29 Mayıs 2000 21:00

İşkence raporu hazırlanıyor

İnsan Hakları Komisyonu, bugüne kadar yapılan incelemelerle ilgili "İnsan hakları ve adalet" konulu bir rapor hazırlıyor.

Paylaş
İşkence raporu hazırlanıyor
TBMM İnsan Hakları Komisyonu, bugüne kadar yapılan incelemelerle ilgili "İnsan hakları ve adalet" konulu bir rapor hazırlıyor.
TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Sema Pişkinsüt, dün bir basın toplantısı düzenleyerek çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. 1998 yılından bu yana 8500'ü aşkın tutuklu ve hükümlü ile görüştüklerini ve 14 ayrı rapor hazırladıklarını bildiren Pişkinsüt, bu raporları TBMM Başkanlığı'na teslim edeceklerini söyledi. Raporlarla ilgili TBMM Genel Kurulu'nda bir konuşma yapmak istediklerini ifade eden Pişkinsüt, işkence ve kötü muamelenin suç olduğunu kamuoyuna anlatmayı amaçladıklarını kaydetti. Pişkinsüt, iki yıldan bu yana yürüttükleri çalışmalar sonucunda, işkence ve kötü muamele yaptığı belirtilenlerin de durumlarından yakınmaya başladığını bildirdi. Komisyon Başkanı Pişkinsüt, tüm incelemeleri ile ilgili olarak hazırlayacakları raporu 15 Haziran 2000 tarihine kadar tamamlayacaklarını da ifade etti.
Askı teslim edildi
Bu arada, Pişkinsüt, İstanbul Küçükköy Karakolu'nda buldukları "filistin askısı"nı İstanbul Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Savcılığı'na iletmek üzere Ankara Cumhuriyet Savcılığı'ndan bir görevliye teslim etti. Daha önce Muğla Armutalan Karakolu'nda da "filistin askısı, sopa olarak kullanılan bir lobut ve manyetolu telefon" bulunduğunu anımsatan Pişkinsüt, bunlarla ilgili bugüne kadar bir işlem yapılmadığını söyledi.
Ombudsman Kurulu
İnsan hakları ihlallerini engellemek üzere "Ombudsman Kurulu" oluşturulması girişimlerini de bir soru üzerine değerlendiren Sema Pişkinsüt, yeni güç odakları oluşturmanın bir yararı olacağına inanmadığını söyledi. Pişkinsüt, devlet görevlilerinin her türlü yetkiye sahip olduklarını belirterek, öncelikle bu yetkilerin kullanılması gerektiğini ifade etti. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Sel gitti geride dert kaldı
Tokat'ın Turhal, Zile ve Artova ilçelerinde siddetli yağış yüzünden meydana gelen selin ardından hasar tespit çalışmalarına başlandı.
Tokat Valisi Mehmet Gündoğdu tarafından hazırlanan raporda, sel baskını sonucu, 12 trilyonu tarım alanlarında olmak üzere 24 trilyon lira tutarında zarar meydana geldiği belirtildi. Aşırı yağışlara, altyapı yetersizliğinin de eklenmesi sonucu taşkınların meydana geldiği vurgulanan raporda, afetzedelerin çeşitli spor salonlarına yerleştirildikleri ifade edildi.
Köyler de etkilendi
Zile'de, ilçe merkezinde ve 50 civarında köyde 25 bin dekar tarım alanının zarar gördüğü vurgulanan raporda, ilçe su şebekesinde toplam 27 kilometrelik, kanalizasyon şebekesinde 15 kilometrelik, istinat duvarlarında ise 10 kilometrelik bölümünde hasar meydana geldiği kaydedildi.
Artova
Raporda, Artova ilçesi hakkında da şunlar kaydedildi: "İlçede Merkez, Mertekli, Ulusulu, Aktaş, Bebekdere, Yenice, Ağamusa, Gürardıç, Sağlıca ve Kayaönü köyü olmak üzere toplam 10 köy selden hasar görmüş olup buğday, pancar, arpa mahsulü ekili 2680 dekar tarım arazisi sular altında kalmış, bu tarım arazilerine sahip 549 çiftçi mağdur duruma düşmüştür. Ulaşım, iletişim gibi konularda herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır."
Genel durum
Raporda, Turhal ilçe merkezi ve Zile ilçe merkezinde altyapıda meydana gelen zararların karşılanması ve normale dönüşmesi için acilen bu 2 belediyeye yardım yapılması gerektiği bildirildi. Dazya, Kuruçay ve Çivril çaylarının şehiriçinde Yeşilırmak'la birleştiği noktada 4 kilometrelik alanda ıslah çalışması için mutlaka ödenek ayrılmasının vurgulandığı raporda, ivedilikle ıslah çalışmalarının tamamlanması gerektiği kaydedildi.
Belediyeler çaresiz
Bu arada, Zile Belediye Başkanı Murat Ayvalıoğlu, oluşan maddi zararı belediyenin karşılamasının mümkün olmadığını belirterek, devletten yardım beklediklerini söyledi. Ayvalıoğlu, ilçedeki altyapının büyük ölçüde tahrip olduğunu ifade etti.
Turhal Belediye Başkanı Duran Evren de selden ilçe merkezinde 9 mahallenin etkilendiğini açıkladı.
Öte yandan, Eskişehir'in İnönü ilçesindeki şiddetli yağış nedeniyle bazı evleri su bastı. Edinilen bilgiye göre, öğle saatlerinde dolu ile karışık yağan şiddetli yağış nedeniyle yolları ve bazı evlerin bodrum katlarını su bastı. Metrekareye 60 kilogram yağış düştüğü bildirilen İnönü'de, yağışın ekili alanlarda da zarara yol açtığı belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

Çakıcı'nın dosyası mahkemeye ulaştı

SONRAKİ HABER

Kültürel alanda da mücadele sürmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...