31 Mayıs 2000 21:00

Para yoksa okul da yok

Pendik'te bulunan Ergenekon İlköğretim Okulu'ndaki öğrencilerin bir kısmı, aidatlarını ödemedikleri gerekçesiyle bir gün okula alınmadı.

Paylaş
Para yoksa okul da yok
Suzan Aykaç
Pendik'te bulunan Ergenekon İlköğretim Okulu'ndaki öğrencilerin bir kısmı aidatlarını ödemedikleri gerekçesiyle bir gün okula alınmadılar. Öğrenciler, geçen hafta okula gittiklerinde, kendilerinin isimlerinin okunarak bir tarafa ayrıldıklarını ve okula alınmadıklarını ifade ederken, Okul Müdürü Adnan Yunusoğlu, öğrencilerin okula alınmadığı iddiasını reddetti. Uzaklaştırılan öğrencilerin velileri, katkı payı uygulamasının yasal olmadığını ve haklarını arayacaklarını ifade ettiler.
İmza kampanyası
25 Mayıs tarihinde katkı payını ödemedikleri gerekçesiyle okula alınmayan Ergenekon İlköğretim Okulu'nda okuyan öğrencilerin velileri, bu duruma tepki göstererek, talep edilen parayı ödemeyeceklerini söylediler. Okula alınmayan 6. sınıf öğrencileri, sınıflarında 38 kişi olduğunu ve bunlardan 24'ünün aidatlarını ödemediği için okula alınmadığını ifade ettiler.
Velilerden Mustafa Türker, çocuğunun okula alınmaması üzerine müdürle görüştüğünü ifade ederek, bu uzaklaştırmanın yasal olmadığını ifade ettiğini ve müdürün de bunu kabul ettiğini belirtti. Türker, müdürle görüşmesi sırasında müdürün kendisine sürekli elektrik, su ve telefon faturalarını gösterdiğini ve topladığı aidatları haklı göstermeye çalıştığını söyledi. Okula gerekli olan paranın kendilerinden değil devletten talep edilmesi gerektiğini kaydeden Türker, çocuklarının müdür tarafından okula alınmamakla tehdit edildiğini dile getirdi. Aidat adı altında toplanan katkı payını kesinlikle vermeyeceklerini belirten Türker, şu an velilerden oluşan bir komite oluşturduklarını, bütün velilerin bu uygulamaya karşı olduğunu ve bir imza kampanyası başlatacaklarını aktardı.
Türker, "Parası olan okuyacak, parası olmayan okumayacak, bizim tepkimiz buna" diyerek, toplanan paranın miktarının önemli olmadığını ifade etti.
Parası olan okuyacak
Öğrenci velilerinden Hasan Özyın ise, müdürün öğrencileri bir kenara ayırarak, "Parası olan parayı versin yoksa kimseyi okula almayacağım" dediğini savundu. Özyın, sadece parası olanın değil kendi çocuklarının da okuma hakkı olduğunu belirterek, arkadaşlarının arasında bir kenara ayrılan çocuklarının bu olaydan psikolojik olarak olumsuz etkilendiğini kaydetti. Müdürün keyfi tutumlar takınarak çocuklarını okula almadığını anlatan Özyın, birçok velinin tepki gösterdiği için müdürün tekrar çocuklarını okula almamak gibi bir şey yapamadığını ifade etti.
Okul müdürü de yakındı
Okul Müdürü Adnan Yunusoğlu, resmi olarak bir uzaklaştırma olmadığını ifade ederek, öğrencilerin olay günü geç geldikleri için okula alınmadıklarını iddia etti. Öğrencilerden para toplamanın kendisini de rahatsız ettiğini belirten Müdür Yunusoğlu, "Ben de insanların tahsildarlığını yapmak istemiyorum, ben eğitimciyim" diyerek, bütçeden eğitime ayrılan payın çok düşük olması nedeniyle başka çareleri olmadığını öne sürdü. Okul Müdürü Yunusoğlu, kendisinin sadece ilgili genelgeleri uyguladığını söyledi. Aidatını vermeden kimseyi okula almayacağı yönündeki iddiaları yalanlayan Yunusoğlu, paralı eğitime karşı olduğunu söyledi. Paralı eğitime karşı olduğunuu belirten okul müdürünün, katkı payına karşı çıkan velileri ise 'siyasi amaçlarla hareket etmek'le suçlaması ve "Bu parayı ödemeye güçleri var demesi" dikkat çekti. Okul Müdürü Yunusoğlu, velilerin 'devlete ve özelleştirmeye' karşı oldukları için böyle bir tavır takındıklarını söyleyerek, velilerin polemik yaptığını öne sürdü. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Parsadan: Beni derin devlet vurdurdu
Afyon Kapalı Cezaevi'nde Özdemir Sabancı cinayeti sanığı itirafçı Mustafa Duyar'ın öldürülmesi ve örtülü ödenek davasından mahkûm olan Selçuk Parsadan'ın yaralanması olayıyla ilgili olarak açılan davada, 12 sanığın yargılanmasına devam edildi. Kamuoyunda "Karagümrük çetesi" olarak bilinen çetenin lideri Nuri Ergin ve kardeşi Vedat Ergin'in idamı, dönemin Afyon Cezaevi İkinci Müdürü Necmettin Ateş'in de aralarında bulunduğu 10 sanığın ise 6 ay ile 20 yıl arasında hapisleri talep ediliyor.
Parsadan savcılığa başvurmuştu
Ankara 2 No'lu DGM'de görülen davanın dünkü duruşmasına, sanıklardan gelen olmazken, sanık Nuri Ergin'in avukatı Şenol Özel hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Hüseyin Eken, olayda yaralanan Selçuk Parsadan'ın kesin raporunun gönderilmesi için yazılan müzekkerenin yanıtının gelmediğini, ancak talimat ifadesinin mahkemeye ulaştığını bildirdi. Eken, Parsadan'ın ifadesinde, kendisini sanık Sami Tokur'un vurduğunu, vurduranın da "derin devlet" olduğunu söylediğini kaydetti. Eken, Parsadan'ın ifadesinde, olaydan önce "Beni vuracaklar" diyerek Afyon savcısına başvurduğunu belirttiğini de ifade etti.
Yeşil gündeme getirildi
Avukat Özel, mağdur Parsadan'ın ifadesine bir diyeceğinin olmadığını belirtti. Özel, sanık Ahmet Yargüder'in cezaevinden firar ettikten sonra İstanbul'da yakalandığını hatırlatarak, Yargüder'in emniyet ifadesinde, Duyar ve Parsadan'a yönelik eylemin talimatını "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'dan aldıklarını, müvekkili Nuri Ergin'den almadıklarını söylediğine işaret etti. Yargüder'in bu ifadelerinin, İstanbul Fatih 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı dava dosyasında olduğunu ve basına da yansıdığını belirten Avukat Özel, müvekkilinin tahliyesini istedi. Cumhuriyet Savcısı Ünal Haney, mağdur Selçuk Parsadan'ın kesin raporunun gönderilmesi için yazılan talimatın beklenmesine karar verilmesini istedi.
Yargüder'in ifadeleri istendi
Mahkeme Başkanı Eken, mağdur Parsadan'ın kesin raporunun beklenmesine ve dosya içeriği ile tutuklu kaldıkları süreye göre tüm tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildiğini açıkladı. Eken, Ahmet Yargüder'in basına da yansıyan ifadelerinde, bu dava ile ilgili bilgiler verdiği ve bu ifadesinin, "firar" suçundan İstanbul Fatih 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı dava dosyasında olduğu anlaşıldığından, söz konusu mahkemeden Yargüder'in tüm ifadelerinin istenmesine karar verildiğini bildirerek, duruşmayı erteledi. İddianamede, sanıklar hakkında idam ve ağır hapis cezaları talep ediliyor.
ÖNCEKİ HABER

F tipi cezaevine karşı birlik kuruldu

SONRAKİ HABER

Halk türküleri ve öyküleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...