31 Mayıs 2000 21:00

Anayasa Mahkemesi başkanını seçti

Ahmet Necdet Sezer'in cumhurbaşkanı seçilmesi üzerine boşalan Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na Danıştay kökenli üyelerden Mustafa Bumin seçildi.

Paylaş
Anayasa Mahkemesi başkanını seçti
Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na Danıştay kökenli üyelerden Mustafa Bumin seçildi.
Anayasa Mahkemesi Kurulu, saat 10.30'da başkanını seçmek üzere toplandı. Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Haşim Kılıç, yaklaşık 25 dakika sonra dışarı çıkarak açıklama yaptı.
Kılıç, Ahmet Necdet Sezer'in cumhurbaşkanı seçilmesiyle boşalan Anayasa Mahkemesi Başkanlığı görevine Mustafa Bumin'in 4. turda 6 oyla seçildiğini bildirdi.
Anayasa Mahkemesi Toplantı Salonu'nda yapılan seçimlerin ardından gazeteciler içeri alındı. Burada kısa bir açıklama yapan Mustafa Bumin, şunları söyledi: "Anayasa Mahkemesi, 38 yıldır geçmişinde olduğu gibi bundan sonra da Atatürk ilke ve inkılaplarının ışığı altında devletin ülkesi ve milletiyle bölünmezliğini gözeterek, Cumhuriyet'in demokratik ve laik esaslarını, çağımızda yükselen insan değerlerini gözönüne alarak, insan hak ve özgürlüklerine özen göstererek, görevini yerine getirecektir."
Bumin, FP hakkında açılan kapatma davasında bundan sonraki sürece ilişkin bir soruya, "Bugünün gündemi sadece seçimdi. O konuları daha sonra açıklarız. Diğer gündemlere daha sonra bakarız" yanıtını verdi.
Seçimlerde, başkanlık için Bumin'in dışında diğer üyeler Ali Hüner, Fulya Kantarcıoğlu ve Yalçın Acargün aday oldular. Alınan bilgiye göre, diğer adaylardan Kantarcıoğlu, ilk üç turda en yüksek 4 oyu aldı. Bumin 4. turda salt çoğunluk olan 6 oyla Anayasa Mahkemesi'nin 15. başkanı olarak seçilirken, Kantarcıoğlu bu turda 3 oy aldı. Diğer adaylar Yalçın Acargün ve Ali Hüner'e de 1'er oy çıktı.
Bumin'in özgeçmişi
Mustafa Bumin, 26 Haziran 1940 yılında Mucur'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Mucur'da tamamladıktan sonra, Ankara Atatürk Lisesi'nden mezun oldu. Ankara Hukuk Fakültesi'ni bitiren Bumin, 1963-1965 yılları arasında Tuzla Piyade Okulu ve Malkara 95. Piyade Alayı'nda Yedek Subay olarak askerliğini yaptı.
1965'te 6 ay Ankara Belediyesi Encümen raportörlüğü, 1966'da 9 ay TRT Genel Müdürlüğü Disiplin Komisyonu raportörlüğü yapan Bumin, mesleğe 31 ocak 1967'de Danıştay Yardımcılığı Unvanı ile başladı. 1972'de Türkiye ve Ortadoğu Kamu Yönetimi Enstitüsü, 1977-1978 yıllarında da Paris Uluslararası Kamu Yönetimi Enstitüsü'nü bitiren Mustafa Bumin, Fransız Danıştayı'nda 3 ay süreyle staj yaptı. Bumin, 1982'de Danıştay Savcılığı görevinde iken 1985'te Danıştay Üyeliği'ne seçildi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda 1989-1992 yılları arasında asıl üye olarak da görev yapan Mustafa Bumin, 2 Kasım 1992'de 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından Anayasa Mahkemesi asıl üyeliğine seçildi.
ÖNCEKİ HABER

Halk türküleri ve öyküleri

SONRAKİ HABER

Enerjide büyük eylem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...