27 Mayıs 2000 21:00

Asilçelik iştahlarını kabartıyor

DİSK Genel Başkanı Vahdettin Karabay, özelleştirilmeye çalışılan Asilçelik işletmesinin Türkiye'nin en çok kâr eden 22. kuruluşu olduğunu belirtti.

Paylaş
Asilçelik iştahlarını kabartıyor
DİSK Genel Başkanı Vahdettin Karabay, Asilçelik'in Türkiye'nin en kârlı 22. kuruluşu olduğunu belirterek, "Kâr eden kuruluşlar, özelleştirme kapsamında" dedi. Karabay, düzenlediği basın toplantısında, özelleştirme politikalarının verimli kuruluşları hedef aldığını vurguladı.
"Asilçelik'in, kendi alanında iç pazarın yüzde 60'ını elinde bulunduran ve 21 ülkeye ihracat yapan, Türkiye'nin en kârlı 22. kuruluşu" olduğuna dikkat çeken Karabay, böyle bir kuruluşun iştah kabartmasının doğal olduğunu ifade etti.
DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Asilçelik'te, 850 işçinin çalıştığını anımsatan Karabay, "Bursa'da, Asilçelik'i konuşuyoruz. Kâr eden kuruluşlar özelleştirme kapsamında. Bunun mantığı yok. Türkiye'de onlarca kuruluş aynı kaderi paylaşıyor. Bu uygulamalar, var olan işsizliği, dolayısıyla adaletsizliği ikiye katlar. Çünkü, Türkiye'nin en önemli sorunu istihdamdır. Bu süreç devam ederse, Türkiye toplumsal huzursuzluğun artığı ülkeler arasına girer" dedi.
IMF'nin rolü
Karabay, IMF ve Dünya Bankası'nın telkinleriyle 'istikrar' ve 'yapısal uyum' programları adı altında, sosyal devlet anlayışının terk edildiğini belirtti. Karabay, Asilçelik'in 1998 yılının Ağustos ayında özelleştirme kapsamına alındığını ve ihale başvurularının 17 Nisan'dan itibaren kabul edilmeye başlandığını kaydederek, duyumlarına göre şu ana kadar Çemtaş, İstaş, Kroman, Diler, Çukurova Çelik, Akfen Grubu, Güriş ve British'in teklif verdiğini, böylesine stratejik bir sektörün yabancı sermayenin eline geçmesinin endişe yarattığını ifade etti.
Karabay, tekstil ve metal iş kolunda yaklaşan grup toplu iş sözleşmeleri konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Sözleşmelerin 450-500 bin dolayında işçiyi kapsayacağını belirten
Karabay, "Hükümetin nasıl bir politika izleyeceği lastik iş kolundaki grev ertelemesinde belli oldu" diye konuştu. DSP Milletvekili ve DİSK eski Genel Başkanı Rıdvan Budak'ı da eleştiren Karabay, lastik işçilerinin grevinde ve nema ödemeleri konusunda kendisinden gerekli desteği göremediklerini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Norm kadro herkesi vuracak

SONRAKİ HABER

Taşıma suyla hayat sürer mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...