28 Mayıs 2000 21:00

Tuğla fabrikaları için imza kampanyası

Tuğla işçileri, fabrikalarının kapanması sonucunu doğuran, hükümet ve Dünya Bankası kararlarını protesto ettiler.

Paylaş
Tuğla fabrikaları için imza kampanyası
Tuğla işçileri, fabrikalarının kapanması sonucunu doğuran, hükümet ve Dünya Bankası kararlarını protesto ettiler. Kristal-İş Sendikası Ege Bölge Temsilciliği tarafından 50. Yıl Alanı'nda düzenlenen eyleme 300'ü aşkın işçi katıldı. Eğitim-Sen ve SES üyelerinin de destek verdiği eylemde, 2 Haziran 2000 tarihine kadar devam edecek bir imza kampanyası da başlatıldı.
Eylemde konuşan Kristal-İş Sendikası Ege Bölge Temsilcisi Muzaffer Çolak, Bakanlar Kurulu tarafından yayınlanan 595 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin yayımlandığı tarih ile yürürlük tarihi arasındaki süre içerisinde, belirlenen illerde yapı ruhsatının verilmeyeceğini kaydetti.
Çolak, kararnameye göre, halen yapı ruhsatı verilmemiş olan Turgutlu'daki tuğla fabrikalarının birer birer kapandığını belirterek, "Fabrikaların kapanması ile birlikte bir çoğu sendikamızın üyesi olan yüzbinlerce, binlerce işçi de işsiz kalmıştır. Dahası Turgutlu esnafının da ticari faaliyeti her geçen gün daha da azalmaktadır" dedi. Hükümetin bir yandan yapı denetimi getirdiğini, diğer yandan ise bir ilçenin ekonomisine darbe vurduğunu söyleyen Çolak, Dünya Bankası tarafından, deprem bölgesinde yapılacak konutlarda tuğla yerine gazlı beton kullanılmasını dayattığına dikkat çekerek, bunun kabul edilemeyeceğini ifade etti.
'Mağduriyetimiz giderilsin'
"İlçenin mağduriyetinin yetkililere iletilmesi amacıyla" imza kampanyası başlatıldığını duyuran Çolak, 2 Haziran'a kadar sürecek kampanya süresince toplanan imzaların yapılacak basın açıklamasıyla Başbakanlık'a iletileceğini söyleyerek, Turgutlu halkını destek vermeye çağırdı.
Turgutlu'daki işçilerin durumuna da değinen Çolak, bu konudaki taleplerini de şöyle sıraladı: "Köle gibi çalışmak istemiyoruz. İnsanca yaşayabilecek bir ücret ve çalışma koşulları istiyoruz. Haksız yere ve gerekçesiz bir şekilde işten çıkartılmak istemiyoruz. Sendikaya üye olduk diye işten çıkarılmak istemiyoruz. Anayasal hakkımızı kullanmak ve toplusözleşmeli çalışmak istiyoruz."
ÖNCEKİ HABER

Yurdakul: Bedel ödemeye hazırız

SONRAKİ HABER

Mutluluğun resmini yaptık!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...