31 Mayıs 2000 21:00

Enerjide büyük eylem

Enerji Yapı Yol-Sen ve TMMOB üyeleri, yoksulluğa, baskı ve sürgünlere, taşeronlaştırma ve özelleştirmeye karşı işbıraktılar. Emekçiler 7 Haziran'da daha büyük eylemlere hazırlanıyorlar.

Paylaş
Enerjide büyük eylem
"Ek zam, insanca yaşanacak bir ücret, grevli toplusözleşmeli sendika" talepleriyle dün iş bırakan Enerji Yapı Yol-Sen ve TMMOB üyesi emekçiler, hükümetin IMF yanlısı politikalarını protesto ettiler. Enerji çalışanları ve mühendisler, taleplerinin kabul edilmemesi halinde 7 Haziran'da tekrar işbırakacaklarını vurguladılar.
Enerji Yapı Yol-Sen ve TMMOB üyesi emekçiler dün Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Yapı İşleri, Karayolları, Afet İşleri, Teknik Araştırma ve Uygulama, İller Bankası Genel Müdürlükleri ile Enerji Bakanlığı'na bağlı DSİ, TEAŞ, TEDAŞ, EİE İdaresi Genel Müdürlükleri ve Başbakanlığa bağlı Köy Hizmetleri, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü; Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı DHL Genel Müdürlüğü'nde hizmet üretmediler.
Bakanlığa yürüdüler
Enerji Yapı Yol-Sen Ankara 2 No'lu Şube üyesi emekçiler Karayolları Genel Müdürlüğü önünde toplandılar. İşyerlerini tamamen terk eden ve sayısı bini aşan emekçiler, alkış ve sloganlarla DSİ Genel Müdürlüğü önüne yürüyerek, Enerji Yapı Yol-Sen Ankara 1 No'lu Şube üyesi emekçilerle buluştular. "Onurlu memur hesap soruyor", "Sefalet ücreti değil, insanca yaşanacak ücret" pankartlarını açan yaklaşık 3000 emekçi, buradan Maliye Bakanlığı'na yürüyüşe geçti. İş bırakma eylemine Yol-İş Ankara 1, 3, 4 No'lu şubelerine üye işçiler ile TEAŞ Orta Anadolu İşletme Müdürlüğü'nden bir grup işçi de katıldı. Ayrıca DSİ ve Köy Hizmetleri'nde çalışan Tes-İş ve Yol-İş üyesi işçiler, sendikalarından herhangi bir çağrı gelmemesine rağmen iş bırakarak yürüyüşe katıldılar.
"IMF defol bu memleket bizim", "Zafer direnen emekçinin olacak", "Nemalar hakkımız söke söke alırız" sloganlarını atan emekçiler, "Keşke Gazeteci Kalsaydın Sayın Başbakan", "Nemalar mama olmasın", "Şaka değil gerçek, kira 150-200 milyon, kira yardımı 400 bin" dövizleriyle de taleplerini dile getirdiler. Maliye Bakanı Sümer Oral'ın isteğiyle Meclis'in karşısındaki sokağın sonunda polis barikatıyla önleri kesilen emekçiler, "Emekçiye değil IMF'ye barikat", "Emekçi düşmanı Maliye Bakanı istifa" sloganlarıyla tepki gösterdiler.
Bakan kaçtı
Enerji Yapı Yol-Sen Genel Başkanı Cengiz Faydalı, Genel Sekreter Bedri Tekin ve şube başkanları ile TMMOB 2'inci Başkanı Celal Beşiktepe'den oluşan heyet, Maliye Bakanlığı'na giderek, Sümer Oral'dan polis barikatının kaldırılması taleplerini iletmek istediler. Ancak oda oda dolaşan heyet tek bir yetkili bulamadı. "Yerinde yok" denilen yetkililerden Müsteşar Erdoğan Öner'i bularak, "IMF heyeti gelse, çokuluslu şirket temsilcileri gelse kapıda karşılar, kırmızı halı sererdiniz. Ülkenin barajını, yollarını yapanlar geldi, muhatap bulamıyor" diyen heyet, taleplerini müsteşara iletti.
Bu sırada BES Ankara 1 ve 2 No'lu şube üyeleri de pankart açarak barikatın ardında bekleyen emekçilere katıldı.
Görüşmenin ardından kendilerini bekleyen emekçilere açıklama yapan Cengiz Faydalı, muhatap bulamadıklarını belirterek, 7 Haziran'da daha coşkulu ve kitlesel olacaklarını söyledi. Celal Beşiktepe de yoksullukla değil, yoksullarla mücadele eden hükümet ve parlamentoya ihtiyaçları olmadığını dile getirdi. Eyleme KESK'e bağlı diğer sendikaların yönetici düzeyinde katılması dikkat çekti.
ÖNCEKİ HABER

Anayasa Mahkemesi başkanını seçti

SONRAKİ HABER

Bir dünya bırakın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...