28 Mayıs 2000 21:00

'İdamın kalkması konusunda

   MHP sorun çıkarmaz'

Paylaş
'İdamın kalkması konusunda
    MHP sorun çıkarmaz'
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilmesi ve yargılandıktan sonra idama mahkûm edilmesinin ardından hükümetin yüz yüze kaldığı "idam cezası" konusunda Başbakan Ecevit, önceki beyanatlarını tekrarlayarak idam cezasının kalkması gerektiğini söyledi. Koalisyonu oluşturan partilerin liderlerinin bir araya gelerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nin kararı belli oluncaya kadar bekletmeyi kararlaştırdığı Öcalan hakkındaki idam kararı, hükümet ortaklarının gündemlerinden biri olmayı sürdürüyor.
Ecevit: MHP sorun çıkarmaz
Geçtiğimiz günlerde seçmenlerine seslenen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "sabırlı olun" dediği idamla ilgili olarak Başbakan Bülent Ecevit de dün bir açıklama yaptı. "Biz öteden beri idamın kalkmasını istiyoruz" diyen Ecevit, "İdam cezası kalkmadıkça AB'ye tam üye olamayız" diye konuştu. Ecevit, gazetecilerin "Bu konuda MHP'nin tavrı ne olacak?" sorusuna ise, "MHP'nin sorun yaratmayacağı inancındayım" yanıtını verdi.
Sabancı: Kalkmalı
İşadamı Sakıp Sabancı da, Avrupalının Türkiye'ye "Eğer Avrupalı olmak istiyorsan, ortak bazı kurallara uymak zorundasın. Bunlardan biri de idamın kaldırılması" dediğini belirtti. Meclis'in, milletvekillerinin maaşlarının artırılması gibi konularda çok hızlı kararlar verebildiğini kaydeden Sabancı, idamın kaldırılması gibi konularda ise çok ağır davrandığını söyledi.
Türk: Serinkanlı olunmalı
Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk de, önceki gün katıldığı TOBB'un 55. Genel Kurulu'nun çıkışında gazetecilerin Belçika'nın Türkiye'ye iade etmeyeceğini bildirdiği Sabancı suikastı sanığı Fehriye Erdal ile ilgili soruları yanıtlarken, idam konusunda serinkanlı olunması gerektiğini söylemişti.
Bu olayın her şeyden önce Türkiye'de ceza sisteminin, bu arada idam cezası konusunun çok serinkanlılıkla düşünülmesi zamanının geldiğini gösterdiğini belirten Türk, bir gazetecinin bu dönemde böyle bir konunun Meclis'e gelip gelmeyeceğine ilişkin sorusu üzerine de, "Ceza Kanunumuz üzerindeki çalışmalar devam ediyor. Bildiğiniz gibi geçen dönem Meclis'e sunulan Türk Ceza Kanunu tasarısının yeniden ele alınması ve sistemin bütünlüğü içinde konuyu değerlendirmek istiyoruz" diye cevap vermişti.
Hikmet Sami Türk, haziran sonuna kadar konunun Meclis'e gelip gelmeyeceğine ilişkin bir soruyu ise, "O kadar çabuk değil. Türk Ceza Kanunu'nun tamamının değiştirilmesi söz konusu" şeklinde yanıtlamıştı.
ÖNCEKİ HABER

Köhne Bizans'ın hüzünlü isyancısı

SONRAKİ HABER

Tersane işçisi destek bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa