31 Mayıs 2000 21:00

Chirac'tan Almanya'ya:

   'Bölücülük yapmayın'

Paylaş
Chirac'tan Almanya'ya:
   'Bölücülük yapmayın'
Almanya tarafından ortaya atılan "Avrupa Federasyonu" önerisi ile ilgili tartışmalar, sertleşerek devam ediyor. Fransa'dan öneriye gelen itirazlara, en üst düzeyde bir yenisi eklendi. Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, önceki gün yaptığı açıklamada, Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer tarafından ortaya atılan önerinin "soyut, prematüre ve bölücü" olduğunu söyledi.
'Bölücü bir çaba
Chirac, Fransa'nın birleşik Avrupa yaratılması için savunma ve ortak para birimi gibi spesifik politikalar üzerinden ilerlemeyi tercih ettiğini belirttikten sonra, "Avrupa'yı soyut bir tarzda tanımlamaya çalışmak boşuna ve bölücü bir çaba olur" diye konuştu. Chirac, 21. yüzyıl içinde daha birleşik bir Avrupa'nın ortaya çıkabileceğini, ama bu birleşmenin tepeden inmeci olmaması gerektiğini kaydetti.
İngiltere memnun
"Avrupa halkları önce bir Avrupa kimliğini ortaya koymalı" diye konuşan Chirac'ın sözleri, İngiltere'yi de memnun etti. Fischer'in önerisini kuşkuyla karşılayan İngiltere'de, AB'nin "ulus devleti yok etmek için kıtasal bir komplo" olduğuna ilişkin iddialar yeniden alevlenmişti.
Fransa ile Almanya arasındaki federasyon tartışması, İngiltere'nin elindeki kozları güçlendirirken, 2. Dünya Savaşı'nın ardından şekillenen "Fransız-Alman ekseni"ni de zayıflatan bir rol oynuyor. Fransa İçişleri Bakanı Jean-Pierre Chevènement, geçtiğimiz hafta büyük tepki toplayan bir demeç vererek, Almanya'nın önerisinin "Nazi koktuğunu" söylemişti.
Almanya'nın önerisi, etnik temellere dayalı bir federatif yapılanmayı gündeme getirmesi nedeniyle, bu ülkenin AB içindeki ağırlığını daha da artırmayı hedefliyordu.
Acil müdahale gücü
Daha yumuşak bir söylemi tercih eden Chirac, somut bir federasyon planının AB üyelerini birbirine karşı düşman bir hale getireceğini ifade etti.
Chirac, Fransa'nın önümüzdeki ay başlayacak olan AB dönem başkanlığında ortak savunma ve güvenlik politikalarına önem vereceklerini de bildirdi. Fransa Cumhurbaşkanı ayrıca, Akdeniz bölgesi için bir "AB acil müdahale gücü" oluşturulmasını istedi.
ÖNCEKİ HABER

Sahiplerinden uzaklaştırılan 'saray': Feshane

SONRAKİ HABER

Buğday hasadı başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...