01 Haziran 2000 21:00

Sosyal bilimler niçin tıkandı?

Evrensel Kültür dergisinin bu ayki dosya konusu Sosyal Bilimler. Dosya yazarları, Sosyal Bilimler'de son yıllarda ortaya çıkan gerilemenin nedenlerini tartışıyorlar.

Paylaş
Sosyal bilimler niçin tıkandı?
Evrensel Kültür dergisinin bu ayki dosya konusu Sosyal Bilimler. Öğretim görevlisi ve öğrenci arasındaki hiyerarşiye dayalı mevcut üniversite örgütlenmesine alternatif bir yaklaşımla hazırlanan dosya, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (AÜ.SBF)'nin bazı öğrencileri ve öğretim görevlilerinin katkısıyla oluşturuldu. Dosya yazarları, Sosyal Bilimler'de son yıllarda ortaya çıkan gerilemenin nedenlerini, küreselleşme felsefelerinin bu alana etkilerini tartışarak "tıkanma"yı çözmeye yönelik öneriler getiriyorlar. Dosyadaki konu başlıkları ise şöyle: Türkiye'de Sosyal Bilimler Pratiği Üzerine (Dr. Alev Özkazanç- AÜ.SBF Kamu Yönetimi Bölümü), Toplumsal Bilimler: Bilim ve İdeoloji, (Prof. Dr. Taner Timur- AÜ. SBF Kamu Yönetimi Bölümü), Sosyal Bilim ve Sosyoloji: Neden ve Nasıl? (Dr. Zaliha Etöz, AÜ.SBF Kamu Yönetimi Bölümü), Sosyal Bilimlere Yaklaşım Sorunu (Ar. Gör. M. Sinan Birdal - İÜ. SBF. Uluslararası İlişkiler Bölümü) Sosyal Bilimler ve Bilim- İdeoloji Ayrımı (Dr. Kemal İnal, AÜ. Eğitim Bilimleri Fakültesi)
Dergide yer alan diğer yazılar ise şöyle: Geçtiğimiz ay resimleri sergilenen Ruzin Gerçin'in ürünleriyle ilgili izlenimlerini yazan Ayşe Bengi, "Yaşamı Koydum Cebime" başlıklı yazısında Gerçin'in naif resimlerini lirik bir üslupla yorumluyor.
Yine güncel bir başka konu ise medyada bolca tartışılan, Bülent Erkmen'in "32 Büst ve Yalanlar" adlı kitabı. Bu kitap için soyunan 32 entelektüelin fotoğraflarının gizli söylemini ise Nuray Sancar çözümlüyor. Yazının başlığı: Entelektüel Çıplaklığın Yeni İdealist Söylemi.
Fransa'da bir grup "komünizmden dönmüş" yazarın hazırladığı ve Türkiye'de yakın zamanda yayımlanan Komünizmin Kara Kitabı, Evrensel Kültür'ün bu ayki güncel konularından biri. Fatih Polat, "Kara Kitap"la ilgili yazısında yazarlarının tarihe yaklaşımını ve idealist yöntemini eleştiriyor.
Server Tanili'nin çevirdiği Voltaire'in Candide adlı yapıtını resimleyen Turhan Selçuk, bu kitaptaki çizgilerinden oluşan bir sergi vesilesiyle Devrim Demiral'ın kendisine sorduğu soruları yanıtladı. Evrenel Kültür, Candide'den bağımsız bir hayatı olan çizgilerin öyküsünü Turhan Selçuk'un anlatımından sunuyor.
Dergide yer alan bir başka söyleşi ise cezaevindeki şair Yılmaz Odabaşı'ya ait. Bu söyleşisinde Odabaşı "Ben Hep Öteki Olmanın Yüküyle Yaşadım ve Yazdım" diyor.
Kuantum fiziğinin kurucularından Louis ve Brogli'e'nin bir konuşmasının metniyle yaşamöyküsünün de yer aldığı Evrensel Kültür'de, Bülent Tütmez'in Sovyetler Birliği'nin dağılışında yıkılan Lenin heykelleriyle ilgili imge çözümleyen bir yazısı da bulunuyor.
Feridun Andaç'ın Köy Enstitülü yazarlar kuşağı ile ilgili makalesi, Alaattin Bilgi'nin Marx ve Engels'i anlattığı "Ateşi Çalanlar" başlıklı yazısı, Tanja İren Gülyüz'ün KETEV'in düzenlediği "Küreselleşme Köleselleşme" adlı sergiyle ilgili yazısının yanı sıra Evrensel Kültür'de, Murat Bayramoğlu'nun yazdığı "İngiliz Yeni Dalga Sineması ve Toplumcu Gerçeklik" başlıklı bir başka yazı daha yer alıyor. Derginin Sisyphos Emeği köşesinin konuğu ise Vedat Günyol. Mehmet Başaran'ın hazırladığı Günyol dosyası, yazarın yapıtlarını ve yaşamını inceliyor.
Evrensel Kültür'ün haziran şairleri: Sennur Sezer, Ruhan Mavruk, Aydın Şimşek, Funda Aytüre.
ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de sistemli ve

SONRAKİ HABER

HADEP Genel Başkanı Demir'e

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...