30 Mayıs 2000 21:00

Milli Eğitim sadece özel liseyi onardı

Adana'da 2 yıl önce meydana gelen depremde zarar gören Ceyhan Ticaret Meslek Lisesi hâlâ onarılmazken...

Paylaş
Milli Eğitim sadece özel liseyi onardı
Meral Muhacir - Ömer Furkan
27 Haziran 1998 Adana depreminde zarar gören Ceyhan Ticaret Meslek Lisesi binası halen onarılmadı. Okulda öğrenim gören yaklaşık 800 öğrenci, 2 yıldır diğer okulların binalarında okumaya çalışken, aynı depremde zarar gören Özel Güven Varlık Koleji 2 ay içerisinde onarıldı.
Hem de devlet yardımıyla...
Ceyhan Ticaret Meslek Lisesi binasının yapımı için, ki 3 ay içerisinde tamamlanma olanağı olmasına rağmen bir adım atılamaması, bunun yanında iki ay gibi sürede özel kolejin onarılması öğrencilerin tepkisine neden oluyor. Öğrenciler, katkı payı, bağış adı altında toplanan paralarla eğitimin özelleştirilmesinin zeminini hazırlayanların, yeni sınav sistemiyle devlet okullarına üniversite kapısını kapatanların, meslek liselerini kalifiye işçi yetiştirme merkezi olarak görenlerin, eğitime ayrılan bütçeyi sürekli kısarken özel okullara trilyonluk teşvik fonları aktaranların özel koleji öncelikle onarmalarına şaşırmadıklarını belirtiyorlar.
Okul okul geziniyorlar
Onarılmayan okulda okuyan 800 öğrenci ise 2 yıldır okul okul geziyor. İlk olarak Ceyhan'ın şehir merkezinden 4 km. dışında bir binaya taşındılar. Öğrencilerin çoğu servis ücretlerini ödeyemediklerinden dolayı 4 kilometrelik bu yolu kimi zaman yürüyerek, kimi zaman da otostop çekerek gidip geldiler. Öğrenciler bu yılın başında ise Ceyhan İmam Hatip Lisesi binasına taşındılar.
Ticaret meslek lisesi öğrencilerinden T.M, yaşadıkları sorunları şöyle özetledi: "2 yıldır hiçbir adım atılmadı. Fakat bir özel okul hemen onarıldı. Çünkü orada parası olanlar okuyor. Ama bizim paramız olmadığı için okul okul dolaştık. İlk taşındığımız lise şehirden 4 km. uzaklıktaydı, servisler paralı olduğundan bir kısım öğrenci servislerden yararlanamadı. Kışın yağmurda yürüyerek ya da otostop çekerek okula gidip geldik. Ayrıca taşındığımız okullar her türlü imkândan yoksundu.
Ceyhan'da herkes bu okulun onarımı için 32 milyar lira geldiğini konuşuyor ve biliyor. Fakat bu paranın nereye aktarıldığı belli değil."
Yetkililer suskun
Görüşmek istediğimiz Ticaret Meslek Lisesi Müdürü Ali Halis Çelik, kendisinin bu konuda hiçbir açıklama yapmayacağını, konu hakkında ilçe milli eğitim müdürlüğünden bilgi alabileceğini söylerken, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Oğuz Beyaz ise kendilerinin bu konuda bilgisi olmadığını belirtti. Herkesin iddia ettiği gibi, 32 milyar gibi bir paranın gelmediğini, kendilerinin böyle bir bilgi almadığını öne sürdü. Okul binası hakkında net bir açıklama yapmaktan kaçınan Oğuz Beyaz, bu konuda Bayındırlık Bakanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden bilgi alınabileceğini ifade etti. Oğuz, ağır hasarlı olduğu bilinen okulun fotoğrafının çekilmesine ise, "yasak olduğu" gerekçesi ile izin vermedi. Ticaret meslek lisesi öğrencilerinin bu sorunlarından şikâyetçi olan veliler, çocuklarının daha iyi bir ortamda eğitim görmesini isteyerek, bu olayın üzerine gideceklerini belirttiler. Bu sorunla ilgili basın bildirisi hazırlayan Ceyhan Emek Gençliği ise, bu sorunun sadece ticaret meslek lisesi öğrencilerinin değil, tüm işçi emekçi çocuklarının sorunu olduğunu; çünkü eğitimsiz bırakılmak istenenlerin işçi ve emekçi çocukları olduğunu belirterek, velileri öğrencilerle birlikte mücadele etmeye ve duyarlı olmaya çağırdı. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Diyarbakır'daki 'askeri çete' davasına
   tekrar başlandı
Diyarbakır 1 No'lu DGM'de, haklarında verilen müebbet hapis cezası Yargıtay'ca bozulan 1'i yüzbaşı, 3 güvenlik görevlisinin yargılanmasına yeniden başlandı.
Diyarbakır 1 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde yapılan duruşmada, haklarında daha önce verilen müebbet hapis cezası Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nce bozulan tutuklu sanıklar İl Jandarma Alay Komutanlığı Uyuşturucu ve Kaçakçılık Şube Müdürü Jandarma Yüzbaşı Coşkun Bayar, Astsubay Levent Toğrul ve Uzman Çavuş Mustafa Annak hazır bulundu. Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nce gönderilen bozma ilamı okunduktan sonra savunmaları alınan sanıklar Bayar, Toğrul, Annak ve sanıklar avukatı Yaşar Altürk, bozma ilamına uyulmasını talep ettiklerini bildirdiler. Müdahil Avukat Hüseyin Tayfun ise eski kararda direnilmesini istedi.
İddia makamı da dava dosyası karar düzeltme için Yargıtay'ca gönderilmesine rağmen, bozmaya uyulup uyulmaması konusunda esas hakkında mütalaa vermek için dava dosyasının beklenmesine karar verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti kısa bir aradan sonra, öteki sanıklar yönünden dosya tatbiki karar ve dosyanın dönüşünün beklenmesi için duruşmanın ertelenmesine karar verdi.
Mahkemenin ilk kararı
Aynı mahkeme heyeti, daha önce, sanıklar Coşkun Bayar ve Levent Toğrul'un maktul Fethi İpek'i tasarlayarak öldürmeye azmettirmek, sanıklar Ali Yıldız, Serdar Karabulut, Mustafa Annak ve Mehmet Yüksel'in de Fethi İpek'i tasarlayarak öldürmek suçunu işlediklerinin sabit görüldüğünü belirterek, sanıklara TCK'nın 450/4. maddesi gereğince önce ölüm cezası vermiş ve duruşmalarındaki iyi hallerini göz önünde bulundurup TCK'nın 59/1. maddesini uygulayarak, sanıkların bu cezalarını müebbet hapse çevirmişti. Ayrıca sanıkların ömür boyu kamu hizmetlerinden men edilmesine de karar verilmişti.
ÖNCEKİ HABER

MHP'li Bakan: 'TÜSİAD bize

SONRAKİ HABER

Tiyatrocuya tercih dayatması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...