28 Mayıs 2000 21:00

Memura enflasyon amortisi

Haziran enflasyonunun yüzde 15 sınırını aşma ihtimali, ek zammı gündeme getirdi. Maliye Bakanlığı'nın tahminlerine göre hesaplandığında, en düşük memur maaşı ortalama

Paylaş
Memura enflasyon amortisi
Enflasyon oranının haziran ayında yüzde 15 sınırını aşma ihtimali, maaşlara ek zammı gündeme getirdi. Maliye Bakanı Sümer Oral, memur maaşlarında mutlak surette ek artışa gideceklerini açıkladı. Ek artışın, yüzde 2'lik refah payının da eklenmesiyle yüzde 2.8 ile yüzde 3.5 arasında bir seviyede olacağı tahmininde bulunuluyor. Böylece memur taban maaşında 3 milyon 391 bin lira ile 4 milyon 238 bin lira arasında bir artış olacak. Yani verilecek zam maaşlarda enflasyonun yol açtığı erimenin amortisi düzeyinde kalacak. Çünkü mayıs itibariyle gıda harcaması 144 milyon 745 bin liraya, yoksulluk sınırı ise 440 milyon liraya yükseldi.
Maliye, Bütçe Kanunu'nun memurların özlük haklarını düzenleyen 46. maddesi uyarınca maaşlara ek zam yapılması çalışmalarına başladı. Bu çerçevede, 1 puanlık zammın bütçeye maliyeti ile bunun hangi kaynaklardan karşılanabileceği konusu üzerinde duruldu. Bu çalışmalarda, yılın ilk yarısında DİE'nin tüketici fiyat endeksinin yüzde 15'i aşması halinde aradaki farkın 2 puanlık refah zammı da eklenerek memura verilmesine ilişkin bütçe hükmü uyarınca, maaşların Haziran ayı içinde mutlak surette arttırılması gerekeceği belirtildi. Ek zammın temmuza ertelenmesinin ise hem Bütçe Kanunu'na, hem de hükümetin bu konudaki açık taahhüdüne ters düşeceği ifade edildi.
Maliye Bakanı Sümer Oral, "Bütçe Kanunu ortada. Kanun var. Sayın başbakan da daha önce ifade etti. Ben de çeşitli defalar söyledim. Enflasyonun yüzde 15'i aştığı ay memura o fark yansıtılacak" dedi.
Ancak hükümet "Söz verdik yapacağız, enflasyon oranı yüzde 15'i geçerse ek zam yapacağız" diye dursun, verilecek zam maaşlardaki erimenin oldukça altında kalacak. Çünkü yapılan hesaplamalara göre, ek artışın, yüzde 2'lik refah payının da eklenmesiyle yüzde 2.8 ile yüzde 3.5 arasında bir seviyede olacağı tahmininde bulunuluyor.
Artış devede kulak olacak
Maaşlara yapılacak ek zam, bütçecilerin beklediği gibi yüzde 2.8 ile yüzde 3.5 arasında olursa en düşük memur maaşı 121 milyon 79 bin liradan 124 milyon 469 bin lira ile 125 milyon 317 bin lira arasında bir seviyeye çıkacak. Böylece memur taban maaşında 3 milyon 391 bin lira ile 4 milyon 238 bin lira arasında bir artış olacak. Söz konusu oranlar genel müdür maaşına ise 14 milyon 340 bin lira ile 17 milyon 924 bin lira arasında artış getirecek.
Oysa mayıs ayı itibariyle gıda harcaması 144 milyon 745 bin, yoksulluk sınırı ise 440 milyon liraya yükseldi. Hükümet, bir oyalama taktiği olarak kamu emekçilerine yüzde 2'lik ek zammı tartışırken, kamu emekçilerine verilen yüzde 15'lik zamma karşılık, yılbaşından beri beş ayda gıda harcamasında yüzde 17 oranında artış meydana geldi. Gelir koşullara uygun olmalı
Gıda ve yoksulluk sınırı araştırmalarını açıklayan Türk-İş, çalışanların elde ettikleri gelirin günün koşullarına uygun olmadığı sürece enflasyondaki gerilemenin önemli olmadığını vurguluyor.
Bu arada, ek zammın 2000 yılı bütçesine 112 trilyon lira ile 140 trilyon lira arasında bir yük getireceği belirlendi. Maliyeciler, ek ödenekle birlikte 10 katrilyon liralık personel ödeneği içinde bu tutarın oluşturulan dengeleri bozmayacağını, ayrıca ek maliyetin yeni memur kadroları tahsisinde uygulanacak daraltma politikası ile de telafi edilebileceğini bildirdiler.
ÖNCEKİ HABER

İç savaşta İngiliz parmağı

SONRAKİ HABER

Suların ortasında susuzluk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...