01 Haziran 2000 21:00

HADEP Genel Başkanı Demir'e

   1 yıl hapis cezası

Paylaş
HADEP Genel Başkanı Demir'e
   1 yıl hapis cezası
Ankara 1 No'lu DGM, HADEP Genel Başkanı Ahmet Turan Demir'i bir şölende yaptığı konuşma ile, şölende sunuculuk yapan Esin Akgül adlı kişiyi de okuduğu şiirle devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü aleyhinde bölücülük propagandası yaptığı gerekçesiyle, 1'er yıl ağır hapis ve 800'er milyon lira ağır para cezasına mahkûm etti. Davanın dünkü karar duruşmasına, sanık Demir ve Akgül gelmezken, Demir'in avukatı Nuri Özmen ve Akgül'ün avukatı Levent Kanat hazır bulundu. Avukat Kanat, emniyetin hazırladığı bilirkişi raporunun tarafsız olmadığını öne sürerek, müvekkilinin şölende okuduğu şiirin aslının, bilirkişi raporunda belirtildiği gibi olmadığını kaydetti. Kanat, suçun unsurlarının oluşmadığını ifade ederek, müvekkilinin beraatini istedi. Avukat Özmen de, müvekkili Demir'in iddia edilen suçu işlemediğini kaydederek, beraatini talep etti.
Karar oybirliğiyle
Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz, Ahmet Turan Demir ve Esin Akgül'ün, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 8. maddesi uyarınca 1'er yıl ağır hapis ve 800'er milyon lira ağır para cezasına mahkûm edildiğini açıkladı. Karadeniz, sanık Demir hakkındaki mahkûmiyet kararının oybirliği, Akgül hakkındaki mahkûmiyet kararının ise üye Süreyya Gönül'ün muhalefetiyle oyçokluğu ile alındığını kaydetti. HADEP'lilerin avukatları, kararı temyiz edeceklerini belirttiler.
Örnekler mesaj sayıldı
İddianamede, HADEP Çankaya İlçe Örgütü tarafından 28 Ekim 1999'da Güneypark Düğün Salonu'nda düzenlenen Barış Şöleni'nde, sanık Demir'in konuşma, Esin Akgül'ün de sunuculuk yaptığı ve bir şiir okuduğu belirtiliyordu. İddianamede, Demir'in, şölendeki konuşmasında şunları söylediği ifade ediliyordu: "Kürt sorunu artık çözülme noktasına gelmiştir. Öyle ya da böyle mutlaka çözülmelidir... Yakın günlere kadar barış içinde bir arada hem de sorunsuz bir şekilde yaşayan iki halk vardı. Çekoslovak devleti bütünlüğü içinde yaşıyorlardı. Çekler ve Slovaklar. Bir gün dediler ki, artık biz bir devlet bütünlüğü içinde yaşamayalım, birbirimizden ayrılalım, ayrı ayrı devlet kuralım. İki halk yine komşu iki devlet gibi devlet olarak ama yine geçmişte olduğu gibi yine barış içinde bir arada yaşayalım dediler. Gürültüsüz, kavgasız, sorunsuz. Böylece sorunlarını çözdüler. Yani ikiye ayrıldılar. Sovyetler Birliği döneminde birçok ulusun iştirakiyle oluşmuş bir konfederasyondu."
Demir'in, Çekoslovakya'nın bölünerek ayrı iki devletin oluşması ve Sovyetler Birliği'nin parçalanarak birçok devletin kurulmasını örnek gösterdiği kaydedilen iddianamede, Demir'in sözü Türkiye'ye getirerek, "Bu sorun burada da öyle ya da ama bir şekilde çözülmek zorundadır" diyerek salonda bulunanlara mesaj verdiği ve bölücülük propagandası yaptığı öne sürülüyordu.
İddianamede, Akgül'ün de şölende, bölücülük propagandası içeren bir şiir okuduğu iddia ediliyordu.
ÖNCEKİ HABER

Sosyal bilimler niçin tıkandı?

SONRAKİ HABER

Tersane işçileri Ankara'ya yürüyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...