31 Mayıs 2000 21:00

Buğday hasadı başladı

   fiyat hâlâ açıklanmadı

Paylaş
Buğday hasadı başladı
   fiyat hâlâ açıklanmadı
Kamil Şanverdi
Çukurova bölgesinde buğday hasadı başlamasına rağmen belirsizliklerin sürmesi, üretici örgütlerinin tepkisine neden oldu. Fiyatın hâlâ açıklanmaması ve TMO'nun da alım yapmaması, ürünü depolama olanağından yoksun üreticilerin zor duruma düşmesine neden oluyor.
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut ve Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Şahin Tekin hükümetin politikalarına tepki göstererek, üreticilerin zor duruma düşürüldüklerini vurguladılar.
Cumali Doğru, "Çiftçinin kaderi iyi değil, çiftçi maalesef unutuldu" dedi. Buğday hasadı yapan üreticinin ürününü depolamada güçlük çektiğini anlatan Doğru, çiftçinin bir sezon boyunca bugünü beklediğini vurgulayarak şunları söyledi:
TMO alım yapmıyor
"Hasat başladı, fiyatlar hâlâ açıklanmadı. TMO alım yapmıyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın TMO'ya talimat vererek alımları yaptırması lazım. Taban fiyatların açıklanmasından sonra TMO ödeme yapabilir. Burada amaç, çiftçinin mağdur edilmemesidir."
Buğday taban fiyatının bu hafta içerisinde mutlaka açıklanması gerektiğini dile getiren Doğru, "Ne IMF, ne hedeflenen enflasyon üreticiyi ilgilendirmiyor. 30 yıldır hedeflenen enflasyon var. Ancak hedeflere bir türlü varılmıyor. Geçen yıl enflasyon hedefi yüzde 44 idi. Ancak, enflasyon yüzde 68 çıktı. Bu yıl yüzde 25 enflasyon hedefleniyor. Ancak ilk 5 ayda ilaç, gübre ve akaryakıt fiyatları enflasyonu aşmış durumda" diye konuştu.
Hükümetin belirlenen enflasyon oranında taban fiyatlarda artış yapması durumunda üreticinin daha da fakirleşeceğini ifade eden Doğru, buğday taban fiyatı açıklanırken, maliyet artı kârın hesaplanması gerektiğini söyledi. Çukurova'da 1 kilogram buğday maliyetinin 92 bin olduğunu hatırlatan Doğru, bunun üzerine yüzde 30 çiftçi kârı konulduğunda taban fiyatın en az 120 bin olması gerektiğini vurguladı.
Kaygı verici
Üreticinin 5-6 aylık emekten sonra alın terinin karşılığını görmek istediğini belirten Ayhan Barut ise, taban fiyatın belirlenmemesi ile birlikte üreticinin tüccara yöneldiğini ve tüccarın da rakam açıklamadığını söyledi. Hükümetin bir an önce üreticinin lehine taban fiyatı açıklamasını ve bunun üreticiyi ezmeyecek bir rakam olması gerektiğini belirten Barut, "Üreticinin peşin para alması gerekir ki, diğer tarım çalışmalarını yürütmesi için kaynak sağlasın. Bundan sonra karpuz, mısır gibi tarımsal faaliyetlerin yürütülmesi gerekir" dedi.
Hükümetin 7-8 Haziran'da taban fiyatı açıklayacağı konusunda duyum aldıklarını söyleyen Barut, Çukurova bölgesinde bu tarihe kadar mahsulün yüzde 50'sinin kaldırılmış olacağını hatırlatarak, bölgede taban fiyatın en geç 15 Mayıs tarihine kadar açıklanmış olmasının zorunlu olduğunun altını çizdi.
Şahin Tekin de yaptığı basın toplantısında taban fiyatların bir an önce açıklanmasını istedi. Girdilere yüzde 200 zam uygulanırken hükümetin enflasyon hedefi olan yüzde 25'in kabul edilemeyeceğini belirtti. Tekin, yaşanan sel felaketinde mağdur olan üreticilerin de zararlarının bir an önce karşılanması gerektiğini vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

Chirac'tan Almanya'ya:

SONRAKİ HABER

İstanbul Emek Platformu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...