Hava Çalışanları Sendikası, kendilerine bir an önce yasal statü tanınmazsa greve çıkacaklarını açıkladı.
ÖNCEKİ HABER

Elmas, kan ve yalanlar...

SONRAKİ HABER

Öğretmenler norm kadroya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...