31 Mayıs 2000 21:00

F tipi cezaevine karşı birlik kuruldu

Sultanahmet Adliyesi önünde bir basın açıklaması düzenleyen kitle örgütü, siyasi parti ve sendika temsilcileri hücre tipi cezaevlerine karşı ortak hareket etmek için birlik oluşturduklarını duyurdular.

Paylaş
F tipi cezaevine karşı birlik kuruldu
Sultanahmet Adliyesi önünde dün basın açıklaması düzenleyen kitle örgütü, siyasi parti ve sendika temsilcileri, hücre tipi cezaevlerine karşı beraber hareket etmek için birlik oluşturduklarını duyurdular. İHD İstanbul Şubesi, Deri-İş Tuzla Şubesi, Halkın Demokrasi Partisi, Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Birliği, Tohum Kültür Merkezi, TUYAD-DER, Halkevleri, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Emeğin Partisi, İstanbul Barosu Cezaevi Çalışma Grubu, Emekçi Kadınlar Birliği, Dayanışma Evleri, Özgürlük ve Dayanışma Partisi İstanbul İl Örgütü, Sosyalist İktidar Partisi, Yapı Sanat Evi, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, SES Anadolu Yakası Şubesi, Demokratik Mücadele Platformu Bülteni'nin oluşturduğu birliğin basın açıklamasına, İstanbul Emek Platformu, Eğitim-Sen 3 No'lu Şube, Demokratik Haklar Platformu, Partizan Şehit ve Tutsak Aileleri ise gözlemci olarak katıldı.
Hücreye karşı ortak mücadele
"Hücre Tipi Cezaevlerine Karşı Birlik" adına basın açıklamasını İHD İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin odudu. Yetkili ağızların, son günlerde sık sık devletin cezaevlerine hakim olamadığı ve demokratikleşme ve insan hakları gereği cezaevlerinin Avrupa standartlarında yeniden yapılandırılacağına dair açıklamalar yaptığına dikkati çeken Keskin, bu amaçla dayatılan hücre tipinin tutukluyu hem fiziksel hem de psikolojik yok etme projesi olduğunu söyledi. Hücre tipi cezaevlerinin tutuklu ve hükümlüleri toplumdan yalıtmakla kalamadığını söyleyen Keskin, cezaevinde de tutukluları birbirinden yalıtan bir tecrit uygulaması olduğunu kaydetti. Devletin uygulamaya sokmakta kararlı olduğu F tipi cezaevlerine karşı ortak bir birlik oluşturduklarını ifade eden Keskin, izolasyon ve tecrit politikasına karşı oluşturdukları birliğe yeni seslerin katılması çağrısında bulundu.
Hücrelere protesto sürüyor
Tunceli Demokrasi Platformu, dün saat 12.30'da Tunceli PTT önünde bir basın açıklaması yaparak uygulanmak istenen F tipi cezaevini kınadı. HADEP, EMEP, ÖDP, İP, SİP, Genel-İş, Enerji Yapı Yol-Sen, Eğitim-Sen, Tüm Bel-Sen, Yol-İş 1, 2, 3 No'lu Şubeler, BES, Tarım-Sen ve Haber-Sen'in katıldığı basın açıklamasının ardından F tipi cezaevine ilişkin görüşlerin belirtildiği bir metin Adalet Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık'a fakslandı. Tutuklu ve hükümlülerin insan olarak görülmemesinin sonucunda cezaevindeki sorunların her gün biraz daha arttığına dikkat çekilen metinde, F tipi cezaevi "İnsanın insan olmaktan kaynaklı değerlerine, insana saldırı" olarak değerlendirildi.
Antakya'da hücrelere protesto
İHD Antakya Şubesi'nde yapılan basın açıklamasıyla da F tipi cezaevleri protesto edildi. TAYAD ile çeşitli sendika ve kitle örgütü yöneticileri tarafından düzenlenen basın açıklamasında hücrelerle tutukluların tek tipleştirilmesinin, tecrit edilmesinin ve öldürülmesinin amaçlandığı belirtilerek, "Cezaevlerinde bulunan tutsakları katlettirmeyeceğiz" denildi. Basın açıklaması, "Hücrelere hayır", "Tutsaklar onurumuzdur" sloganlarıyla sona erdi. Tüm Bel-Sen İstanbul 3 No'lu Şube yaptığı yazılı açıklamada, OHAL Valiliği'nin bölgedeki engellemeleri ve F tipi cezaevi uygulamaları 'hukukdışı' olarak değerlendirildi.
ÖNCEKİ HABER

İstanbul Emek Platformu

SONRAKİ HABER

Para yoksa okul da yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa